Green belt praktijkcertificering

Alles wat je

wil weten

Green belt praktijkcertificering

Green belt praktijkcertificering

Je praktijkcertificering doen als green belt, waarom zou je dat doen? En wat kun je ermee? We krijgen er in de lean six sigma green belt training regelmatig vragen over, dus goed om alles even voor je een op een rij te zetten!

In dit artikel vertellen we je:

  • Wat lean six sigma praktijkcertificering inhoudt
  • Hoe je je praktijkcertificering haalt
  • Wat de meerwaarde is van een praktijkcertificaat én wat het kost

Wat houdt green belt praktijkcertificering in?

Als green belt kun je naast je examens (theorie) ook je praktijkdeel laten certificeren. Alhoewel dit soms een beetje verschilt per aanbieder, moet je bij de meeste green belt trainingen een mooi verbeterproject doen.

Je gaat aan de slag met een proces dat nu niet goed verloopt en begint eerst met het analyseren van het probleem. Wat is er aan de hand en wie zijn er allemaal betrokken? In ieder project doorloop je de DMAIC-structuur en werk je per fase alle belangrijke lean six sigma tools uit.

Aan het einde van het project lever je de resultaten in en wordt er gekeken naar de manier waarop je het project hebt aangepakt en welke resultaten je hebt behaald. Bij een goed resultaat behaal je je green belt certificaat.

Praktijkcertificering lean six sigma

Hoe haal ik mijn praktijkdeel?

1. Green belt volgen

De eerste stap is natuurlijk het volgen van de green belt training zelf. Zorg dat je aanwezig bent (bij Lean People mag je maximaal 1 dag missen en alleen in overleg) en actief meedoet. In onze training gaan we direct aan de slag met het oefenen van alle tools en technieken én coachen we je bij het opstarten van je project. Maak hier gebruik van, want in de praktijk is het toch lastiger dan je denkt.

2. Kies een geschikt proces

Het is belangrijk om een proces te kiezen dat niet al te groot en complex is. We helpen je daar zeker bij, bijvoorbeeld door een SIPOC en stakeholderanalyse te maken tijdens de training. We weten dat je bij je praktijkcertificering voor het eerst aan de slag gaat met een lean six sigma project. Daarom willen we dat je zoveel mogelijk leert, in plaats van helemaal vastloopt.

Een geschikt proces is:

  • een proces met een concreet probleem dat je gaat oplossen
  • niet te groot, maximaal acht stappen
  • binnen jouw invloedssfeer te verbeteren
Praktijkcertificering

Zelf verder na de green belt training

Natuurlijk ben je aan het einde van de green belt training nog niet klaar met je verbeterproject. Waarschijnlijk ben je net gestart, dus is het zaak om nu door te zetten.

Bij Lean People krijg je een projectlog om de voortgang van het lean six sigma project bij te houden. Door het structureel in te plannen en netjes bij te houden zorg je dat je stappen blijft zetten.

We zien ook dat het soms lastig is, juist omdat het een nieuwe ‘skill’ is dit je gaat toepassen. Het voelt nog niet natuurlijk én je doet het ‘naast je gewone werk’. Daarom is het verleidelijk om er weinig tijd aan te besteden. Maar probeer regelmatig sessies in te plannen als stok achter de deur, ook na het afronden van de green belt.

Projectmanagement team

De meerwaarde van een praktijkcertificaat

Waarom zou je naast je examens ook een green belt praktijkcertificaat halen? Bij Lean People vinden we het belangrijk dat je naast de theorie ook aan de slag gaat in de praktijk. In een training klinkt het allemaal hartstikke leuk en logisch. Lean six sigma is ook niet zo heel ingewikkeld gelukkig. Maar in de praktijk is het toch lastiger dan je denkt.

Daarom helpen we je graag bij je eerste stappen en zit bij onze green belt praktijkcertificering gewoon bij de prijs in!

