Samenwerken en presteren

De piramide van Lencioni

Auteur: Roos Spanjer Laatst bijgewerkt op: 30 november 2022
Piramide Mencione goed samenwerken

Samenwerken

De piramide van Lencioni is al bijna 20 jaar lang een veelgebruikt model als het gaat om samenwerking in teams. In het boek dat Patrick Lencioni hierover schreef vertelt hij over de vijf valkuilen. Maar als je de piramide goed gebruikt, helpt het juist om de samenwerking in jouw team te verbeteren.

In dit artikel vertellen we je:

  • Wat de vijf valkuilen van samenwerken zijn
  • Hoe je deze kunt voorkomen
  • Wat je moet doen om een succesvol en effectief team te worden

De piramide van Lencioni

De piramide van Lencioni bestaat uit vijf lagen. Bij het verbeteren van de samenwerking start je altijd bij de onderste laag. Pas als deze voldoende stevig is, kun je aan de volgende laag beginnen. Voor een goed functionerend team is het belangrijk dat alle lagen goed in elkaar zitten.

Van onder naar boven zijn de vijf verschillende lagen als volgt:

  • Vertrouwen
  • Conflicten
  • Betrokkenheid
  • Verantwoordelijkheid
  • Focus op resultaten
Vertrouwen in het team

Stap 1: Vertrouwen

Het eerste waar je als team aan moet werken volgens Lencioni is vertrouwen. Elkaar goed leren kennen, elkaar durven aanspreken en je open en kwetsbaar op stellen. Het is hierbij belangrijk dat frustraties naar elkaar worden uitgesproken en dat teamleden het openlijk toegeven als ze fouten maken. Vertrouwen opbouwen is één van de lastigste dingen om te realiseren. Hier moet je de tijd voor nemen.

Stap 2: Productieve conflicten

Conflicten in teams komen regelmatig voor. Dit is op zich niet erg, conflicten zorgen voor een sterkere band, mits ze worden uitgesproken. Veel teams gaan stevige discussies uit de weg. Jammer, want ze dragen juist bij aan een goed functionerend team. Teams die conflicten aangaan vergaderen levendig en actief. Ze gaan op zoek naar een echte oplossing voor het probleem.

Stap 3: Betrokkenheid

De derde laag van de piramide van Lencioni gaat over betrokkenheid. Weet iedereen wat jullie doelen zijn? En kan iedereen zich in die doelen vinden? Als je je identificeert met een doel, ben je ook eerder geneigd hier je best voor te doen. Je bent dan meer betrokken bij het team.

Stap 4: Verantwoordelijkheid

Na betrokkenheid komt verantwoordelijkheid. Betrokken zijn is één ding, maar voelen teamleden zich ook verantwoordelijk voor het behalen van die doelen? Het kan hierbij helpen doelen meetbaar te maken in de vorm van KPI’s (Key Performance Indicators). Dit maakt het makkelijker om ieders bijdrage aan de doelen zichtbaar te maken. Dit vergroot zowel de betrokkenheid als de verantwoordelijkheid, teamleden kunnen elkaar hierop aanspreken.

Interim management

Stap 5: Focus op resultaten

De bovenste laag van de piramide van Lencioni bestaat uit resultaten. Volgens Lencioni zijn mensen van nature geneigd zichzelf op de eerste plaats te zetten. Maar in een sterk team is iedereen gefocust op het bereiken van gezamenlijke doelen. Gericht op de lange termijn, waarbij successen worden gevierd en teamleden zich niet laten afleiden van de weg hiernaartoe.

Geen goede samenwerking

De vijf valkuilen

Als je de verschillende lagen van de piramide goed inricht, krijg je een sterk en goed samenwerkend team. Hierbij is er sprake van onderling vertrouwen, worden conflicten aangegaan, is er een sterke mate van betrokkenheid, pakken mensen verantwoordelijkheid en is iedereen gericht op resultaat.

Je kunt de piramide echter ook andersom zien. Als je geen aandacht besteedt aan de vijf lagen krijg je te maken met een zwak team dat:

 

  • Een gebrek aan vertrouwen heeft
  • Waar angst heerst voor conflicten
  • Een gebrek is aan betrokkenheid
  • Verantwoordelijkheid wordt vermeden
  • Er weinig aandacht is voor resultaat

De piramide van Lencioni toepassen

Wil jij met jouw team aan de slag om de samenwerking te verbeteren? Of start je met een nieuw team? Dan kan de piramide van Lencioni je helpen om hiermee aan de slag te gaan. Bedenk wel dat een goed samenwerkend team niet zomaar ontstaat. Hier is tijd en aandacht voor nodig!

Als interim manager kunnen wij hierin veel voor je betekenen. Wil je meer informatie? Neem dan vooral contact met ons op!

Yes, ik wil meer weten!

Ook interessant:

Alle artikelen bekijken
De 14 management principes van Toyota
De 14 management principes van Toyota

De 14 management principes van Toyota vormen de basis van het Toyota Production System (TPS), waaruit lean is ontstaan. Lees hier meer!

Vier berekeningen die inzicht geven in een proces
Vier berekeningen die inzicht geven in een proces

Leer hoe je berekeningen maakt die je helpen om processen te begrijpen. Bijvoorbeeld de doorlooptijd en de proces efficiency.

Het VUCA model: wat is het?
Het VUCA model: wat is het?

Het VUCA model wordt toegepast in verschillende sectoren. Het is een tool die je helpt te bepalen wanneer je welke acties onderneemt.

Alle artikelen bekijken