Lean tekenen

De kracht van

visueel werken

Lean tekenen

Zakelijk tekenen

Door de projecten en de trainingen die we met Lean People doen komen we in veel verschillende organisaties terecht. Wat ons opviel, was dat er in sommige van deze bedrijven veel energie verloren gaat met vergaderen. Meetings duren vaak veel langer dan gepland, omdat mensen eindeloos aan het woord zijn. Of er wordt lang gediscussieerd over een onderwerp, met als resultaat dat de meeste mensen onderuit gezakt in hun stoel hangen.
Ook over de trainingen die we zelf volgden, waren we niet altijd enthousiast. We moesten lang stil zitten, met de focus op een Powerpoint presentatie die niet echt bleef hangen. Maar dat kan ook anders! Wij gingen daarom op zoek naar een manier waarop er actief vergaderd/getraind wordt, zodat er energie en creativiteit loskomt waar iedereen blij van wordt. Het resultaat? Lean tekenen!

In deze blog lees je:

  • Meer over visueel communiceren
  • Wat kun jij met zakelijk tekenen

Visueel communiceren

Het eerste punt waar we vanaf wilden, was een Powerpoint presentatie. Die heeft op volwassenen namelijk hetzelfde effect als op kinderen die naar de tv kijken. Ze staren als een zombie gebiologeerd naar het scherm, en wat er verder gezegd wordt lijkt niet echt aan te komen.

Daarom zijn we begonnen met alles te tekenen. Van kleine symbolen zoals de 8 verspillingen, tot de wat uitgebreidere tools zoals een Ishikawa, project charter of een SIPOC. Ook de lean six sigma theorie leggen we uit aan de hand van alleen maar tekeningen.
Ook in de (verbeter)projecten die we doen maken we alles steeds meer visueel. Niet alleen door te tekenen, maar ook door andere manieren te proberen om bijvoorbeeld input op te halen of het beste verbeteridee te kiezen. De Liberating Structures hebben ons hierbij enorm geholpen. De mensen met wie we dit doen, reageerden ontzettend enthousiast. Dat zette ons aan het denken: het idee voor Lean Tekenen was geboren!

werken bij

Wat kan jij ermee?

Het maakt niet uit wat voor functie je hebt of in welk bedrijf je werkt. Of je nu projectleider bent, docent of adviseur. Iedereen moet wel eens iets uitleggen en daarbij is het handig als je dat visueel kunt communiceren. Ook als je vergaderingen leidt, geeft het je handvatten om het energieniveau hoog te houden! Ga ook van start met je stift en ontdek de kracht van visuals ;-)!

Training zakelijk tekenen

In al onze trainingen tekenen we veel. Zo veel, dat we jou ook graag helpen je verhaal visueel weer te geven. Wil je hier een training in volgen? Neem dan even contact met ons op. We kijken altijd hoe we jou het beste kunnen helpen!

Kom in contact
De Roos van Leary: wat is het en hoe gebruik je het?
De Roos van Leary: wat is het en hoe gebruik je het?

Vaak zijn we in ons werk op zoek naar manieren om communicatie- en interactievaardigheden te verbeteren. Tijdens projecten zien we dat teams het lastig vinden om te communiceren. De Roos van Leary tool helpt je hierbij.

De voordelen van effectieve PMO
De voordelen van effectieve PMO

PMO staat voor Project Management Ondersteuning. Zoals het al eigenlijk zegt: het is een persoon die de projectmanager ondersteunt

Manieren om de stand-up meeting succesvol te laten verlopen
Manieren om de stand-up meeting succesvol te laten verlopen

Stand-up meetings, of daily stand-ups, zijn een onderdeel van de dagelijkse routine binnen veel organisaties. Ze bieden een oplossing voor snelle communicatie en probleemoplossing.

Alle artikelen bekijken