Bij sommige aanbieders wordt een besparing van 25.000 euro gevraagd. In dienstverlenende organisaties (waar de meeste van onze deelnemers werken), is dat lastiger te meten. Daarom is dit bij ons niet noodzakelijk. Wij vinden het vooral belangrijk dat je goed kunt reflecteren op je gekozen aanpak, zodat je een volgend project weer een beetje beter doet!

Gewoon altijd beter Roos

F.A.Q. over green belt praktijkcertificering

Nog een aantal veel gestelde vragen over praktijkcertificering bij een lean six sigma green belt training:

  1. Is praktijkcertificering verplicht? Nee, het is optioneel en je kiest hier zelf voor.
  2. Wat kost praktijkcertificering? Bij Lean People kost dit niets extra, de prijs voor de green belt is inclusief praktijkcertificering.
  3. Wat moet ik doen om het certificaat te halen? Naast de drie deelexamens (in onze online leeromgeving) lever je een complete projectlog in. Dit is de beschrijving, inclusief foto’s, van het project.
  4. Welk certificaat haal ik als ik mijn green belt praktijkcertificering behaal? Bij Lean People haal je het LCS & Cardiff University 1C certificaat.
  5. Wat als ik geen praktijkcertificaat wil halen? Dan krijg je bij ons gewoon je green belt certificaat waarmee je je deelname aan de training kunt aantonen.
  6. Krijg ik ook begeleiding? Jazeker, we begeleiden je tijdens de green belt training intensief én na afloop van de training kun je nog gebruik maken van twee coachmomenten.
  7. Hoeveel tijd heb ik voor het project? Je heb na afloop van de green belt training een jaar de tijd om je project af te ronden.
Ik wil zo'n praktijkcertificaat!

Green belt training

Enthousiast geworden om ook aan de slag te gaan met lean six sigma en meteen te oefenen met een project? Onze green belt training is zo opgebouwd dat je tijdens de training meteen aan de slag gaat met jouw eigen proces. Dat kan een proces zijn op je eigen werk of eventueel een proces thuis. Dit doen we omdat we in het verleden hebben gemerkt dat mensen heel enthousiast worden van een lean six sigma opleiding, maar in de praktijk weer afgeleid worden door ‘de waan van de dag’. Zodra de training is afgerond is er geen prikkel meer om de theorie in de praktijk te brengen. Zonde!

Het behalen van je praktijkcertificering zorgt er in ieder geval voor dat je al een keer hebt geoefend met de materie en je daarbij gecoacht bent. Bij een volgend project is de drempel dan al lager en is het een stuk makkelijker om te verbeteren. Maak hier dus vooral gebruik van! Dat is de reden dat het bij ons bij de prijs inbegrepen zit, we helpen je graag!

Trainingen agenda

Binnenkort starten met een green belt?

Check onze trainingsagenda voor alle green belt trainingen die binnenkort starten!

4, 11 en 18 september, 2, 9 en 16 oktober 2024
4, 11 en 18 november, 2, 9 en 16 december 2024
Of bekijk alle opties

Ook interessant:

Alle artikelen bekijken
De kwaliteiten van een succesvolle projectmanager
De kwaliteiten van een succesvolle projectmanager

Een goede projectmanager leidt meestal grote projecten waar meerdere subprojecten onder vallen. Een leuke en uitdagende rol! Wat is er nodig om deze rol goed uit te voeren?

Optimaliseer de waardestroom met makigami
Optimaliseer de waardestroom met makigami

Makigami is een vorm van waardestroomanalyse, specifiek ontworpen om inzicht te geven in de stroom van werk en informatie. Je brengt het huidige proces in kaart en analyseert waar knelpunten zitten.

Visgraatdiagram in de zorg: zo gebruik je deze waardevolle tool
Visgraatdiagram in de zorg: zo gebruik je deze waardevolle tool

Een visgraatdiagram, ook bekend als Ishikawa, klinkt misschien als een exotisch Japans gerecht. Maar net als alle andere (soms gekke) lean termen, is het een handige tool om tot een oorzaakanalyse te komen.

Alle artikelen bekijken