Hoe maak je een Gantt-chart? Een handig stappenplan

Een Gantt-chart is een handige tool die je kan helpen bij het efficiënt plannen en organiseren van projecten. Het is een visuele weergave van een planning met lijnen en blokken. Zo zie je in een oogopslag wat er moet gebeuren in welke volgorde.

Auteur: Suzanne Hulstein Laatst bijgewerkt op: 16 juli 2024

Een Gantt-chart maken

Het efficiënt plannen en organiseren van projecten is soms best een uitdaging. Een Gantt-chart kan hierbij helpen. In een eerdere blog vertelden we al wat een Gantt grafiek precies is en hoe deze is ontstaan. Je kan deze hier lezen. In deze volgende blog in deze serie lees je hoe je zelf tot zo’n Gantt-chart komt, via een simpel stappenplan:

  1. Bepaal de deadline en tussentijdse mijlpalen
  2. Maak een overzicht van alle taken
  3. Onderzoek volgordelijkheid tussen de taken
  4. Geef elke taak een schatting qua tijd
  5. Verdeel de taken
  6. Maak je planning visueel

Tot slot delen we tips en tricks!

Wat is een Gantt chart?

Stappen om een Gantt-chart te maken:

Stap 1: Bepaal de deadline en tussentijdse mijlpalen

Bij het maken van een Gantt-chart is het bepalen van de deadline de eerste stap. Misschien een open deur, maar bespreek met je opdrachtgever en met het projectteam wanneer het project afgerond moet zijn. Maak dit ook echt concreet: koppel hier een datum aan. We zien vaak dat mensen afspreken dat iets ‘eind augustus’ af moet. Dit is niet concreet, hierdoor blijft het gissen wat nou de echte deadline is en zien we dat dit resulteert in het uitlopen van een project.

Stap 2: Maak een overzicht van alle taken

De volgende stap in het maken van een Gantt-chart is het maken van een overzicht van alle taken. Hier zit dus echt veel denkwerk in: wat moet er allemaal gebeuren om jullie project succesvol af te ronden? Ga hiervoor met het projectteam om tafel en probeer zo concreet mogelijk te maken welke taken allemaal onderdeel zijn van dit project. Dit kan zijn van het maken van een planning, tot het inplannen van een bijeenkomst om de resultaten te presenteren.

Stap 3: Onderzoek volgordelijkheid tussen de taken

Een stap die vaak wordt overgeslagen, waardoor een planning toch in de soep loopt. Je ziet vaak dat bepaalde taken moeten wachten op een voorgaande taak. Loopt die eerste taak uit, dan… precies, de tweede ook, enzovoorts. Een Gantt-chart helpt ook bij het inzicht in deze volgordelijkheid, en dus afhankelijkheid. Dit levert je vooraf al twee dingen op: ten eerste een realistische en haalbare planning en daarnaast duidelijkheid voor degenen die verantwoordelijk zijn voor een taak.

Stap 4: Geef elke taak een schatting qua tijd

In plaats van alleen de starttijd van taken te bepalen, bepaal je ook de deadline van elke taak. Wat is realistisch qua duur? Waarom? Wanneer kan het dus af zijn? Stel met het team deze vragen, zodat je tijdens het project niet voor verrassingen komt te staan. Hoe realistischer de planning, hoe rustiger het project verloopt.

Gantt-chart maken

Stap 5: Verdeel de taken

Ook weer zo’n open deur misschien, maar verdeel de taken meteen. Koppel een naam aan een taak en zorg dat diegene weet dat hij of zij verantwoordelijk is. Het klinkt heel makkelijk, maar dit wordt vaak (nog) niet gedaan. Tegen de tijd dat een taak opgepakt moet worden, zijn agenda’s al vol en wordt het lastiger. Maak ook echt een persoon verantwoordelijk voor een taak en niet een groep, dus bijvoorbeeld ‘ICT’. Gedeelde verantwoordelijkheid, blijkt toch vaak geen verantwoordelijkheid. Dit leidt tot onnodige onduidelijkheid. Als er een persoon verantwoordelijk is, kan diegene uiteraard om hulp vragen en hoeft niet alles alleen te doen, maar die persoon zorgt wel dat er voortgang is en er eventueel op tijd aan de bel getrokken kan worden.

Stap 6: Maak je planning visueel!

En dan tot slot, gebruik een handige tool om de planning visueel te maken. In een oogopslag kan je zien hoe de planning is verdeeld en taken verlopen. Het is ook makkelijk bij de communicatie naar anderen, dus win-win. Wij gebruiken zelf vaak Excel hiervoor, maar er zijn online ook tal van tools te vinden.

Tips en trucs voor het maken van een Gantt-chart in Excel

Excel is een handige tool voor het maken van een Gantt-chart. Er is geen standaard grafiektype, maar er zijn twee manieren om snel tot een Gantt-chart te komen. De eerste is een gestapelde staafdiagram. We kunnen het uitleggen, maar google is your friend! De site van Microsoft geeft een duidelijke uitleg. Daarnaast kan je zelf ook makkelijk een overzicht maken door cellen te kleuren en op die manier snel en simpel de planning visueel te maken.

Zelf aan de slag met verbeterprojecten?
Lean Startup: wat is het?
Lean Startup: wat is het?

De Lean Startup methode is een efficiënte manier om nieuwe producten of diensten te ontwikkelen. Je gaat namelijk je eerste Minimum Viable Product direct testen in de praktijk. Hierdoor haal je feedback op die je gebruikt voor een volgende verbeterslag. We vertellen je ook wat het verschil met de ‘gewone’ lean methode is.

Wat is Operational Excellence?
Wat is Operational Excellence?

Operational Excellence is overtuiging waarbij de behoefte van de eindgebruiker of klant centraal staat. Als een organisatie dit nastreeft, doet ze er alles aan om te excelleren in de dienstverlening. Alles gaat dus in één keer goed.

Project management: wat is het?
Project management: wat is het?

Misschien heb je de term “project management” al eens gehoord, maar wat houdt het precies in? Eigenlijk zegt het woord het al: het is het efficiënt beheren van één of meerdere projecten.

Alle artikelen bekijken