Agile en lean

Innovatie

voordelen

met agile én lean

Innovatievoordelen met lean en agile

Innovatievoordelen met agile en lean?

Innoveren doen we de laatste jaren allemaal, maar niet bij alle organisaties is het even succesvol en dat terwijl je veel innovatievoordelen kunt behalen! Een van de belangrijkste redenen dat innovatie in een organisatie niet lukt, komt doordat processen niet goed genoeg op elkaar worden afgestemd.

De behoefte van de klant is niet duidelijk genoeg voor de werkvloer en samenwerken met andere afdelingen gaat ook niet altijd ‘van een leien dakje’. 

In dit artikel vertellen we je:

  • Welke kenmerken van agile werken innovatie kunnen versnellen.
  • De rol van innovatie bij agile en lean.
  • Hoe agile en lean goed te combineren is.

Combinatie van agile en lean

Vaak denken mensen dat je óf met agile aan de gang moet, óf met lean. Nou dan hebben we een leuk weetje voor je: je kunt dit super goed met elkaar combineren!

Wanneer je als organisatie agile werkt, dan ben je je ervan bewust dat de wereld om je heen constant verandert. Door wendbaar te zijn, beweeg je met de veranderende omgeving mee. Wanneer je dit goed onder de knie hebt, levert dit veel innovatievoordeel op, aangezien je dus mee gaat met die innovatieve omgeving!

Lean sluit hier goed op aan, door de processen goed in te richten en neer te zetten. Door de waardestroom in kaart te brengen en ervoor te zorgen dat er flow in je proces zit, zijn processen in je organisatie beter op elkaar afgestemd. Dit doordat je betrouwbaarder bent wanneer je iets kan leveren en je met elkaar duidelijke afspraken maakt.

Door het wendbare van agile en de efficiënte processen van lean, kan je dus heel goed innovatievoordelen creëren! 

Opknippen innovatievoordelen

Innovatievoordelen versnellen met agile

Knip het grote stuk werk op in kleinere delen 
  • Hou het simpel! Probeer niet een innovatie in één keer volledig op te leveren. Knip het grote stuk op in kleinere delen en ga aan de slag. Zo kan je ook sneller bijsturen als iets nog nét even anders moet.
Ga stapsgewijs te werk 
  • Agile werken is gebaseerd op empirisme; het leren van ervaringen. Dus voer dat experiment uit! Ga aan de slag, evalueer en pas daarna aan.  
Ritme innovatievoordelen
Blijf in contact met de klant 
  • Agile (en lean) werken kenmerkt zich door continu feedback op te halen bij de klant. Door in gesprek te blijven met deze klant, kun je veel waardevolle informatie ophalen én weet je precies wat je wel of niet moet aanpassen = geen onnodig werk dus! 

 

Rythm is a dancer 🎶 
  • Zorg voor ritme in de samenwerking met elkaar. Ga voor meerdere kleine afstemmomenten in plaats van lange vergaderingen. Zo houd je elkaar op de hoogte en kun je elkaar sneller helpen waar nodig. 

 

Lean leidinggeven

Zelf aan de slag?

Agile biedt nog veel meer innovatievoordelen om slimmer samen te werken en een wendbare organisatie te worden.

Nieuwsgierig geworden? Schrijf je dan snel in voor onze scrum training en leer hoe je hiermee aan de slag gaat!

 

 

Lees meer over de (agile) scrum training
Trainingen agenda

Binnenkort starten met scrum?

Check onze trainingsagenda voor alle trainingen die binnenkort starten!

1 juli
23 september
Of bekijk alle opties

Ook interessant:

Alle artikelen bekijken
Manieren om de stand-up meeting succesvol te laten verlopen
Manieren om de stand-up meeting succesvol te laten verlopen

Stand-up meetings, of daily stand-ups, zijn een onderdeel van de dagelijkse routine binnen veel organisaties. Ze bieden een oplossing voor snelle communicatie en probleemoplossing.

De kwaliteiten van een succesvolle projectmanager
De kwaliteiten van een succesvolle projectmanager

Een goede projectmanager leidt meestal grote projecten waar meerdere subprojecten onder vallen. Een leuke en uitdagende rol! Wat is er nodig om deze rol goed uit te voeren?

Optimaliseer de waardestroom met makigami
Optimaliseer de waardestroom met makigami

Makigami is een vorm van waardestroomanalyse, specifiek ontworpen om inzicht te geven in de stroom van werk en informatie. Je brengt het huidige proces in kaart en analyseert waar knelpunten zitten.

Alle artikelen bekijken