Lean six sigma certificering

Hoe

kies je?

Welke certificering is er?

Lean six sigma certificering, hoe zit het nou precies? Als je van plan bent een lean (of lean six sigma) opleiding te volgen, is de keuze enorm. Er is echter geen vaste standaard voor een training. Een green belt training, kan bijvoorbeeld variëren in prijs, inhoud en duur. Ook qua accreditatie verschillen opleidingen van elkaar.

In dit artikel lees je:

 • Welke kwaliteitsstandaarden er zijn
 • Waarin ze van elkaar verschillen
 • Welke het beste aansluit bij jouw wensen

Welke certificerende instanties zijn er?

Om te beginnen een verduidelijking van de begrippen accrediteren en certificeren: trainingsbureaus worden geaccrediteerd, en als deelnemer van een training kun je je laten certificeren. Accreditatie gebeurt dus op organisatie niveau, certificatie op individueel niveau (deelnemers).

Maar let op, een training volgen bij een geaccrediteerd bureau betekent niet automatisch dat je straks ook gecertificeerd bent! Hoe dat precies zit, lees je hieronder.

Certificering

ASQ (alleen voor individuele six sigma certificering)

ASQ (American Society for Quality) is een grote Amerikaanse organisatie die zich als onafhankelijke partij bezig houdt met het vaststellen van kwaliteitsstandaarden. Dit doen zij onder andere ook voor six sigma opleidingen. Bij de ASQ kun je je als individu laten certificeren op de volgende niveaus:

 • Certified six sigma yellow belt (CSSYB)
 • Certified six sigma green belt (CSSGB)
 • Certified six sigma black belt (CSSBB)
 • Certified master black belt (CMBB)

Met uitzondering van de yellow belt certificering vereisen alle andere certificeringen een aantal jaren six sigma projectervaring. Het behalen van het certificaat doe je door te slagen voor het examen. Online vind je een aantal proefexamens. Bij de ASQ behaal je dus een six sigma certificering en geen lean six sigma.

De ASQ accrediteert geen trainingsbureaus. Wel baseren veel organisaties de inhoud van hun training op de body of knowledge van de ASQ. Het kan zijn dat je het ASQ logo tegenkomt op websites van verschillende trainingsbureaus, maar dit betekent dus geen accreditatie!

Certificering

IASSC (accreditatie voor organisaties en individuele lean six sigma certificering)

IASSC (International Association for Six Sigma Certification) certificeert en accrediteert op verschillende lean six sigma niveaus. Zowel trainingsbureaus als individuen kunnen hier terecht. De nadruk ligt vooral op six sigma en statistiek. Je kunt online inzien waar een training inhoudelijk aan moet voldoen om deze accreditatie te verkrijgen (body of knowledge). De IASSC stelt ook eisen aan de trainers die de trainingen geven. Let wel, dit gebeurt alleen tijdens het accreditatieproces, daarna kunnen er andere trainers worden aangetrokken die niet aan dezelfde eisen voldoen.

Waarvoor kun je terecht bij de IASCC?

 • Lean Six Sigma Yellow Belt (ICYB)
 • Lean Six Sigma Green Belt (ICGB)
 • Lean Six Sigma Black Belt (ICBB)

Als je een training volgt bij een IASSC geaccrediteerde organisatie dan betekent dit niet automatisch dat jouw certificaat ook IASSC gecertificeerd is. Dat verkrijg je alleen na het slagen voor het IASSC examen. Check dit dus van te voren goed!

Certificering

LCS (accreditatie voor organisaties en individuele lean six sigma certificering)

Het Lean Competence System is ontwikkeld in samenspraak met Cardiff University. Veel grote bedrijven (zoals KPMG, ABN AMRO en Achmea) hebben dit raamwerk gebruikt voor het ontwikkelen van lean trainingen. Het LCS legt de focus vooral op lean en change management. Ook six sigma elementen komen hierin terug, maar het accent ligt veel minder op statistiek vergeleken bij de IASSC en de ASQ.

Het LCS accrediteert op 7 verschillende niveaus:

 1. 1a Awareness
 2. 1b Diagnosis & Analysis
 3. 1c Implementation & Improvement
 4. 2a Implementation & Design
 5. 2b Implementatie & Leadership
 6. 3a Strategic Enterprise
 7. 3b Strategic Supply Design

Globaal kun je stellen dat niveau 1a overeenkomt met een yellow belt of kennismakingsworkshop (circa 6 uur training). Niveau 1b en 1c vergen beide ongeveer 20 uur studie en zijn vergelijkbaar met het behalen van een green belt. Vanaf 1c betreft het black belt niveau of hoger.

Accreditatie van het LCS vergt een intensieve audit op het volledige learning management system van een trainingsorganisatie. Volg je succesvol een training bij een LCS geaccrediteerd trainingsbureau dan krijg je een officieel erkend LCS & Cardiff University certificaat op het betreffende niveau.

Je kunt je bij het LCS ook laten certificeren als je geen geaccrediteerde LCS opleiding hebt gevolgd. Hiervoor zul je je lean ervaring moeten aantonen door het uploaden van meerdere cases en het doen van een examen.

