Verbeteringen oppakken met een A3 formulier

Het A3 formulier

helpt je op weg!

A3 formulier

Continu te verbeteren met een A3 formulier

Eén van de tools die veel wordt gebruikt in organisaties die actief met continu verbeteren bezig zijn is het A3 formulier. Dit formulier helpt je om niet direct in de oplossingsmodus te schieten, wanneer je constateert dat iets niet helemaal lekker loopt. Het wordt vaak gebruikt voor kleine verbeteringen. Ook al is het geen project, er moet wel even over nagedacht worden voordat je tot actie kunt overgaan.

In dit artikel lees je:

  • Wat is een A3 formulier?
  • Uit welke onderdelen bestaat het?
  • Template A3 formulier

Wat is een A3 formulier?

Een A3 formulier is opgedeeld in een paar vlakken die je in een bepaalde volgorde moet invullen. Het wordt zo genoemd omdat het vaak op A3 formaat geprint wordt. Het op de juiste volgorde invullen van de vakken helpt je om een bestaand probleem te analyseren, zodat je vanuit de grondoorzaak oplossingen kunt bedenken om het probleem te verhelpen.

Uit welke onderdelen bestaat een A3 formulier?

Aan de linkerkant van het formulier vind je de vakken waarover je moet denken. Aan de rechterkant van het formulier staan juist vakken waarbij je moet doen.

A3 formulier

Probleem

In dit vak beschrijf je het probleem waar je tegenaan loopt. Hier is vooral belangrijk dat duidelijk wordt waar je last van hebt.

Huidige situatie

Hier beschrijf je de situatie zoals die nu is. Je kunt hierbij de verspillingen gebruiken. Welke verspilling herken je? Als je deze verspilling kunt kwantificeren weet je direct wat het probleem je in geld kost en of het dus een groot probleem is of niet.

Oorzaak van het probleem

Daarna beschrijf je de oorzaak van het probleem. Om deze te achterhalen kun je altijd de 5 x waarom of een visgraatanalyse toepassen.

Verbeterprogramma bij HR

Mogelijke oplossingen

In dit vak noteer je mogelijke oplossingen. Om niet teveel in tunnelvisie te denken word je gedwongen er meerdere te bedenken.

Gekozen oplossing

Van alle bedachte oplossingen kies je de beste eruit. Je licht hier ook toe waarom je voor deze oplossing kiest.

Vervolgacties

Hier schrijf je de acties op die uitgevoerd moeten worden om de oplossing te implementeren, het liefst met de datum en verantwoordelijke erbij.

Akkoord

Tot slot tekent de opdrachtgever voor akkoord. Dit kan pas nadat het de oplossing geïmplementeerd is en het probleem is opgelost.

A3 formulier toepassen

Een A3 is een handige methode om mensen zelf op een gestructureerde manier met verbeteringen aan de slag te laten gaan. Het voorkomt namelijk dat mensen direct een oplossing bedenken omdat ze eerst goed moeten nadenken over het probleem. Wil jij hier ook mee aan de slag? Download dan hieronder een template!

Green belt praktijkcertificering

Hulp nodig bij het maken van een A3 formulier?

Neem contact op met Roos of Suzanne. We denken graag met je mee.

Kom in contact
Manieren om de stand-up meeting succesvol te laten verlopen
Manieren om de stand-up meeting succesvol te laten verlopen

Stand-up meetings, of daily stand-ups, zijn een onderdeel van de dagelijkse routine binnen veel organisaties. Ze bieden een oplossing voor snelle communicatie en probleemoplossing.

De kwaliteiten van een succesvolle projectmanager
De kwaliteiten van een succesvolle projectmanager

Een goede projectmanager leidt meestal grote projecten waar meerdere subprojecten onder vallen. Een leuke en uitdagende rol! Wat is er nodig om deze rol goed uit te voeren?

Optimaliseer de waardestroom met makigami
Optimaliseer de waardestroom met makigami

Makigami is een vorm van waardestroomanalyse, specifiek ontworpen om inzicht te geven in de stroom van werk en informatie. Je brengt het huidige proces in kaart en analyseert waar knelpunten zitten.

Alle artikelen bekijken