Een green belt certificaat

Wat, waarom

en welke kleur?

Projectmanagement

Green belt

Een green belt certificaat behalen is voor veel mensen belangrijk. Maar wat is het eigenlijk precies? En waarom zou je dat willen? Goede vraag!

In dit artikel vertellen we je:

  • Wat een green belt certificaat is
  • Waarom het behalen ervan van toegevoegde waarde kan zijn
  • Welke verschillende gecertificeerde green belts er zijn
DMAIC structuur

De belt structuur

Even helemaal terug naar het begin. Wat is een green belt überhaupt? De naam ‘belt’ verwijst naar het (kennis)niveau dat je hebt van lean en six sigma. Deze belt structuur komt oorspronkelijk uit Japan, waar net als bij judo de kleuren een bepaald niveau aangeven.

Een green belt zit qua niveau tussen een yellow en een black belt in. Een opleiding tot green belt duurt vaak zes dagen. Je leert verbeterprojecten te begeleiden volgens de DMAIC projectstructuur, verschillende verbetertools en -technieken toe te passen en mensen mee te nemen in verandering.

Green belt Lean People

1. Wat is een green belt certificaat?

Na het volgen van een green belt opleiding ontvang je een green belt certificaat. Hiermee toon je aan op welk niveau je zit. Er is echter wel een verschil tussen de certificaten die bij het afronden van een training uitgereikt worden. Soms gaat het alleen om lean, maar in sommige gevallen ontvang je een lean six sigma green belt. Daarnaast zit er ook verschil tussen een theorie- en praktijkcertificaat. Sommige green belt certificaten tonen alleen een theoretische opleiding aan (dus het volgen van de training en het behalen van een eventueel examen) terwijl andere certificaten aantonen dat je ook een praktijkopdracht (vaak een verbeterproject) hebt afgerond.

Lean People gewoon altijd beter

2. Waarom een green belt certificaat halen?

Met een green belt certificaat kun je dus aantonen dat je over bepaalde kennis en/of ervaring beschikt. Maar wat voegt dit toe? In sommige gevallen kan het relevant zijn voor je cv.
Met name in organisaties waar veel met lean gewerkt wordt of waarin het continu verbeteren van bedrijfsvoering belangrijk is, helpt het om aantoonbare ervaring te hebben. Helemaal als je met een praktijkcertificaat kan laten zien én toelichten wat je eerder al gedaan hebt.

Contract

3. Welke certificeringen zijn er?

Je bent inmiddels zover dat je denkt; ‘ja, dat is misschien handig’. Kom je bij het volgende probleem. Want welke opleiding kies je dan? En wat is het verschil tussen alle certificeringen?
Bij alle green belt opleidingen krijg je een green belt certificaat. Dit is een certificaat van deelname en kan in principe door iedere opleiding worden uitgegeven. Daarnaast bieden sommige opleiders de kans om een (officieel erkend) theorie óf praktijkcertificaat te behalen.

Officiële certificeringen

Er zijn een aantal instanties waar je een officieel green belt certificaat kunt behalen (of een andere kleur belt). Ook zijn er opleiders (trainingsbureaus) die geaccrediteerd zijn namens deze instanties. Dit betekent dat je als opleider namens deze instanties certificaten mag uitreiken (die dus ook officieel en erkend zijn).

De meest bekende (en internationaal erkende) instanties waar je een green belt certificaat kunt behalen zijn:

  • Het Lean Competency System (LCS)
  • American Society for Quality (ASQ)
  • International Association for Six Sigma Certification (IASSC)

Lees hier verder als je meer wil weten over de vijf belangrijkste lean six sigma certificeringen.
green belt worden?

Een green belt certificaat behalen

Wil je een green belt certificaat halen, dan is het dus belangrijk om op een aantal dingen te letten:

  • Gaat het om lean of om lean six sigma
  • Is het alleen theorie of ook praktijk?
  • Krijg ik een officieel erkend lean certificaat?

 

Mocht je hier nog meer vragen over hebben, dan mag je natuurlijk altijd contact met ons opnemen!

Behalen van je green belt

Ook aan de slag? 

Enthousiast geworden? Schrijf je meteen in voor één van de eerstvolgende trainingen!

= VOL GEBOEKT
4, 11 en 18 september, 2, 9 en 16 oktober 2024
Of bekijk alle opties
Whitepaper lean six sigma Lean People

Wat is lean six sigma?

Wil je weten wat lean six sigma inhoudt? Download dan onze whitepaper en leer alles over de basis van lean.