Een product backlog maken is iets dat je vooral doet als je werkt volgens het scrum framework. Dit is een manier van agile werken waarbij je in korte periodes (sprints) aan de slag gaat met bepaalde werkzaamheden. Hierbij wordt gewerkt met een product backlog, een lijst waarop alle wensen (user stories) staan die opgepakt moeten worden.
In dit artikel vertellen we je:
Bij het maken van een product backlog start je met het ontwerpen van je ‘user stories’. Dit zijn de wensen van alle verschillende stakeholders ten aanzien van het product of de dienstverlening waaraan je werkt. Dit kunnen de gebruikers zijn, maar ook bijvoorbeeld de afdeling communicatie of het management.
Als je bijvoorbeeld aan de slag gaat met het ontwikkelen van een nieuwe marketing campagne, zijn er verschillende stakeholders waar je rekening mee moet houden. Zo wil communicatie dat je een bepaalde huisstijl aanhoudt, ICT dat er gewerkt wordt met bepaalde systemen en de juridische afdeling dat je je houdt aan de privacy wetgeving.
Alle wensen komen in de vorm van een user story op je product backlog te staan. Hoe de user story er precies uit ziet kan verschillen, maar de essentie is altijd hetzelfde:
ALS (stakeholder), WIL IK (de wens) , OMDAT (de reden dat je dit wil).
Bijvoorbeeld: Als communicatiemedewerker wil ik dat de campagne in onze huisstijl verstuurd wordt zodat klanten herkennen dat deze van ons komt.
Elementen die vaak terugkomen op een user story:
Hoe de user story er precies uitziet verschilt vaak, dit is anders voor bijvoorbeeld de doorontwikkeling van een systeem dan bij het ontwikkelen van een media campagne.
Er zijn veel verschillende programma’s waarin je een product backlog kan maken. Hieronder hebben we er twee uitgelicht.
Onze favoriet is Trello. Hierin kun je makkelijk een user story aanmaken die aan wensen voldoet. Je kunt bijvoorbeeld:
Daarnaast werkt Trello intuïtief en ziet het er visueel gezien goed uit. Een account is gratis.
Een goed alternatief is Jira. Ook dit ziet er visueel gezien aantrekkelijk uit. Daarnaast is het net als Trello te integreren met Microsoft Teams. Qua mogelijkheden werkt Jira bijna hetzelfde als Trello. Aan het gebruik van Jira zijn wel kosten verbonden.
Wil je leren hoe je binnen je eigen organisatie het scrum framework verder toepast? Schrijf je direct in voor één van onze scrum trainingen en ga zelf aan de slag met een verbeterproject.
Wil je weten wat de scrum rollen inhouden? Download dan onze whitepaper en leer alles over de basis van scrum.