Aan de slag met de Roos van Leary

Je hoort het vast vaak, de term weerstand. Dit is iets waar ook wij vaak tegenaan lopen in opdrachten. Weerstand is iets wat heel natuurlijk is. Het ontstaat automatisch in onze hersenen wanneer we nieuw gedrag aanleren. Het is interessant om in kaart te brengen in welk kwadrant diegene zich op dat moment bevindt. Hoe je dat doet lees je in deze blog.

Auteur: Hanna Lankhorst Laatst bijgewerkt op: 20 juni 2024

Hoe kun je de Roos van Leary gebruiken?

In onze andere blogs heb je al meer kunnen lezen over de Roos van Leary test. Je weet nu wat het model inhoudt, wat je eraan hebt en kunt hem nu in de praktijk toe gaan passen. In deze blog vertellen we je hoe je dit doet:

  • Wanneer gebruik je de Roos van Leary?
  • Hoe kun je de Roos van Leary gebruiken?
  • Voorbeelden uit de praktijk
roos van leary

Wanneer kun je de Roos van Leary gebruiken?

Je hoort het vast vaak, de term weerstand. Dit is iets waar ook wij vaak tegenaan lopen in opdrachten. Weerstand is iets wat heel natuurlijk is. Het ontstaat automatisch in onze hersenen wanneer we nieuw gedrag aanleren. Het is interessant om in kaart te brengen in welk kwadrant diegene zich op dat moment bevindt. Door je gedrag aan te passen aan het kwadrant van je collega kun je de situatie mogelijk de-escaleren. Naast weerstand zijn er nog veel andere situaties waarin je de Roos van Leary toepast, bijvoorbeeld wanneer de samenwerking in een team stroef verloopt of wanneer je je eigen communicatievaardigheden wil verbeteren.

Hoe gebruik je de Roos van Leary?

Een geschikte methode om de Roos van Leary te gebruiken is het constant analyseren van gedrag van jezelf en anderen met het model in je achterhoofd. Om het model goed te gebruiken is het raadzaam hiermee te oefenen. Doe dat bijvoorbeeld eerst op wat kleinere situaties. Denk aan een discussie met een vriend of vriendin. Je vriend zit in het boven-tegen kwadrant en toont aanvallend gedrag. Dit zal bij jou in eerste instantie opstandig gedrag oproepen (onder-tegen). Als je je dat op dat moment bedenkt, kun je ervoor kiezen om bewust niet opstandig te reageren en je vriend naar het boven-samen kwadrant te leiden. Daarvoor dien je onder-samen gedrag te vertonen, dat roept namelijk boven-samen gedrag bij een ander op. Door kalm te blijven en je meegaander op te stellen, zul je zien dat je vriend niet nog aanvallender zal reageren, maar meer zal aangeven dat hij behoefte heeft aan iemand die goed luistert. Zo kun je dit oefenen steeds verder opbouwen. Het is goed om te weten dat iedereen alle gedragingen in zich heeft en de context bepaalt welk gedrag iemand op dat moment vertoont.

Meer lezen over het ontstaan van de Roos van Leary?
roos van leary gebruiken

De Roos van Leary gebruiken in de praktijk

Tijdens een van onze opdrachten bij een apotheek ervaarden we vanaf het beginmoment weerstand. We presenteerden ons project, wat het doel hiervan was en wat het team de komende tijd kon verwachten. De sfeer was onrustig, lang niet iedereen kon zich vinden in onze komst. We merkten dat een aantal mensen in het boven-tegen kwadrant zaten. De mensen die in andere kwadranten zaten, lieten zich minder horen.

De eerste stap was gezet, want dankzij onze kennis over de Roos van Leary identificeerden we het gedrag. De teamleden uit het boven-tegen kwadrant stonden niet direct voor ons open en waren offensief. In plaats van ons terug te trekken en die teamleden geen aandacht te geven, zijn we gaan luisteren en hebben we vragen aan ze gesteld. Doordat we onszelf naar het samen-onder kwadrant begaven, merkten de teamleden dat we er waren om het team te helpen. Samen met hen wilden we ervoor zorgen dat de werkdruk omlaag gaat en er tijd overblijft voor de zaken die er écht toedoen. Door onze houding verschoof hun gedrag naar het boven-samen kwadrant. Ze stelden zich nog wel leidend op, maar kwamen meer met een hulpvraag aan ons. We luisterden naar ze en daar reageerden zij weer op. Doordat we toen beiden in het samen kwadrant zaten, verliep de rest van de samenwerking heel goed en wisten we precies wat we van elkaar konden verwachten.

Medewerkers meenemen in verandering? Volg een green belt training!
Lean Startup: wat is het?
Lean Startup: wat is het?

De Lean Startup methode is een efficiënte manier om nieuwe producten of diensten te ontwikkelen. Je gaat namelijk je eerste Minimum Viable Product direct testen in de praktijk. Hierdoor haal je feedback op die je gebruikt voor een volgende verbeterslag. We vertellen je ook wat het verschil met de ‘gewone’ lean methode is.

Wat is Operational Excellence?
Wat is Operational Excellence?

Operational Excellence is overtuiging waarbij de behoefte van de eindgebruiker of klant centraal staat. Als een organisatie dit nastreeft, doet ze er alles aan om te excelleren in de dienstverlening. Alles gaat dus in één keer goed.

Project management: wat is het?
Project management: wat is het?

Misschien heb je de term “project management” al eens gehoord, maar wat houdt het precies in? Eigenlijk zegt het woord het al: het is het efficiënt beheren van één of meerdere projecten.

Alle artikelen bekijken