TIM WOODS

Waar is

TIM WOODS?

Waar is TIM WOODS

Op zoek naar TIM WOODS?

Laat TIM WOODS je helpen! TIM WOODS is een ezelsbruggetje om de acht verspillingen van het lean gedachtegoed makkelijk te onthouden. De letters TIM WOODS staan voor: 

TransportationInventoryMotionWaitingOverproduction – Overprocessing – Defects – Skills 

 In dit artikel vertellen we je: 

  • Waar TIM WOODS vandaan komt.
  • Wat de acht verspillingen in houden
  • En hoe je zelf aan de slag gaat om TIM WOODS te vinden!

Waar komt TIM WOODS vandaan?

Lean vindt zijn oorsprong in het Toyota Production System (TPS), de ‘way of working’ bij automerk Toyota. Binnen lean staat het begrip ‘verspilling’ centraal. Een verspilling is elke handeling of stap in een proces die geen waarde toevoegt voor de klant. Bij Toyota noemen ze dit ‘muda’, wat Japans is voor verspilling. Naast muda heb je ook nog mura (onbalans en variatie in processen) en muri (overbelasting van mens en machine).

Muda, mura en muri verstoren je processen en zijn een bron van frustratie voor klanten en medewerkers. Door het verminderen of elimineren van verspillingen verbeter je de kwaliteit van het proces, wat ook vaak zorgt voor een kortere doorlooptijd.

Transport en voorraad TIM WOODS

TIM WOODS: wat zijn de acht verspillingen?

Transport (transportation) 

Transport houdt het onnodig verplaatsen van goederen in. Denk hierbij aan het verplaatsen van materialen van locatie A naar locatie B. Onder transport valt ook het verplaatsen van bestanden (en andere data). Bijvoorbeeld het onnodig heen en weer sturen van e-mails.  

Voorraad (inventory) 

Voorraad is werk dat stil ligt en waar op dat moment niks mee gebeurt in het proces. De opslag van voorraad kost geld, sommige voorraad heeft een houdbaarheidsdatum en de klantvraag kan veranderen waardoor je met voorraad blijft zitten. Voorraad kan ook digitaal, denk daarbij aan een inbox vol met mailtjes of een lijst met nog te behandelen ICT-meldingen.

Beweging en wachten TIM WOODS
Beweging (motion) 

Waar het bij verspilling van transport gaat om de verplaatsing van goederen, heeft de verspilling van beweging te maken met de onnodige verplaatsing van mensen. Dit kunnen medewerkers zijn maar ook klanten, zoals een patiënt die zich in een ziekenhuis bij verschillende balies moet aanmelden. 

Wachten (waiting) 

Bij wachten gebeurt er op dat moment niks met het product of de dienst in het proces. Bijvoorbeeld een factuur die nog geaccordeerd moet worden door een manager of een ongeopende mail in je inbox. Het is niet zo dat de persoon die de volgende stap moet zetten niks doet, die is druk bezig met andere dingen. Wachten zorgt voor vertraging in het proces.  

Overbewerking en overproductie TIM WOODS
Overproductie (overproduction) 

Er is sprake van overproductie als je meer maakt of levert dan nodig is. Dat extra handje pasta wat je kookt omdat je bang bent dat je te weinig eten hebt, maar dat aan het eind van het diner altijd overblijft. Of dat vijfde printje wat je meeneemt naar een vergadering, terwijl de vergadering met vier mensen is. Overproductie zorgt voor voorraad, wat weer leidt tot andere vormen van verspilling.  

Overbewerking (overprocessing) 

Bij overbewerking maak je niet te veel, maar doe je te veel. Eigenlijk is het werk al af, maar toch wordt het product of de dienst nog extra bewerkt of wordt de uitkomst nog een keer gecontroleerd. Denk bijvoorbeeld aan een stapel facturen die feitelijk al gecheckt zijn, maar nog definitief goedgekeurd moeten worden door een manager.  

Fouten en talent TIM WOODS
Fouten (defects) 

Fouten zijn dingen die niet goed gaan of niet in één keer goed gaan. Zoals onvolledig ingevulde formulieren die niet verwerkt kunnen worden, informatie die verkeerd wordt aangeleverd/verwerkt of producten die niet helemaal juist zijn. Fouten moeten worden hersteld (als dat nog mogelijk is), wat onnodige energie en tijd kost.  

Talent (skills) 

Deze verspilling is er later bijgekomen, maar daardoor niet minder belangrijk. Er is sprake van verspilling van talent als de kennis en kunde van mensen in een organisatie niet goed wordt benut. Dit kunnen mensen zijn die ongemotiveerd, ondergekwalificeerd of niet betrokken zijn, maar ook mensen die niet genoeg worden uitgedaagd. Hierdoor presteren deze mensen niet optimaal, wat zorgt voor een verspilling van menselijk potentieel. 

Yellow belt Lean People

Zelf aan de slag met TIM WOODS?

Ga de werkvloer op! Doorloop alle processtappen en schrijf de verspillingen op die je tegenkomt. Bespreek dit met elkaar en bedenk hoe je de verspillingen (zoveel mogelijk) kunt elimineren.

Wil je meer leren over lean en de acht verspillingen? Volg dan onze yellow belt training!  

Lees meer over de yellow belt training
Trainingen agenda

Binnenkort starten met een yellow belt?

Check onze trainingsagenda voor alle trainingen die binnenkort starten!

10 juni
25 september
Of bekijk alle opties

Ook interessant:

Alle artikelen bekijken
Manieren om de stand-up meeting succesvol te laten verlopen
Manieren om de stand-up meeting succesvol te laten verlopen

Stand-up meetings, of daily stand-ups, zijn een onderdeel van de dagelijkse routine binnen veel organisaties. Ze bieden een oplossing voor snelle communicatie en probleemoplossing.

De kwaliteiten van een succesvolle projectmanager
De kwaliteiten van een succesvolle projectmanager

Een goede projectmanager leidt meestal grote projecten waar meerdere subprojecten onder vallen. Een leuke en uitdagende rol! Wat is er nodig om deze rol goed uit te voeren?

Optimaliseer de waardestroom met makigami
Optimaliseer de waardestroom met makigami

Makigami is een vorm van waardestroomanalyse, specifiek ontworpen om inzicht te geven in de stroom van werk en informatie. Je brengt het huidige proces in kaart en analyseert waar knelpunten zitten.

Alle artikelen bekijken