Voorbeelden van het RACI model + template!

Projectmanagement kan ingewikkeld zijn, vooral als het gaat om wie verantwoordelijk is voor wat. Hier komt het RACI model om de hoek kijken. RACI is een handige tool die je om rollen en verantwoordelijkheden goed te verdelen binnen een project. In deze blog leggen we uit wat het RACI model is, hoe je het gebruikt en geven we een aantal voorbeelden hoe een RACI eruit ziet.

Auteur: Hanna Lankhorst Laatst bijgewerkt op: 26 juli 2024

Wat is het RACI model?

RACI staat voor:

  • Responsible (Verantwoordelijk): Deze mensen zijn verantwoordelijk voor bepaalde taken in het proces. Ze zorgen ervoor dat taken op tijd uitgevoerd worden.
  • Accountable (Eindverantwoordelijk): Degene die accountable is, draagt de eindverantwoordelijkheid. Hij of zij zorgt ervoor dat de juiste taken gedaan worden en geeft goedkeuring af als ze afgerond zijn.
  • Consulted (Geraadpleegd): Dit zijn de mensen aan wie advies wordt gevraagd. Vaak omdat ze veel weten over bijvoorbeeld coderen of het maken van een haalbare planning.
  • Informed (Geïnformeerd): Geïnformeerden houd je op de hoogte van de voortgang en opgeleverde resultaten. Dit zijn bijvoorbeeld afdelingen van een organisatie, klanten of MT leden.
Meer lezen over het RACI model?

Hoe gebruik je het RACI model?

  1. Maak een lijst van alle taken: Zorg dat je een overzicht hebt van de taken die gedaan moeten worden binnen het project.
  2. Rollen toewijzen: Bepaal voor elke taak wie Responsible, Accountable, Consulted en Informed is. Zorg er zoveel mogelijk voor dat per taak één persoon eindverantwoordelijk is. Dit zorgt vaak voor de meeste duidelijkheid, omdat meerdere eindverantwoordelijken vaak leidt tot verwarring.
  3. Vul de matrix in: Maak een tabel met taken aan de linkerkant en de teamleden bovenaan. Vul de tabel in door voor elke taak de juiste rol toe te wijzen aan elk teamlid. Doe dit het liefst samen, want zo zorg je voor betrokkenheid en is iedereen gelijk op de hoogte van de verantwoordelijkheden en verwachtingen

Hieronder zie je een voorbeeld van een eenvoudige RACI-matrix:

RACI model voorbeelden

In dit voorbeeld is Joris verantwoordelijk voor de planning, Mostafa is de eindverantwoordelijke, Sophie geeft advies en Anna wordt geïnformeerd over de voortgang en uitkomst van de planning. Als we kijken naar de evaluatie is Anna verantwoordelijk, Sophie is de eindverantwoordelijke, Mostafa deelt adviezen en Joris wordt geïnformeerd.

RACI model voorbeelden: het ontwikkelen van een website

Een marketing team gaat een nieuwe website bouwen. Ze hebben een takenlijst gemaakt en gaan beginnen aan het project. Hiervoor willen ze eerst duidelijk hebben wie waarvoor verantwoordelijk is, daarom gebruiken ze de RACI! Links hebben ze de taken opgesomd en daarnaast zie je de rollen Laten we zeggen dat je een team leidt dat een nieuwe website moet ontwikkelen. Hier is hoe de RACI-matrix van dit marketing team ziet:

RACI model voorbeelden

Laten we naar de verschillende taken kijken:

  • Projectplanning: Robert is verantwoordelijk voor de projectplanning, maar Emma is de eindverantwoordelijke. Max adviseert vanwege zijn ervaring en Fatima wordt op de hoogte gehouden.
  • Ontwerp maken: Emma maakt het ontwerp, Robert is verantwoordelijk voor de goedkeuring van het definitieve ontwerp, Fatima adviseert en ze informeren Max over de voortgang.
  • Content schrijven: Fatima schrijft de inhoud voor op de website, Max is de eindverantwoordelijke voor alle content, Emma geeft advies over interessante contentonderwerpen en Robert wordt geïnformeerd.
  • Website coderen: Max codeert alles voor de site, Fatima is de eindverantwoordelijke hiervan, Emma geeft advies en Robert krijgt informatie zodat hij weet wanneer de lancering ongeveer kan plaatsvinden.
  • Website testen: Fatima zorgt ervoor dat de website getest wordt, Max is eindverantwoordelijk voor een goed werkende geteste site, Robert adviseert hierover en Emma wordt geïnformeerd over de voortgang en of er dingen in het ontwerp eventueel aangepast moeten worden.
  • Lancering regelen: Emma is eindverantwoordelijk voor de lancering van de site, Robert voert dit uit, Fatima adviseert hoe dit gecommuniceerd kan worden en Max wordt geïnformeerd wanneer het zal zijn.

Het RACI model is een handige tool om helder te hebben welke rollen en verantwoordelijkheden er zijn in een project. Met het RACI model voorkom je misverstanden, omdat duidelijk is wat de verantwoordelijkheden zijn. Daarnaast zorgt het voor een effectieve samenwerking, omdat ieder teamlid weet wat je van wie kan verwachten. Hopelijk helpen de voorbeelden in deze blog je om het RACI model in de praktijk toe te passen. Probeer het eens uit bij je volgende project en wie weet doe je nooit meer anders!

Zelf aan de slag? Volg een green belt training!
De Roos van Leary test

Download hier de invulbare template van het RACI model!

Het VUCA model: wat is het?
Het VUCA model: wat is het?

Het VUCA model wordt toegepast in verschillende sectoren. Het is een tool die je helpt te bepalen wanneer je welke acties onderneemt.

Minitab software: hoe gebruik je het?
Minitab software: hoe gebruik je het?

Tijdens projecten verzamel je vaak veel data. Hoe ga je dat nu allemaal analyseren? En wat zegt die data je nou eigenlijk? De software van Minitab helpt je hierbij.

Een meetplan maken
Een meetplan maken

Waar moet je op letten als je gegevens over een proces gaat verzamelen? Een meetplan zorgt ervoor dat je dit zorgvuldig doet. In dit artikel helpen we je op weg en kun je een template downloaden om zelf aan de slag te gaan.

Alle artikelen bekijken