Design thinking volgt vijf fases, waarvan de vierde de prototype fase is. In dit artikel lees je hier meer over. Net als in de andere artikelen leggen we je uit hoe je deze fase doorloopt en welke tools je kunt gebruiken.
De vierde blog in de reeks design thinking fases! De empathy, define en ideate fase zijn besproken in de vorige blogs over het design thinking model. In deze blog zoomen we in op de prototype fase. Deze fase draait om het testen van concepten op een laagdrempelige manier. Ook deze fase kenmerkt zich door de iteratieve werkwijze.
In dit artikel vertellen we je:
Veel mensen schrikken van het woord prototype, betekent dit dat je al iets moet gaan bouwen? Geen paniek, dat hoeft namelijk niet. Althans, niet op de manier die je waarschijnlijk denkt. In de prototype fase richt je je namelijk op het testen van verschillende componenten van je oplossing, op een laagdrempelige, makkelijke en goedkope manier. Hierdoor verzamel je informatie, waarmee je in de volgende fase het eindproduct of de dienst gaat inrichten.
Met de input van de ideate fase heb je al veel passende ideeën verzameld. Hiermee ga je in de prototype fase aan de slag. Je vertaalt deze ideeën naar concrete concepten.
De key to success is simpel: maak altijd een werkend prototype van een deel van je product of dienst. Dus probeer niet in één keer al het volledige product te ontwerpen. Je verzamelt in de prototype fase namelijk nog heel veel informatie, die je wil verwerken in je product. Door in delen te werken en deze te vertalen naar simpele prototypes bespaar je veel tijd.
Daarnaast is het belangrijk om de prototypes eenvoudig en goedkoop te maken. Het gaat om het testen van het gebruik en het opdoen van inzichten over de gebruiker. Het is zonde als je uren besteed aan het maken van een bepaalde functie in een app, die je ook kan nabootsen met een stuk karton. Denk dus makkelijk en bedenk welke functie of welk onderdeel je precies wil testen.
Denk nog even aan het voorbeeld uit het vorige artikel: op een middelbare school wordt veel ongezond eten gekocht door de leerlingen. Door de ideate fase heb je passende oplossingen gefilterd met de leerlingen.
Het bleek vooral dat de leerlingen niet goed weten wat gezond eten is. Je ontwerpt hiervoor onder andere een kleurensysteem, waarbij groen staat voor gezond, oranje voor medium en rood voor ongezond.
Je wil graag testen of dit werkt bij de kantine en in de automaten. In plaats van alle producten al te coderen volgens het kleursysteem, kan je ook een testje doen met enkele producten. Je kan ook nog een klein testpanel samenstellen, zodat je snel en kleinschalig informatie verzamelt. Op deze manier bespaar je tijd en moeite en kan je het effect van je (deel)oplossing snel testen.
Wil je zelf een goede prototype fase doorlopen? Dat kan! We hebben een paar handige tools op een rijtje gezet voor je.
Tot slot nog een paar tips als je aan de slag gaat met de prototype fase.
Wil je leren hoe je de fases in het design thinking process toepast? Check onze pagina over design thinking en ga zelf aan de slag met innoveren.