De acht verspillingen

Om gek van te worden

Verspilling

Waste

Een bekend onderdeel van de lean theorie zijn de acht verspillingen, ook wel ‘waste’ of ‘muda’ genoemd. In elke training of project is het weer leuk om te zien hoe zoiets simpels, mensen een handvat geeft om eens op een totaal andere manier naar het eigen werk te kijken. Voor veel mensen gaat er een wereld van verspillingen voor ze open. Niet alleen in hun werk, maar ook in het dagelijks leven.

In dit artikel vertellen we je:

 • Welke acht verspillingen er zijn
 • Hoe je ze herkent
 • En hoe je ze makkelijk onthoudt!

De acht verspillingen

Maar wat is nou precies verspilling? Binnen de lean theorie noemen we activiteiten of dingen die je niet direct doet voor een klant en die ook niet wettelijk verplicht zijn, verspilling. De klant wil er niet voor betalen of erop wachten. Er zijn acht soorten van verspilling. Dit zijn vooral handige handvatten bij het verbeteren van processen. Je hebt in willekeurige volgorde:

 • Transport
 • Voorraad
 • Overbewerking
 • Overproductie
 • Wachten
 • Fouten
 • Beweging
 • Talent

Hieronder leggen we één voor één uit wat deze verschillende soorten verspillingen precies inhouden.

Transport

◆ Transport

Met transport bedoelen we het verplaatsen van goederen. Bijvoorbeeld materialen die van locatie A naar locatie B worden verplaatst. Maar ook patiënten die onnodig verplaatst worden binnen een ziekenhuis kun je zien als transport. Transport helemaal vermijden is vaak lastig, maar vaak is er wel sprake van onnodig veel transport. In dienstverlenende organisaties heb je minder te maken met het verplaatsen van goederen, maar wordt er wel veel data verplaatst, of bijvoorbeeld e-mails worden veel heen en weer gestuurd.

Voorraad

◆ Voorraad

Voorraden zijn die dingen die stil liggen en/of niet gebruik worden, en dus geld kosten. Voorraden komen voor in veel verschillende varianten voor. Denk bijvoorbeeld aan de voorraad e-mails in je mailbox of een andere voorraad werk dat je nog moet doen. Maar ook bijvoorbeeld de voorraad thee die is besteld, maar die niemand lekker vindt en maanden blijft liggen.

Wachten

◆ Wachten

De derde van de acht verspillingen is wachttijd. Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je ergens op moet wachten? Wachten op informatie waardoor je niet verder kunt, wachten op collega’s waardoor de vergadering later begint of wachten omdat er eerst een aantal andere mensen voor jou geholpen moeten worden. Allemaal verspilling.

Fouten

◆ Fouten

Dingen die fout gaan, moeten overnieuw. Producten die niet helemaal juist zijn, verkeerde informatie die wordt aangeleverd of telefoontjes die verkeerd verwerkt worden. Allemaal dingen die hersteld moeten worden, en dus ook verspilling. Miscommunicatie speelt hierin een grote rol.

Overproductie

◆ Overproductie

Je hebt te maken met overproductie, als je meer maakt of levert dan nodig. Denk bijvoorbeeld aan het maken van heel veel visitekaartjes, waarbij je er na twee jaar achter komt dat de huisstijl veranderd is en je nog heel veel visitekaartjes over hebt. Overproductie komt met name bij productiebedrijven voor. Vaak maken ze er ‘voor de zekerheid’ een aantal extra.

Overbewerking

◆ Overbewerking

Bij overbewerking doe je ’teveel’. Het is één van de acht verspillingen die met name in administratieve processen veel voorkomen. Eigenlijk is het werk al af, maar toch bewerkt je het product nog een extra keer of controleer je nog een keer de uitkomst. Met name extra controlestappen, het vergaren van dezelfde informatie in verschillende processtappen of bewerkingen die ‘vroeger’ een reden hadden maar nu onnodig zijn waren komen veel voor. Denk ook aan gegevens dubbel opslaan, te lang vergaderen met teveel mensen, teveel informatie in e-mails/ rapportages.

Talent

◆ Talent

Je hebt te maken met een verspilling van talent als er binnen de organisatie mensen zijn die niet op de goede plek zitten. Dit  kunnen mensen zijn die ongemotiveerd, ongekwalificeerd/ overgekwalificeerd of niet betrokken zijn, of bijvoorbeeld mensen die niet genoeg worden uitgedaagd. In alle gevallen zorgt dit ervoor dat deze mensen niet optimaal presteren, wat zorgt voor een verspilling van potentie. En dat is natuurlijk ontzettend zonde!

Beweging

◆ Beweging

De laatste van de acht verspillingen is beweging. Waar het bij een verspilling van transport gaat om de verplaatsing van goederen, heeft de verspilling van beweging te maken met het onnodig verplaatsen van mensen. Bijvoorbeeld mensen die vanuit het hele land naar een bepaalde stad moeten komen voor een vergadering, of mensen die voor een kopie op zoek moeten naar het kopieerapparaat op de 8e verdieping.

 

Ezelsbruggetje

In het Engels worden de acht verspillingen ook wel afgekort als TIMWOODS. Dit refereert naar de eerste letters van de Engelse termen voor verspilling: Transport – Inventory – Motion – Waiting – Overprocessing – Overproduction – Defects – Skills.

Alles leren over de verspillingen? Volg dan één van onze trainingen!

Ook aan de slag met het aanpakken van verspillingen?

Schrijf je direct in voor één van onze aankomende yellow belt trainingen en ga zelf aan de slag met de acht verspillingen.

18 maart
10 juni
Of bekijk alle opties

Wat is lean six sigma?

Wil je weten wat lean six sigma inhoudt? Download dan onze whitepaper en leer alles over de basis van lean.

Ook interessant:

Alle artikelen bekijken
Lean methode succesvol toepassen op de werkvloer
Lean methode succesvol toepassen op de werkvloer

Als je echt succes wil hebben met de toepassing van lean, wil je natuurlijk dat iedereen op de werkvloer werkt volgens de lean methode. Dit klinkt makkelijker dan dat het is.

Met deze 3 tools wordt project management veel makkelijker
Met deze 3 tools wordt project management veel makkelijker

Waarom je altijd moet kiezen voor handige project management tools: ze stroomlijnen werkprocessen, besparen tijd en verhogen productiviteit.

Lean werken: hoe zorg je voor organisatie verandering?
Lean werken: hoe zorg je voor organisatie verandering?

Bij Lean People krijgen we regelmatig de vraag: wij willen in de hele organisatie aan de slag met lean werken, hoe pakken we dat aan?

Alle artikelen bekijken