IZA Transformatieproject: De buurt als ecosysteem.

Projectmanagement
Zorg

Namens Vierstroom Zorg Thuis gingen we in de Oranjebuurt in Bleiswijk aan de slag als projectleider van het IZA Transformatieproject ‘de buurt als ecosysteem’. Samen met de wijkverpleegkundigen hebben we een plan en een begroting gemaakt voor de komende drie jaar om de transformatie te maken naar een maatschappelijk zorgsysteem waarin de buurt een belangrijke rol speelt.

Vierstroom Zorg Thuis (wijkverpleging)
1 dag per week
Drie maanden
Bleiswijk
Buurt als Ecosysteem

IZA Transformatieproject in het kort.

Het project ‘De buurt als ecosysteem’ is een IZA-transformatieproject. Landelijk doen momenteel 20 buurten mee aan dit project. Na een drukbezochte kick-off in Utrecht in oktober 2024, was het de beurt aan alle buurten om een plan en bijbehorende begroting te maken voor de komende drie jaar om een transformatie te maken naar een maatschappelijk zorgsysteem. De buurt fungeert hierin als ecosysteem. Hiermee verwachten we minder druk op de eerstelijnszorg en medisch-specialistische zorg. 

IZA project Nieke

Onze aanpak bij deze IZA Transformatie

Door een zeer snel naderende deadline (wij werden pas op het laatste moment voor dit project benaderd) moest onze projectaanpak in een stroomversnelling plaatsvinden. In het project stonden vijf pijlers centraal:

  1. Integrale eerstelijn
  2. Zorg dichtbij
  3. Preventie als mindset
  4. Zorgzame buurt
  5. Lerende buurt

In een aantal brainstormsessies hebben we deze thema’s samen met stakeholders visueel gemaakt. Wat betekent dit en wat valt daar onder? Dit hebben we als leidraad gebruikt om het projectplan vorm te geven.  

1. Verbinding

Al snel kwam in het project naar voren dat verbinding tussen verschillende stakeholders was waar iedereen naar verlangde. Dat was een mooie constatering, want daardoor konden we elkaar makkelijk vinden in de samenwerking.

2. Snelheid

Dit project laat zien dat je veel voor elkaar kan krijgen in een korte tijd. Door de naderende deadline konden we elkaar als projectleider en wijkverpleegkundigen goed vinden.

3. Stakeholderanalyse

Het in kaart brengen van stakeholders is écht noodzakelijk bij een project, zeker wanneer er veel (externe) stakeholders zijn. Hierdoor kregen we snel grip op alle partijen die betrokken waren of geïnformeerd moesten blijven. Dit heeft in de implementatie en de borging ontzettend veel effect gehad.   

Ook aan de slag met IZA projecten?

Neem dan contact met ons op! We komen graag kennismaken om te kijken hoe we jullie daarbij kunnen ondersteunen.  

Ja ik wil contact
Projectleider IZA transformatie

Resultaat van dit IZA Transformatieproject.

We hebben meerdere resultaten opgeleverd van dit IZA project ‘De buurt als ecosysteem’ in Bleiswijk:

  • Een analyse van de buurt (Oranjebuurt) op basis van demografische cijfers
  • Een plan voor de komende drie jaar voor de buurt met bijbehorende begroting
  • Een goed uitgewerkte stakeholderanalyse
  • Een projectstructuur die intern overgedragen kan worden

Er ontstond steeds meer contact tussen stakeholders, mooie initiatieven kwamen van de grond en werden zichtbaar in de buurt en bovenal: veel enthousiasme bij alle betrokken partijen! 

Ondersteuning nodig bij IZA projecten?

Neem dan contact met ons op! We hebben de afgelopen jaren meerdere subsidieaanvragen geschreven en projecten uitgevoerd. We denken graag met je mee!

Ik wil contact!