Green belt opleiding afgerond

En wat nu?

Auteur: Roos Spanjer Laatst bijgewerkt op: 29 november 2022
Iets met lean green belt training

Beginnen na de green belt training

Je hebt een green belt opleiding gevolgd en nu wil je graag aan de slag met continu verbeteren in je eigen organisatie. Maar waar moet je beginnen? En hoe betrek je je collega’s? Dat kan soms best lastig zijn!

Je ziet overal verbetermogelijkheden en kansen, je manager heeft hoge verwachtingen, maar je collega’s zijn nog onbekend met lean. Wat te doen?

In dit artikel geven we drie tips hoe je succesvol van start gaat:

  • Met verbeterprojecten
  • Door dagelijks te verbeteren
  • En met verbetersessies

Green belt opleiding

Tijdens de green belt opleiding komen bijna alle lean tools en technieken wel voorbij. Je leert volledige processen verbeteren volgens de DMAIC-structuur, maar je leert ook andere manieren om (delen van) processen te verbeteren.

Een belangrijk onderdeel van de lean filosofie is het creëren van een cultuur waarin iedereen zich bewust is van zijn eigen verantwoordelijkheid om het werk elke dag nóg beter te doen. Als green belt leer je ook hoe jij jouw collega’s daarin meeneemt. Hieronder bespreken we drie manieren hoe je dit doet.

Projectleider ziekenhuisapotheek

Projecten

Als green belt heb je tijdens je opleiding geleerd om processen van A tot Z te verbeteren volgens de DMAIC-projectstructuur. Maar met welke processen begin je? Het kan helpen om als eerste stap inzicht te krijgen in de verschillende processen die jullie uitvoeren binnen het team, de afdeling of organisatie. Doe dit bijvoorbeeld door onderscheid te maken tussen:

  • Primaire processen
  • Ondersteunende processen
  • Bestuurlijke processen

Als je alle processen in beeld hebt, kijk je waar de meeste knelpunten zitten, of waar het verbeterpotentieel het grootst is. Zo levert je eerste verbetertraject direct winst op voor jou en je collega’s. Denk bijvoorbeeld aan tijdswinst omdat je dubbele handelingen en fouten uit het proces weet te halen. Het mooiste is als je verbeterprojecten ook meteen linkt aan strategische doelen. Kijk bijvoorbeeld eens in het jaarplan en selecteer een proces dat daar mee te maken heeft.

Dagelijks verbeteren

Verbeteren bestaat natuurlijk niet alleen maar uit het doen van projecten. Om het echt onderdeel te laten worden van de cultuur, wil je ook op dagelijkse basis verbeteren. En niet alleen jij, maar natuurlijk ook je collega’s!

Het doen van dag- of weekstarts kan hier enorm bij helpen. Op deze momenten kun je prestaties inzichtelijk maken en bespreken. Dit zorgt voor korte communicatielijnen en maakt dat er snel bijgestuurd kan worden. Het is wel belangrijk dat prestaties inzichtelijk en meetbaar zijn. Vanuit daaruit kan iedereen met verbeterideeën komen die je vervolgens gezamenlijk bespreekt.

Behalen van je green belt

Verbetersessies

Tot slot kun je ook ‘losse’ verbetermomenten of sessies doen. Dit is ideaal om mensen mee te nemen in een klein aspect van lean. Naast dat je ze leert om een bepaalde techniek toe te passen, maak je ze ook bewust van de manier van denken.

Deze sessies kunnen bijvoorbeeld gericht zijn op:

  • Verspillingen in de werkomgeving.
  • Het achterhalen van de oorzaak van problemen (bijvoorbeeld met een visgraatdiagram of de 5 x waarom?).
  • Processen in kaart brengen (met een SIPOC of value stream map).
  • Het beter organiseren van je werkomgeving (met 5S).

Draagvlak creëren

Eén van de belangrijkste dingen die je als green belt moet doen is draagvlak creëren. Niet voor niets wordt hier tijdens de green belt opleiding veel aandacht aan besteed. Het heeft niet zo veel zin om als een gek van alles te gaan verbeteren, als de rest van de organisatie daar het nut niet van inziet. Of als ze niet willen werken op de manier die jij voor ogen hebt. Aan jou de belangrijke taak om mensen te laten zien waarom je moet verbeteren, hoe je dit op een goede manier doet en wat het oplevert!

Green belt praktijkcertificering

Zin om ook te starten met een green belt?

Check onze trainingsagenda voor alle green belt trainingen die binnenkort starten!

15 en 22 januari, 5 en 12 februari, 5 en 12 maart 2025
17 en 24 maart, 7 en 14 april, 12 en 19 mei 2025
Of bekijk alle opties