Wat is een Gantt chart?

Met een Gantt chart maak je een planning visueel aan de hand van lijnen en blokken. Het helpt je bij het organiseren van taken binnen een project. In deze blog gaan we dieper in op een Gantt chart en vertellen we welke mogelijke beperkingen er zijn.

Auteur: Suzanne Hulstein Laatst bijgewerkt op: 19 juni 2024

Wat is een Gantt chart precies?

Een Gantt chart, of Gantt grafiek, is een term die je misschien al vaak hebt gehoord. De kans is ook groot dat je al vaak een Gantt chart hebt gezien. Het is namelijk een manier om een projectplanning makkelijk visueel te maken. Maar wat is een Gantt chart precies? Simpel gezegd, is het een visuele weergave van een planning met lijnen en blokken. Het helpt je bij het organiseren en schematiseren van taken binnen een project. Je ziet in een oogopslag wat er moet gebeuren en in welke volgorde. Een Gantt grafiek geeft een helder overzicht van het start- en eindpunt van elke taak, de duur ervan en de overlap met andere taken. Zo ben je in staat om projecten nauwgezet te plannen, is volgordelijkheid bij iedereen inzichtelijk en wordt het dus makkelijker om bij te sturen waar nodig.

Effectiever communiceren met behulp van visuals?

Hoe is de Gantt chart ontstaan?

De Gantt chart dankt haar naam aan de bedenker ervan: Henry Laurence Gantt. Hij werkte als ingenieur, consultant en bedrijfsadviseur en had in die rollen dus veel grote projecten onder zijn hoede. Hij bedacht de Gantt grafiek om voor alle opdrachten de voortgang te laten zien en altijd een visuele planning bij de hand te hebben.

Gantt Chart

Waar bestaat een Gantt grafiek uit?

Een Gantt chart is opgebouwd uit horizontale balken die elk een taak vertegenwoordigen binnen het project. Deze taken zijn dus verticaal weergegeven. De lengte van elke balk toont de geplande duur van die taak. Daarnaast geef je afhankelijkheden tussen taken aan met lijnen. Deze laten zien welke taken elkaar beïnvloeden en in welke volgorde ze moeten worden uitgevoerd. Met verschillende kleuren wordt aangegeven wie (of welk team) verantwoordelijk is voor de specifieke taak. Deze opzet biedt een duidelijk overzicht van de projectplanning, en stelt iedereen in staat om in één oogopslag te zien wat er moet gebeuren, wanneer het moet gebeuren en hoe lang het zal duren.

Voordelen en mogelijke beperkingen van het gebruik van Gantt charts

Het gebruik van Gantt charts brengt veel voordelen met zich mee. Ze geven namelijk een duidelijk overzicht, verbeteren de communicatie en helpen bij het beheren van de knelpunten. Samengevat: ze ondersteunen een efficiënte planning. Maar, zoals bij elk hulpmiddel, hebben Gantt charts ook wel beperkingen. Bij grotere projecten kan een Gantt grafiek erg complex worden, waardoor het overzicht juist ontbreekt en het opstellen heel tijdrovend is. Ons advies is dan ook om het project dan op te knippen in delen en per deel een Gantt chart te maken.

Zelf aan de slag met grote verbeterprojecten?
Het VUCA model: wat is het?
Het VUCA model: wat is het?

Het VUCA model wordt toegepast in verschillende sectoren. Het is een tool die je helpt te bepalen wanneer je welke acties onderneemt.

Minitab software: hoe gebruik je het?
Minitab software: hoe gebruik je het?

Tijdens projecten verzamel je vaak veel data. Hoe ga je dat nu allemaal analyseren? En wat zegt die data je nou eigenlijk? De software van Minitab helpt je hierbij.

Een meetplan maken
Een meetplan maken

Waar moet je op letten als je gegevens over een proces gaat verzamelen? Een meetplan zorgt ervoor dat je dit zorgvuldig doet. In dit artikel helpen we je op weg en kun je een template downloaden om zelf aan de slag te gaan.

Alle artikelen bekijken