Gedrag beïnvloeden

Zeven principes

om mensen te overtuigen

Auteur: Roos Spanjer Laatst bijgewerkt op: 29 november 2022
Gedrag

Cialdini

Gedrag beinvloeden, dat klinkt een beetje vreemd. Maar als je een nieuw proces, een nieuw systeem of een verbeterde werkwijze implementeert, wil je wel dat mensen dit adopteren. En dat kun je doen door ze te overtuigen. In dit artikel vertellen we je hoe je gedrag kunt beïnvloeden aan de hand van de zeven principes van overtuiging van Cialdini:

 • Commitment & consistentie
 • Wederkerigheid
 • Symphatie
 • Sociale bewijskracht
 • Autoriteit
 • Schaarste
 • Eenheid

Gedrag beinvloeden om mensen mee te krijgen

In veel organisaties verandert er steeds meer. Soms zo veel, dat mensen een beetje ‘verandermoe’ worden. En dat is logisch ook. Vooral als ze het nut van de varandering niet in zien. En dat is precies waar de principes van overtuiging bij kunnen helpen. Ze helpen je om, via verschillende technieken, mensen te overtuigen bepaald gedrag te vertonen.
gedrag beïnvloeden

1. Commitment & consistentie

Commitment gaat over het zorgen voor verbintenis. Je ergens aan committeren is uitspreken dat je akkoord gaat en er alles aan doet om mee te werken. In een verandertraject kun je door het gesprek aan de gaan commitment vragen. Zorg dat het geen eenrichtingsverkeer is, maar vraag mensen actief om hun medewerking en laat ze dit ook uitspreken. Key users en ambassadeurs zijn hier een mooi voorbeeld van.

 

2. Wederkerigheid

Mensen zijn eerder geneigd iets voor je te doen, als jij ze eerst iets geeft. ‘Voor wat hoort wat’. Dit geeft ze het gevoel iets terug te moeten doen. Dit is ook waarom veel oganisaties (online) een klein deel van hun dienstverlening gratis aanbieden. Zoals bijvoorbeeld een gratis intakegesprek of een template.

3. Sympathie

Mensen gunnen een ander meer als ze die persoon sympathiek vinden. Dingen die bestempeld worden als sympathiek zijn:

 • Enthousiasme
 • Vrolijkheid
 • Energie
 • Complimenten geven

Je kunt hier in projecten gebruik van maken door dit zelf uit te stralen.

4. Sociale bewijskracht

Wat anderen doen, dat wil jij ook. Denk bijvoorbeeld aan een fitbit. Heeft iedereen er een en worden hiermee het aantal stappen vergeleken? Dan wil jij dat ook! In een verandertraject kun je dit inzetten door bijvoorbeeld goede prestaties van afdelingen of personen uit te lichten, of een competitieelement toe te voegen.

 

5. Autoriteit

Mensen geloven sneller iemand met autoriteit. Dit kan iemand zijn die ‘hoger’ in de organisatie staat, maar ook een expert op een bepaald gebied. Denk in je project goed na wie jou doelgroep als expert ziet. Bij een ERP implementatie programma in een ziekenhuis is dit bijvoorbeeld een verpleegkundige uit een ander ziekenhuis dat al met het systeem werkt.

Gedrag

6. Schaarste

Het principe van vraag en aanbod is al heel oud. Denk bijvoorbeeld aan het boeken van een hotelkamer: ‘nog maar 1 berschikbaar’. Dit zet je eerder aan tot actie.

Gedrag

7. Eenheid

Mensen vinden het prettig om bij een groep te horen. Op websites zie je bijvoorbeeld: ‘100 mensen gingen je al voor’. Je krijgt hierdoor het idee dat het veilig is en je niet de enige bent die iets probeert. In projecten kun je dit gebruiken door te refereren aan andere organisaties of afdelingen die de verandering al hebben gemaakt

Gedrag beinvloeden: denk na over hoe je mensen gaat overtuigen

In bijvoorbeeld (online) marketing zie je de zeven principes van Cialdini veel terug. Maar ook op kleinere schaal, zoals in verandertrajecten of verbeterprojecten zijn ze goed toepasbaar. Denk vooral goed na over hoe je mensen mee gaat krijgen. Zelf leren hoe je een verbeterproject uitvoert en mensen daarin meeneemt? Kijk dan bij onze green belt training!

Trainingen agenda

Zelf een lean green belt training volgen?

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je kennismaken met meer tools om processen te verbeteren? In onze green belt leren we je naast de Kano analyse meer tools om de klantwens in kaart te brengen.

4, 11 en 18 september, 2, 9 en 16 oktober 2024
4, 11 en 18 november, 2, 9 en 16 december 2024
Of bekijk alle opties
Wat is de Balanced Scorecard?
Wat is de Balanced Scorecard?

De Balanced Scorecard is een strategische tool waarmee je visueel de visie, strategie en de voortgang kunt monitoren. De ultieme tool om te bepalen welke processen en projecten er opgepakt moeten worden.

PDCA cyclus: voorbeelden uit de praktijk
PDCA cyclus: voorbeelden uit de praktijk

De PDCA cyclus is een handige tool om structurele verbeteringen te realiseren. Het helpt je niet alleen om problemen te identificeren, maar ook om goede oplossingen te implementeren.

Bias onderzoek: voorbeelden uit de praktijk
Bias onderzoek: voorbeelden uit de praktijk

Eerder las je wat bias is en hoe je het kunt voorkomen. Toch lukt dat niet altijd. In deze blog geven we je een voorbeeld van bias

Alle artikelen bekijken