Tijdens projecten verzamel je vaak veel data. Hoe ga je dat nu allemaal analyseren? En wat zegt die data je nou eigenlijk? De software van Minitab helpt je hierbij. Met dit programma voer je in een handomdraai analyses uit.
We doen eerst een stapje terug, want wat is Minitab? Minitab is een softwareprogramma dat speciaal is ontworpen voor statistische analyses. Het helpt je bij het uitvoeren van verschillende soorten analyses. Super handig dus als je bezig bent met projecten! Wat Minitab bijzonder maakt, is dat het heel gebruiksvriendelijk is. Hierdoor maak je het programma je snel eigen. In Minitab maak je gemakkelijk grafieken en kan je allerlei statistische analyses doen.
Om Minitab te gebruiken, download en installeer je eerst de software op je laptop of computer. Je vindt Minitab op de officiële website van het bedrijf dat de software ontwikkelt, namelijk minitab.com. Hier kun je een gratis proefversie downloaden, handig als je eerst wil uitvinden of het echt iets voor je is.
Na deze proefperiode moet je een licentie kopen om Minitab te blijven gebruiken. Er zijn verschillende licenties beschikbaar, afhankelijk van je behoeften. Voor studenten en academici gelden vaak speciale kortingen, dus het kan lonen om dat even te checken als je in die categorie valt!
Als je het programma hebt geïnstalleerd, is het tijd om aan de slag te gaan. Laten we beginnen met de basisstappen:
Nu je een idee hebt van wat Minitab is en hoe je het gebruikt, gaan we kijken naar enkele voorbeelden van analyses die je ermee kan uitvoeren.
Minitab is dus een handig programma om te installeren als je aan de slag gaat met data analyses. Het helpt je je verzamelde data betekenis te geven. Daarnaast helpt het door de visualisaties om mooie grafieken te laten zien aan bijvoorbeeld je opdrachtgever in een project.
Aan de slag met lean six sigma? Volg een green belt training!De 14 management principes van Toyota vormen de basis van het Toyota Production System (TPS), waaruit lean is ontstaan. Lees hier meer!
Leer hoe je berekeningen maakt die je helpen om processen te begrijpen. Bijvoorbeeld de doorlooptijd en de proces efficiency.
Het VUCA model wordt toegepast in verschillende sectoren. Het is een tool die je helpt te bepalen wanneer je welke acties onderneemt.