De Roos van Leary test toepassen in de praktijk

Door de Roos van Leary test te gebruiken, krijg je inzicht in de gedragspatronen binnen je team. Het laat zien welk gedrag elkaar versterkt en welk gedrag botst. In deze blog leggen we je uit wat De Roos van Leary test is en wat je met de resultaten kunt.

Auteur: Hanna Lankhorst Laatst bijgewerkt op: 18 juni 2024

De Roos van Leary test

In onze andere blog al meer gelezen over de Roos van Leary? Mocht dat niet het geval zijn: de Roos van Leary zorgt voor een betere samenwerking in je team door inzicht te verkrijgen in gedragsstijlen. In deze blog vertellen we je:

  • De basisprincipes van de Roos van Leary
  • Hoe deze test bijdraagt aan een betere samenwerking
  • Hoe je de resultaten uit de test interpreteert
  • Hoe de Roos van Leary past binnen een lean aanpak
roos van leary

De basisprincipes van het Roos van Leary model

De Roos van Leary is een model dat gedrag in kaart brengt. Het helpt je om je eigen gedrag en dat van anderen beter te begrijpen. Je gebruikt het model gebruiken om te zien hoe gedrag van collega’s binnen jouw team elkaar beïnvloedt. De Roos van Leary is verdeeld in vier kwadranten: boven, onder, tegen en samen. Elk kwadrant staat voor een bepaald type gedrag. Het model laat hoe deze gedragingen elkaar kunnen triggeren en versterken.

Meer lezen over de Roos van Leary?

Hoe de Roos van Leary test bijdraagt aan verbeterde samenwerking

Door de Roos van Leary test te gebruiken, krijg je inzicht in de gedragspatronen binnen je team. Het laat zien welk gedrag elkaar versterkt en welk gedrag botst. Hierdoor kan je ingrijpen wanneer dat nodig is en de samenwerking binnen je team verbeteren. Daarvoor is het belangrijk om de teamleden mee te nemen in het model. Bewustwording is nodig om te kunnen begrijpen wat de effecten van bepaald gedrag is. Stel je voor dat een collega van je een sessie organiseert en de post-its op zijn. Je collega is geïrriteerd en geeft jou hier de schuld van en toont aanvallend gedrag, ook wel boven-tegen gedrag. Een logisch gevolg hiervan is dat je met onder-tegen gedrag reageert, je wil ten slotte jezelf verdedigen omdat je collega zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen post-its. Als je jezelf bewust bent van het gedrag van je collega, kan je je eigen gedrag aanpassen waardoor je de situatie de-escaleert.

De Roos van Leary test

Het interpreteren van de resultaten

Als je de Roos van Leary test hebt gedaan, is het belangrijk om de resultaten goed te interpreteren. Met deze test kun je zien welk gedrag je zelf vaak vertoont, welk effect jouw gedrag heeft op anderen en hoe je je kan aanpassen in een bepaalde omgeving. Daarbij is het interessant als je collega’s dezelfde test doen, zodat je alle profielen naast elkaar kan leggen. In de test is geen goed of fout! Het gaat om de balans van verschillende gedragingen die nodig zijn in een organisatie.

Als uit de test naar voren komt dat een team veel teamleden heeft die onder-samen gedrag vertonen, is het misschien een idee om bij het aannemen van een nieuwe collega iemand te zoeken die uit de test meer boven-samen gedrag vertoont. Zo zorg je ervoor dat er meer balans is tussen volgende en leidende collega’s. Uiteraard kan je de collega’s die in het onder-samen kwadrant zitten ook leren hoe ze meer de leiding nemen.

Hoe het past binnen een lean aanpak

In lean zijn het verbeteren van processen en efficiënt samenwerken belangrijke onderdelen. Om dit te laten slagen is goede communicatie van essentieel belang. De Roos van Leary is een communicatiemodel en is daarom ook erg goed te gebruiken in een organisatie met lean aanpak. Doordat iedereen zich bewust is van de verschillende communicatie- en gedragsstijlen, beïnvloedt dit de samenwerking positief.  Collega’s identificeren namelijk hun eigen gedrag en dat van anderen en passen zich aan. Zeker als de lean aanpak al langer gebruikt wordt, is continu verbeteren voor de mensen in de organisatie niet onbekend. Door deze basis zullen ze openstaan voor verandering en verbetering. Hierin zullen ze niet alleen de processen continu verbeteren, maar ook hun eigen communicatie en gedrag.

Medewerkers meenemen in verandering? Volg een green belt training!
De 14 management principes van Toyota
De 14 management principes van Toyota

De 14 management principes van Toyota vormen de basis van het Toyota Production System (TPS), waaruit lean is ontstaan. Lees hier meer!

Vier berekeningen die inzicht geven in een proces
Vier berekeningen die inzicht geven in een proces

Leer hoe je berekeningen maakt die je helpen om processen te begrijpen. Bijvoorbeeld de doorlooptijd en de proces efficiency.

Het VUCA model: wat is het?
Het VUCA model: wat is het?

Het VUCA model wordt toegepast in verschillende sectoren. Het is een tool die je helpt te bepalen wanneer je welke acties onderneemt.

Alle artikelen bekijken