Minitab software: hoe gebruik je het?

Tijdens projecten verzamel je vaak veel data. Hoe ga je dat nu allemaal analyseren? En wat zegt die data je nou eigenlijk? De software van Minitab helpt je hierbij. Met dit programma voer je in een handomdraai analyses uit.

Auteur: Hanna Lankhorst Laatst bijgewerkt op: 10 oktober 2024
Minitab software

Wat is Minitab?

We doen eerst een stapje terug, want wat is Minitab? Minitab is een softwareprogramma dat speciaal is ontworpen voor statistische analyses. Het helpt je bij het uitvoeren van verschillende soorten analyses. Super handig dus als je bezig bent met projecten! Wat Minitab bijzonder maakt, is dat het heel gebruiksvriendelijk is. Hierdoor maak je het programma je snel eigen. In Minitab maak je gemakkelijk grafieken en kan je allerlei statistische analyses doen.

Waar vind je Minitab?

Om Minitab te gebruiken, download en installeer je eerst de software op je laptop of computer. Je vindt Minitab op de officiële website van het bedrijf dat de software ontwikkelt, namelijk minitab.com. Hier kun je een gratis proefversie downloaden, handig als je eerst wil uitvinden of het echt iets voor je is.

Na deze proefperiode moet je een licentie kopen om Minitab te blijven gebruiken. Er zijn verschillende licenties beschikbaar, afhankelijk van je behoeften. Voor studenten en academici gelden vaak speciale kortingen, dus het kan lonen om dat even te checken als je in die categorie valt!

Hoe gebruik je Minitab software?

Als je het programma hebt geïnstalleerd, is het tijd om aan de slag te gaan. Laten we beginnen met de basisstappen:

  1. Data invoeren: Als je Minitab opent, zie je een spreadsheet-achtige interface. Hier voer je je data in. Dit kan handmatig, maar je kunt ook gegevens importeren. Bijvoorbeeld als je een Excel bestand hebt waar je je data in hebt. Je ziet kolommen staan die C1, C2, C3 etc. heten. In elke kolom voer je een variabele in die je wil analyseren, bijvoorbeeld doorlooptijd, gewicht of aantal afgekeurde facturen.
  2. Data-analyse uitvoeren: Nadat je de data hebt ingevoerd, begin je met de analyse. In Minitab vind je allerlei opties voor data-analyse. Dit gaat van beschrijvende statistieken, zoals gemiddeldes en modi berekenen. Ook kun je verschillende regressie-analyses doen. Bovenaan in het menu zie je verschillende opties staan, zoals ‘statistieken’ of ‘grafieken’. Als je daarop klikt, zie je de verschillende analyses verschijnen. Kies er eentje en je kan aan de slag!
  3. Resultaten interpreteren: Wanneer je de analyse hebt afgerond, geeft Minitab de resultaten weer in een nieuw venster. Dit zijn bijvoorbeeld tabellen met statistische waarden of grafieken, afhankelijk van wat je gekozen hebt. Nu heb je echt betekenis gegeven aan je data. Het juist interpreteren van deze resultaten is belangrijk om goede conclusies te trekken. Minitab maakt dit makkelijker door jou heldere en overzichtelijke output te geven.

Voorbeelden van analyses met Minitab

Nu je een idee hebt van wat Minitab is en hoe je het gebruikt, gaan we kijken naar enkele voorbeelden van analyses die je ermee kan uitvoeren.

  1. Gemiddelden vergelijken (t-test): Dit is een veelgebruikte analyse. Stel dat je wil weten of er een significant verschil is in de wachttijd voor de klantenservice op maandag en dinsdag. In dat geval vergelijk je twee groepen en gebruik je de t-test in Minitab. Je voert de gemeten wachttijden in voor de maandag en de dinsdag en kiest de t-test optie in het statistiek menu. Minitab geeft je dan een p-waarde die je vertelt of het verschil toevallig is of niet. Vaak wordt in de statistiek het significantieniveau van α = 0,05 gebruikt. Als de p-waarde kleiner is dan 0,05 is er sprake van een significant verschil in de wachttijd voor de klantenservice op maandag en dinsdag.
  2. Regressie-analyse: Als je wil onderzoeken hoe verschillende factoren een bepaalde uitkomst beïnvloeden, gebruik je een regressie-analyse. Bijvoorbeeld hoe studietijd en slaapkwaliteit van invloed zijn op tentamenscores. In Minitab voer je de variabelen in en selecteer je ‘regressie’ onder het statistiek menu. Minitab zal de relatie tussen de variabelen analyseren en aangeven welke factoren het meest significant zijn. Zo weet je dus of en in hoeverre studietijd en slaapkwaliteit invloed hebben op de hoogte van iemands tentamencijfer.
  3. ANOVA: Wil je méér dan twee groepen vergelijken? Dan kun je de ANOVA gebruiken. Hiermee vergelijk je de gemiddelden van de twee of meer groepen, dus bijvoorbeeld het verschil in wachttijd voor de klantenservice van maandag t/m vrijdag. Eigenlijk dus hetzelfde als de t-test, maar nu voor meer dan twee groepen. Je kunt deze optie vinden onder ‘statistieken’ en dan ‘ANOVA’ in Minitab.
  4. Control Charts: Wanneer je je veel bezighoudt met kwaliteitsbeheer, zijn control charts wat voor jou. Hiermee kijk je of de door jou geleverde kwaliteit binnen de gestelde kwaliteitsgrenzen ligt. Je bepaalt dus zelf de boven- en ondergrens van de kwaliteit. Deze worden ook wel de UCL (upper control limit) en LCL (lower control limit) genoemd. Als je bijvoorbeeld in een fabriek werkt en je wil controleren of het productieproces stabiel is, dan maak je in Minitab een Control Chart. Je ziet direct welke producten/metingen buiten de grenzen liggen. Als vervolg kan je verder onderzoeken hoe dat komt.
  5. Histogrammen en boxplots: Deze grafieken zijn heel handig om de verdeling van je data te visualiseren. Een histogram laat de frequentie van data zien, bijvoorbeeld hoeveel mensen wachten tussen de 0 en 1 minuten en hoeveel tussen 1 en 2 minuten voor ze iemand aan de lijn hebben? Een boxplot helpt je om de spreiding en mogelijke outliers in je data weer te geven. Deze grafieken vind je onder ‘grafieken’ (soms is het zo logisch ;-)) te klikken in het hoofdmenu van Minitab.

Conclusie:

Minitab is dus een handig programma om te installeren als je aan de slag gaat met data analyses. Het helpt je je verzamelde data betekenis te geven. Daarnaast helpt het door de visualisaties om mooie grafieken te laten zien aan bijvoorbeeld je opdrachtgever in een project.

Aan de slag met lean six sigma? Volg een green belt training!
Het VUCA model: wat is het?
Het VUCA model: wat is het?

Het VUCA model wordt toegepast in verschillende sectoren. Het is een tool die je helpt te bepalen wanneer je welke acties onderneemt.

Minitab software: hoe gebruik je het?
Minitab software: hoe gebruik je het?

Tijdens projecten verzamel je vaak veel data. Hoe ga je dat nu allemaal analyseren? En wat zegt die data je nou eigenlijk? De software van Minitab helpt je hierbij.

Een meetplan maken
Een meetplan maken

Waar moet je op letten als je gegevens over een proces gaat verzamelen? Een meetplan zorgt ervoor dat je dit zorgvuldig doet. In dit artikel helpen we je op weg en kun je een template downloaden om zelf aan de slag te gaan.

Alle artikelen bekijken