Een goede projectmanager leidt meestal grote projecten waar meerdere subprojecten onder vallen. De projectmanager stuurt dan ook vaak de projectleiders van deze subprojecten aan. Een leuke en uitdagende rol! Wat is er nodig om deze rol goed uit te voeren?
In dit artikel vertellen we je:
Deze skill is in veel rollen belangrijk, maar ook zeker voor een projectmanager! Je bent de spil in het web van projecten. Voorzie de opdrachtgever tijdig van updates over de projecten. Dit kan eens in de week zijn, maar ook eens in de twee of drie weken. Dit is afhankelijk van het type project. Zo kun je indien nodig de planning wijzigen of andere zaken meenemen die hoge prioriteit hebben. Ook effectief communiceren met de projectleden is belangrijk. Door iedereen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen creëer je betrokkenheid.
Binnen het team zijn projectleiders en projectleden bezig met hun eigen project. Daarom is het jouw rol om te zorgen dat je weet wat de ontwikkelingen binnen de projecten zijn. Wat is ons einddoel en wijken we niet van de koers af? Als projectmanager zorg je dat de projectteams zich bezighouden met wat nodig is! Hierin ondersteun je de projectleiders met aansturen van de teams.
Een goede planning is key! Deze stem je af met de opdrachtgever aan het begin van het project. Misschien zijn er afstemmingsmomenten nodig in het project, bijvoorbeeld tussen twee projectleiders. Dit wil je zoveel mogelijk meenemen in de planning. Helaas kan het gebeuren dat zaken anders lopen dan gepland. Een project loopt vertraging op wat misschien weer impact heeft op een ander project. Als projectmanager dien je dit tijdig te constateren, zodat je hierop kan anticiperen en de planning (alleen indien noodzakelijk!) aanpast.
Uitdagingen ga je vast en zeker tegenkomen! Als projectmanager deins je hier niet voor terug. Je gaat onderzoeken wat het probleem precies is en hoe dit probleem is ontstaan. We willen namelijk de grondoorzaak van het probleem oplossen en niet de symptomen bestrijden. Dit hoef je uiteraard niet alleen te doen, maar je neemt hierin wel de leiding. Vaak kom je door out of the box te denken tot de best passende oplossing! Bedenk eerst een aantal verschillende oplossingen en bepaal daarna samen met de betrokkenen welke het beste aansluit op het probleem.
Naast bovenstaande skills zijn er nog andere skills die een projectmanager nodig heeft zoals organiseren, goed luisteren en mensen begeleiden in nieuwe werkwijzen. Voor alle skills geldt dat ervaring opdoen key is. Daarnaast kun je ook veel leren en je ontwikkelen door feedback te vragen van verschillende collega’s.
Wil je ook de skills van een projectmanager in de vingers krijgen? In onze green belt leer je alles over het leiden van projecten. Je gaat aan de slag met verschillende lean verbetertools. Ook nemen we je mee in gedragsverandering en hoe je mensen hierin meekrijgt.
Met de 6-daagse green belt training leer je alle lean six sigma tools en technieken toe te passen. Daardoor ben je in staat om processen te verbeteren. Het resultaat: minder verspilling en meer werkplezier. 😊
De normale verdeling, ook wel bekend als de ‘Gaussische verdeling’ of ‘bell curve’, is een van de belangrijkste begrippen in de statistiek. Deze verdeling beschrijft hoe data zich gedraagt van onderwerpen zoals lengte, gewicht of eindexamencijfers van middelbare scholieren.
Minitab is een programma dat wordt gebruikt om data te analyseren en om statistische berekeningen uit te voeren. Je hoeft dus niet zelf allerlei berekeningen los te laten op je data, dat doet Minitab voor
In de wereld van statistiek en kansrekening is de normale verdeling een veelgehoord begrip. In bijna elke wetenschap of vakgebieden waar statistiek een onderdeel is, komt je de normale verdeling tegen. In deze blog vertellen we je op een eenvoudige manier wat de normale verdeling is.