Verbeteringen oppakken

Het A3 formulier

helpt je op weg!

Tool om continu te verbeteren

Eén van de tools die veel wordt gebruikt in organisaties die actief met continu verbeteren bezig zijn is het A3 formulier. Dit formulier helpt je om niet direct in de oplossingsmodus te schieten, wanneer je constateert dat iets niet helemaal lekker loopt. Het wordt vaak gebruikt voor kleine verbeteringen. Ook al is het geen project, er moet wel even over nagedacht worden voordat je tot actie kunt overgaan.

In onderstaand artikel vind je het volgende:

  • Wat is een A3 formulier?
  • Uit welke onderdelen bestaat een A3 formulier?
  • Template A3 formulier

 

Wat is een A3 formulier?

Een A3 formulier is opgedeeld in een paar vlakken die je in een bepaalde volgorde moet invullen. Het wordt zo genoemd omdat het vaak op A3 formaat geprint wordt. Het op de juiste volgorde invullen van de vakken helpt je om een bestaand probleem te analyseren, zodat je vanuit de grondoorzaak oplossingen kunt bedenken om het probleem te verhelpen.

Uit welke onderdelen bestaat het?

Aan de linkerkant van een A3 formulier vind je de vakken waarover je moet denken. Aan de rechterkant van het formulier staan juist vakken waarbij je moet doen.

 

Probleem

In dit vak beschrijf je het probleem waar je tegenaan loopt. Hier is vooral belangrijk dat duidelijk wordt waar je last van hebt.

 

Huidige situatie

Hier beschrijf je de situatie zoals die nu is. Je kunt hierbij de verspillingen gebruiken. Welke verspilling herken je? Als je deze verspilling kunt kwantificeren weet je direct wat het probleem je in geld kost en of het dus een groot probleem is of niet.

 

Oorzaak van het probleem

Daarna beschrijf je de oorzaak van het probleem. Om deze te achterhalen kun je altijd de 5 x waarom of een visgraatanalyse toepassen.

Mogelijke oplossingen

In dit vak noteer je mogelijke oplossingen. Om niet teveel in tunnelvisie te denken word je gedwongen er meerdere te bedenken.

Gekozen oplossing

Van alle bedachte oplossingen kies je de beste eruit. Je licht hier ook toe waarom je voor deze oplossing kiest.

Vervolgacties

Hier schrijf je de acties op die uitgevoerd moeten worden om de oplossing te implementeren, het liefst met de datum en verantwoordelijke erbij.

Akkoord

Tot slot tekent de opdrachtgever voor akkoord. Dit kan pas nadat het de oplossing geïmplementeerd is en het probleem is opgelost.

A3 formulier toepassen

Een A3 is een handige methode om mensen zelf op een gestructureerde manier met verbeteringen aan de slag te laten gaan. Het voorkomt namelijk dat mensen direct een oplossing bedenken omdat ze eerst goed moeten nadenken over het probleem.
Wil jij ook met A3 formulieren aan de slag? Download dan hieronder een template!