Kanban

Maak je werk

visueel!

Signaal kanban

Wat is kanban?

Kanban is een techniek waarbij je visuele signalen in het proces creëert. Hierdoor zorg je ervoor dat het werk precies op het juiste moment gedaan wordt. Daarnaast zorgt het voor een visuele weergave van al het werk in een proces. Het woord kanban komt uit het Japans en betekent letterlijk ‘visueel signaal’. 

In dit artikel vertellen we je:

  • Waar kanban vandaan komt.
  • Wat de vier principes zijn van kanban.
  • Welke drie tips jou gaan helpen om aan de slag te gaan met kanban.

Waar komt kanban vandaan?

Kanban is uitgevonden door Taiichi Ohno, ingenieur bij Toyota. In de Tweede Wereldoorlog waren middelen (zoals grondstoffen) erg schaars, ook binnen Toyota. Ohno ging op onderzoek uit om optimaal gebruik te maken van deze schaarse middelen.

Zijn onderzoek leidde tot het leveren van de producten just in time. Dit zorgt ervoor dat je precies op het juiste moment, de juiste middelen hebt. Dit geldt ook voor voorraad. Taiichi Ohno kwam met het idee om kaartjes te maken met daarop de hoeveelheid en de verwachte levertijd van de betreffende producten. Dit kaartje diende als waarschuwingssignaal voor de werknemers om het product in te kopen als het onder de hoeveelheid kwam die op het kaartje stond.

Op deze manier was de flow van het productieproces van Toyota zo ingericht, dat er altijd precies genoeg producten waren om het proces draaiende te houden. Dit is uiteindelijk verder doorontwikkeld naar een visuele weergave van het proces met daarop alle items en kun je deze als het ware ‘door het proces heen’ slepen. 

Overzicht werk kanban

De vier principes van kanban

Kanban kan je helpen om het werk wat er ligt inzichtelijk te maken. Door overzicht te creëren kan er meer gestuurd worden op de voortgang van het proces én kunnen eventuele moeilijkheden snel worden voorkomen.

De kanban methode kent vier principes:

Visualiseer werk met kanban

Visualiseer het werk 

Door het werk visueel te maken, maak je ook de status van het werk visueel. Hierdoor kan je met kanban aantonen dat er bijvoorbeeld weer ruimte is voor nieuw werk. Knelpunten kunnen door deze manier van werken ook snel duidelijk worden, waardoor je dit snel oplost.

Beperk werk met kanban

Beperk het werk in ‘doing’

We willen graag zo snel mogelijk een nieuwe taak oppakken als iemand hier om vraagt. Het gevolg daarvan is dat de items die in ‘doing’ staan (zie afbeelding) overvol raken en dat verslechtert de kwaliteit en doorlooptijd. Zorg er daarom voor dat er niet te veel items in ‘doing’ staan en dat je eerst afmaakt waar je mee bezig bent, voordat je iets nieuws oppakt. 

Focus op flow met kanban

Focus op flow

Flow is een belangrijk principe binnen lean. Wanneer er in een proces flow is, gaat alles soepel door het proces heen. Dit wil je ook als je kanban toepast. Je wil dat de items zo snel mogelijk door het proces gaan, zodat je doorlooptijd verbetert.  

Continu blijven verbeteren

Binnen lean management is continu verbeteren het fundament. Dit geldt ook voor de toepassing van kanban. Maak heldere afspraken met elkaar, zorg ervoor dat je evalueert hoe het werken met kanban gaat en voer concrete verbeteracties door om de methode te blijven optimaliseren.

Drie tips om aan de slag te gaan met kanban

 

  1. Maak heldere afspraken en geef elkaar feedback. Kanban is een handig hulpmiddel, maar het moet werken voor jouw team of afdeling. Zorg ervoor dat je het blijft optimaliseren.
  2. Bedenkt welke visuele signalen je kunt inzetten om bijvoorbeeld de communicatie te verbeteren en maak gebruik van materialen zoals gekleurde post-its.
  3. Denk goed na over waar in het proces kanbans nodig zijn. Dit kan bijvoorbeeld op punten in het proces waar er overdracht van werk plaatsvindt of waar meerdere afdelingen mee te maken hebben. 
Improve fase: onderdeel van het behalen van je green belt

Zelf aan de slag?

Nieuwsgierig geworden naar meer voorbeelden of tools om dit in de praktijk te brengen? In onze zesdaagse green belt training wordt dit uitgebreid besproken!

Laat meer zien over de green belt!
Trainingen agenda

Binnenkort starten met een green belt?

Check onze trainingsagenda voor alle trainingen die binnenkort starten!

4, 11 en 18 september, 2, 9 en 16 oktober 2024
4, 11 en 18 november, 2, 9 en 16 december 2024
Of bekijk alle opties

Ook interessant:

Alle artikelen bekijken
De kwaliteiten van een succesvolle projectmanager
De kwaliteiten van een succesvolle projectmanager

Een goede projectmanager leidt meestal grote projecten waar meerdere subprojecten onder vallen. Een leuke en uitdagende rol! Wat is er nodig om deze rol goed uit te voeren?

Optimaliseer de waardestroom met makigami
Optimaliseer de waardestroom met makigami

Makigami is een vorm van waardestroomanalyse, specifiek ontworpen om inzicht te geven in de stroom van werk en informatie. Je brengt het huidige proces in kaart en analyseert waar knelpunten zitten.

Visgraatdiagram in de zorg: zo gebruik je deze waardevolle tool
Visgraatdiagram in de zorg: zo gebruik je deze waardevolle tool

Een visgraatdiagram, ook bekend als Ishikawa, klinkt misschien als een exotisch Japans gerecht. Maar net als alle andere (soms gekke) lean termen, is het een handige tool om tot een oorzaakanalyse te komen.

Alle artikelen bekijken