Vijf goede online tools

Om interactief

samen te werken

Handige tools

Net als zo’n beetje iedereen werken wij tegenwoordig best veel online. Zowel voor trainingen en projecten, als binnen Lean People zelf. Nou dachten we dat we al behoorlijk ‘online’ waren, maar toch hebben we de laatste tijd veel nieuwe online tools ontdekt. We zetten onze favorieten voor je op een rijtje!

Dit zijn:

  • Mural
  • Trello
  • Parabol
  • Miro
  • Zoom

 

1. Mural

Met Mural kun je echt ontzettend veel! Het is een soort online ‘muur’. Hierop kun je onder andere tekenen, plaatjes en video’s plakken en grafieken plotten. Mural heeft tientallen standaard templates die je kunt gebruiken, bijvoorbeeld voor een ‘sympathie map’ of een ‘business model canvas’.

Het gave eraan is dat je er met meerdere mensen tegelijkertijd in kunt werken. Zo gebruiken wij bijvoorbeeld in onze online scrum training de ‘Stacey matrix’, waarop deelnemers tegelijkertijd een digitale post-it kunnen plakken.

 

2. Trello

Trello was altijd al één van onze favorieten, maar gebruiken we de laatste tijd nog veel meer. Je kunt hierin borden maken, die je op je eigen manier kunt inrichten. De borden kun je delen met anderen. Wij gebruiken hem veel als kanban (TO/DOING/DONE) bord. Zo ziet iedereen binnen Lean People wat er moet gebeuren, bij wie de actie ligt en wat de status is.

Maar je kunt bijvoorbeeld ook 1 account aanmaken en met meerdere mensen tegelijktijdig inloggen op dit account. Dit is ideaal voor trainingen of workshops. Zo doen wij hierin bijvoorbeeld evaluaties (learned/liked/lacked). Op deze manier krijg je realtime feedback van iedereen, maar wel anoniem.

 

3. Parabol

Over evaluaties gesproken, daarvoor is Parabol een fantastische online tool! Deze tool is helemaal gericht op het ‘scrum werken’ met je team. Je kunt hier een scrum bord maken, maar ook online inchecken of een ‘retrospective doen’. Ze hebben hiervoor verschillende varianten, zoals ‘glad, bad, mad’, ‘starten/stoppen/doorgaan’ of ‘learned/liked/lacked/longed for’. Leuk om een keer te proberen met je (project)team!

 

4. Miro

Miro lijkt (niet alleen qua naam!) een beetje op Mural. Ook dit is een online muur waarop je samen met je team dingen kunt plaatsen. Wij vinden Miro vooral fijn om processen in uit te werken. Zo zijn er standaard templates voor het maken van een ‘flowchart’ of een ‘customer journey map’. Miro is ideaal als je samen met je team een vsm (value stream map) wil maken.

5. Zoom

Tegenwoordig ‘zoomt’ iedereen, zelfs als je in de kleuterklas zit. We hebben verschillende online vergadertools gebruikt, maar dit blijft onze favoriet. Met name het gebruik van ‘break-out rooms’ is ontzettend handig. Op deze manier kun je mensen een opdracht geven, waar ze in ‘digitale kamertjes’ mee aan de slag gaan. Zelf kun je in deze break-out rooms naar binnen, zodat je ook zicht hebt op wat daar gebeurt.
Maar ook je ‘vinger opsteken’, de chat en de mogelijkheid om polls te doen zijn goede toevoegingen voor een goede online vergadering. Weet je trouwens niet hoe je het voor elkaar krijgt om de break-out rooms in te stellen, lees dan even hier verder!
We zijn altijd op zoek naar nog meer gave online tools om uit te proberen. Welke raad jij ons aan?