Het tweede artikel in de reeks design thinking fases! De vorige keer heb ik al toegelicht hoe de empathy fase werkt. De define fase van design thinking staat centraal in dit artikel. Ook uiteraard weer met handige tips om zelf aan de slag te gaan.
In dit artikel lees je:
Het doel van de define fase in design thinking is eenvoudig: komen tot een duidelijke probleemstelling. In de empathy fase heb je heel veel informatie verzameld over wie jouw klant is en wat de wensen en behoeften zijn. Door je echt in te leven in de klant, snap je waar hij of zij (of deze groep) tegenaan loopt en wat ze verder zal helpen. In de define fase voeg je al deze informatie samen tot een probleemstelling. Deze probleemstelling kan je gebruiken om ook een doel te stellen: wat ga je bereiken met jouw oplossing?
Voorbeeld:
Op een middelbare school wordt veel ongezond eten verkocht in de kantine. Het assortiment gezonde snacks is net zo groot als dat met ongezonde snacks. Toch kiezen de scholieren vaker voor het ongezonde eten. In de empathy fase heb je achterhaald dat de scholieren niet weten welke producten gezond of ongezond zijn. Daarnaast is de prijs vaak ook bepalend voor hun keuze.
In de define fase van design thinking analyseer je alle informatie die je hebt opgehaald in de empathy fase. Je bekijkt je interviews, observaties en empathy maps. Het helpt daarbij om antwoorden of gedragingen op te delen in categorieën en ze zo onder te verdelen. Vaak zie je dan een aantal grondoorzaken van het probleem ontstaan. Deze benoem je in de probleemstelling. Je hanteert daarbij altijd een ‘human centered’ aanpak, dus je zorgt dat je het probleem vanuit de klant definieert.
Dus niet:
Maar wel:
Je zet met deze probleemstelling de kaders uit voor de volgende fase: ideate.
Wil je zelf een goede define fase inrichten? Dat kan! Ik heb een paar handige tools op een rijtje gezet voor je.
(Naam klant)……………………………………………………………………………………… heeft een manier nodig om (behoefte)…………………………………………………………………………………
omdat/maar/want (inzicht)…………………………………………………………………
Tot slot nog een paar tips als je aan de slag gaat met de define fase van design thinking:
TIM WOODS is het acroniem van de acht verspillingen die we kennen in het lean gedachtegoed. Spoor TIM WOODS op en verbeter processen door de verspillingen te elimineren!
Door lean en agile toe te passen word je een wendbare en efficiënte organisatie. Hierdoor kom je als organisatie veel sneller tot nieuwe ontwikkelingen en wordt innoveren steeds makkelijker. De combinatie van beide levert dus veel innovatievoordelen op!
Kanban is een tool om werk visueel te maken waardoor de flow inzichtelijk wordt. Hierdoor zie je direct waar acties nodig zijn óf waar het werk zich ophoopt. Een simpele, maar krachtige techniek om te gebruiken in processen.