Ziekenhuis apotheek.

Projectmanagement
Zorg

In de ziekenhuis apotheek hebben we processen, zoals het bereiden van medicatie, de medicatie verificatie en het voorraadbeheer geanalyseerd. De verwachting van het MT was dat hier veel efficiencywinst te behalen viel.

Hanna Lankhorst
3 dagen per week
9 maanden
Rotterdam, Nederland
Medicatie processen verbeteren ziekenhuis apotheek

In het kort.

Het Erasmus MC is een universitair medisch centrum in Rotterdam en verbonden aan de Erasmus Universiteit. Het ziekenhuis heeft een poliklinische apotheek en ziekenhuis apotheek (400 medewerkers). De ziekenhuis apotheek is onderverdeeld in de Front Office en Back Office.  

Onze eerste opdracht bij de ziekenhuis apotheek was als interimmanager. Hieruit volgde de behoefte vanuit de apotheek om de processen in kaart te brengen. We hebben onderzocht of het werk anders kan, waardoor er meer tijd overblijft voor bijvoorbeeld projecten. Processen verbeteren in de ziekenhuis apotheek dus!

Visueel processen verbeteren ziekenhuisapotheek

Onze aanpak.

Doel van dit project was het in kaart brengen van de processen binnen de Front en Back Office, zoals het bereiden van medicatie, de medicatie verificatie en het voorraadbeheer. Daarom hebben we een scan & analyse uitgevoerd. Door mee te lopen met de mensen die de processen uitvoeren, krijgen we goed zicht op de werkprocessen en hebben we dit visueel uitgewerkt.

1. Processen

Samen met de opdrachtgever hebben we afgestemd op welk deel we ons richten, zodat we de juiste scope in beeld hebben.

2. Analyse

Na het observeren hebben we de processen uitgewerkt in een whiteboard. Vanuit hier kunnen de medewerkers projecten oppakken.

3. Verspillingen

Naast de processen hebben we verspillingen in de processen in kaart gebracht. Door verspillingen te elimineren, verbeter je met groot effect.

Meer weten?

Neem contact op met Roos als jij ook binnen de zorg aan de slag wil met het verbeteren van processen en het elimineren van verspillingen in de (ziekenhuis)apotheek.

Kom in contact
Projectleider ziekenhuisapotheek

Het resultaat.

In de ziekenhuisapotheek hebben we processen, zoals het bereiden van medicatie, de medicatie verificatie en het voorraadbeheer geanalyseerd. De verwachting van het MT was dat hier veel efficiencywinst te behalen viel. Dat klopte! Met een mooi visueel en praktisch verbeterdocument zijn de teams nu zelf aan de slag om deze processen te verbeteren. Ook hebben we een aantal collega’s opgeleid tot green belt zodat ze zelf aan de slag kunnen met continu verbeteren.

Dit project heeft geleid tot een organisatieprocesmodel waarin alle processen op een whiteboard zijn uitgewerkt. Daarnaast hebben we een projectportfolio opgeleverd met aanbevelingen voor projecten. Dit is een start voor het projectmatig werken binnen de ziekenhuisapotheek. De huidige situatie is volledig in kaart gebracht door mee te kijken met de apothekers(assistenten). Het was de nadrukkelijk wens van de apotheek om nu zelf aan de slag te gaan met het doorvoeren van alle verbeteringen, samen met de door ons opgeleide green belts.

Analyse ziekenhuis apotheek
Inzicht

Zicht op alle processtappen en bijbehorende verspillingen.

Data ziekenhuis apotheek
Data

Door werkzaamheden te observeren hebben we veel data verzameld.

Vervolg ziekenhuis apotheek
Vervolg

Zelf aan de slag met een concrete set aan verbeteringen!

Onze opdrachtgever aan het woord:

“Hanna heeft de afgelopen maanden op een hele fijne manier samengewerkt met onze teams om alle processen uitgebreid in kaart te brengen. Het document dat ze heeft opgeleverd is een hele praktische leidraad voor onze (project)managers om nu zelf verder te gaan en het eigenaarschap te pakken bij continu verbeteren.”

- Sabrina Weikamp, Manager Apotheek

Geïnteresseerd geraakt?

Bel ons gerust als je vragen hebt over deze aanpak. Ook aan de slag in de apotheek? We komen graag kennismaken om te kijken wat we voor jullie kunnen betekenen!

Yes, dat wil ik!