Certificering

The Lean Certification Alliance (alleen voor individuele lean six sigma certificering)

Lean Certification Alliance is een samenwerking van drie toonaangevende non-profit organisaties (Association for Manufacturing Excellence (AME), Shingo Institute en SME). Gezamenlijk hebben zij een standaard voor Operational Excellence ontwikkeld.

Je kunt je laten certificeren op de volgende drie niveaus:

 • Bronze
 • Silver
 • Gold

Alle niveaus vragen een aantal uren training, een examen en een praktijkopdracht.
De Alliantie heeft haar eigen training ontwikkeld en accrediteert dus geen andere trainingsorganisaties. Wel kun je contact opnemen wanneer je als organisatie een aantal mensen volgens deze standaard wil laten certificeren. Wel kun je je als individu laten certificeren, maar zoals gezegd moet je naast het examen ook je trainingsuren aantoonbaar maken en je portfolio met projecten bijvoegen.

IILBC

IILBC (alleen voor individuele lean six sigma certificering)
x$ (IILBC) is een Belgische organisatie waar je terecht kunt voor lean certificering. Examens worden meerdere keren per jaar afgenomen. Het is dus geen kwaliteitsstandaard voor trainingsbureaus, maar je kunt er wel voor kiezen om het examen te doen en jezelf te laten certificeren.

Certificering kan op het niveau van:

 • Lean green belt
 • Lean black belt
 • Lean champion

Het examen kun je doen bij ATIM in Nieuwegein of Den Bosch.

Waar moet ik op letten?

In Nederland worden de kwaliteitsnormen van de ASQ, IASSC en het LCS het meest gebruikt.
Veel trainingsbureaus geven aan dat zij hun training hebben gebaseerd op een body of knowledge, bijvoorbeeld die van de ASQ. Dat betekent dat de training je inhoudelijk klaarstoomt voor het examen, maar niet dat je een geaccrediteerde training volgt. Als dit voor jou belangrijk is, let dan goed op en voorkom teleurstellingen!

Zorg ervoor dat je het trainingsprogramma van een geaccrediteerd bureau van te voren checkt met de betreffende body of knowledge. Als het goed is wijkt dit niet al te veel af. Meestal wordt trainingsmateriaal in de loop der tijd steeds een beetje verbeterd en doorontwikkeld. Hierdoor kunnen er onderwerpen wijzigen, maar op grote lijnen mag dit echter niet te veel verschillen.

Meestal is de accreditatie maar een aantal jaar geldig, zoals bijvoorbeeld twee jaar voor een LCS accreditatie. Vraag er naar bij het trainingsbureau, als het goed is zijn ze transparant over de status van hun accreditatie.

slimmer samenwerken

Hoe kies ik de beste training?

Bepaal voor jezelf wat je belangrijk vindt bij het opdoen van nieuwe kennis. Waar moet volgens jou het accent op liggen? Neig je meer naar de statistische kant kijk dan eens bij IASSC geaccrediteerde bureaus. Voel je meer voor lean en de veranderkundige aspecten van continious improvement? Dan passen LCS geaccrediteerde opleidingen beter bij jou.Let wel, een accreditatie is geen 100% garantie voor kwaliteit. Een goede trainer en een match met de groep is ontzettend belangrijk. Vraag daarom eens rond in je omgeving, misschien hebben mensen die je kent goede ervaringen? Ook op Springest vind je veel recensies van aanbieders. Zorg dat je goed geïnformeerd bent, hierdoor heeft jouw training straks de meeste waarde. Het gaat niet alleen om het ‘papiertje’, maar vooral over de kennis die je op doet.

slimmer samenwerken

Wil je meer lezen over onze trainingen en onze accreditatie?

Wij hebben heel bewust gekozen voor de LCS accreditatie, omdat we daarmee onze deelnemers niet alleen de beste bagage mee geven voor een succesvolle lean aanpak, maar ook omdat het certificaat internationaal erkend wordt. Zo weet je zeker dat een training bij Lean People van grote waarde is.

Bekijk ons aanbod of neem contact op met Roos.

Bekijk onze trainingen
Met deze 3 tools wordt project management veel makkelijker
Met deze 3 tools wordt project management veel makkelijker

Waarom je altijd moet kiezen voor handige project management tools: ze stroomlijnen werkprocessen, besparen tijd en verhogen productiviteit.

Lean werken: hoe zorg je voor organisatie verandering?
Lean werken: hoe zorg je voor organisatie verandering?

Bij Lean People krijgen we regelmatig de vraag: wij willen in de hele organisatie aan de slag met lean werken, hoe pakken we dat aan?

Het vormgeven van verbeterprocessen met Hoshin Kanri
Het vormgeven van verbeterprocessen met Hoshin Kanri

Hoshin Kanri helpt organisaties bij het stellen van heldere doelen en het uitstippelen van een pad om deze doelen te bereiken. Wij geven je praktische tips!

Alle artikelen bekijken