Welke lean six sigma training

Past bij mij?

Verschillende belts

Bij een lean six sigma training kennen we verschillende niveau’s, ook wel belts genoemd. Afhankelijk van de rol die je hebt in een lean project, kies je het niveau wat het beste bij jou past. De kleuren van de belts verwijzen naar het niveau van de opleiding.

In dit artikel leggen we uit wat de verschillende lean six sigma trainingen inhouden:

  • Yellow belt training
  • Orange belt training
  • Green belt training
  • Black belt training

 

Yellow belt: 1 dag training

De yellow belt is het eerste niveau. Deze lean six sigma training duurt vaak 1 dag, waarin je de basis van lean en six sigma leert toepassen. Dit spitst zich vooral toe op je eigen werkomgeving. Na afloop van een yellow belt ben je je bewust van je gedag in processen, kun je verspillingen in je eigen werk elimineren en meewerken in een verbeterproject.

 

Orange belt: 2-daagse training

De orange belt zit tussen de yellow belt en green belt training in. Deze lean six sigma opleiding duurt 2 dagen waarin je iets dieper in gaat op de theorie dan bij de yellow belt. Na afloop van een orange belt ben je in staat om zelf aan de slag te gaan met lean six sigma. Zo kun je processen gaan verbeteren en een aantal modellen zelf gaan toepassen.

 

Green belt: 6-daagse training

Wil je zelf projectleider worden? Ga dan voor een green belt training. In deze 6-daagse training leer je op een gestructureerde manier problemen aan te pakken en daarbij de juiste tools te gebruiken. Green belts nemen andere mensen in de organisatie mee in het lean gedachtegoed. De green belt training wordt afgesloten met een theorie en praktijk examen. Het is verplicht om te slagen voor deze examens om jezelf officieel green belt te mogen noemen.

 

Black belt: 10-daagse training

Lean six sigma programmaleider worden? Ga dan voor een black belt. Na deze training ben je een echt lean-expert. In tien dagen leer je alles van lean en six sigma. De black belt begeleidt andere (green) belts bij het uitvoeren van lean-projecten en denkt mee over de doelen van de organisatie. Daarnaast kan een black belt ‘zwaardere’ statistische analyses te doen.

Naast de officiële belts zie je ook andere lean trainingen terug komen. Zo wordt een white belt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor e-learning modules. Niet alle lean aanbieders zijn ook daadwerkelijk geaccrediteerd om gecertificeerde trainingen te geven. Het is goed om te kijken of en bij welke partij een bedrijf gecertificeerd is als je van plan bent een training bij ze te volgen. Wij zijn geaccrediteerd bij het LCS.

Heb je moeite met het kiezen van de juiste opleiding? Je kunt ons altijd bellen of mailen.