Online lean tools toepassen

Handige tips

Slim online werken

Online lean tools toepassen, in het begin was het even wennen. Inmiddels hebben we allemaal al zo lang thuisgewerkt dat we er achter zijn dat je heel veel tools ook digitaal prima kunt inzetten. In dit artikel geven we je drie voorbeelden van hoe je online lean tools kunt toepassen:

  • Value stream map
  • Ishikawa
  • CTQ boom

 

Een online lean project

De kracht van lean is dat je met meerdere mensen uit het proces kijkt naar wat er precies gebeurt. Omdat je dit samen in een sessie doet, wordt er vaak veel duidelijk. Ook digitaal kan dit nuttig zijn. Wij gebruiken hier vaak programma’s als Mural of Miro voor: online whiteboards waarop je naar hartelust post-it’s kunt plakken en makkelijk online lean tools kunt toepassen.

 

Online een value stream map maken

Een van de lean tools die goed online gemaakt kan worden is de value stream map. Waar je normaal gesproken het proces uitwerkt op brown paper met post-it’s, doe je dat nu op een digitaal whiteboard met digitale post-it’s. Eigenlijk niet eens zo anders als normaal.

Een aantal dingen waarop je moet letten:

  • Gebruik verschillende kleuren post-it’s om verschillende zaken te onderscheiden. Bijvoorbeeld om de hoofdstappen, onderliggende activiteiten, personen/afdelingen of systemen weer te geven.
  • Laat één persoon de post-it’s maken en vullen
  • Laat een ander de leiding nemen in het gesprek: deze persoon vraagt zaken uit
  • Praktisch: maak je post-it’s niet te klein. Omdat het digitaal is kun je ze makkelijk vergroten!

 

Online een Ishikawa doen

Een Ishikawa (ook wel visgraatdiagram) is een fantastische tool als je met meerdere mensen wil brainstormen over een probleem. Hiervoor zet je in de digitale omgeving een template van een Ishikawa klaar. Geef daarna mensen de tijd om zoveel mogelijk post-it’s aan de te maken met oorzaken in de verschillende categoriën.
Waar je bij de value stream map één persoon aan het woord laat, kan hierbij iedereen tegelijkertijd zijn input leveren.

 

Online een CTQ boom maken

Een CTQ boom is een tool waarbij je de wens van een klant zo concreet mogelijk maakt. Je werkt hierbij de klantbehoefte uit in verschillende aspecten, die je vervolgens meetbaar maakt.
Maak van tevoren een template, dit kan heel eenvoudig met een aantal lijnen en tekst/post-its. Vervolgens ga je het gesprek aan waarbij je de boom invult.

 

Online lean tools toepassen

Wil jij online lean tools toepassen of ga je aan de slag met verbeteren? We delen graag onze ervaringen, templates en tips! Neem hiervoor gerust contact met ons op.