De prototype fase van design thinking

Tips & tricks

design thinking

Inleiding

Het vierde artikel in de reeks design thinking fases! De empathy, define en ideate fase zijn besproken in de vorige artikelen. In dit artikel zoomen we in op de prototype fase. Deze fase draait om het testen van concepten op een laagdrempelige manier. Ook deze fase kenmerkt zich door de iteratieve werkwijze.

In dit artikel vertellen we je:

 • Wat het doel van deze fase is
 • Hoe je dat kan toepassen
 • Mijn top drie tools
 • Tips & tricks voor een goede prototype fase

Doel van de prototype fase

Veel mensen schrikken van het woord prototype, betekent dit dat je al iets moet gaan bouwen? Geen paniek, dat hoeft namelijk niet. Althans, niet op de manier die je waarschijnlijk denkt. In de prototype fase richt je je namelijk op het testen van verschillende componenten van je oplossing, op een laagdrempelige, makkelijke en goedkope manier. Hierdoor verzamel je informatie, waarmee je in de volgende fase het eindproduct of de dienst gaat inrichten.
Met de input van de ideate fase heb je al veel passende ideeën verzameld. Hiermee ga je in de prototype fase aan de slag. Je vertaalt deze ideeën naar concrete concepten.

prototype

Hoe doorloop je een goede prototype fase?

De key to success is simpel: maak altijd een werkend prototype van een deel van je product of dienst. Dus probeer niet in één keer al het volledige product te ontwerpen. Je verzamelt in de prototype fase namelijk nog heel veel informatie, die je wil verwerken in je product. Door in delen te werken en deze te vertalen naar simpele prototypes bespaar je veel tijd.

Daarnaast is het belangrijk om de prototypes eenvoudig en goedkoop te maken. Het gaat om het testen van het gebruik en het opdoen van inzichten over de gebruiker. Het is zonde als je uren besteed aan het maken van een bepaalde functie in een app, die je ook kan nabootsen met een stuk karton. Denk dus makkelijk en bedenk welke functie of welk onderdeel je precies wil testen.

Denk nog even aan het voorbeeld uit het vorige artikel: op een middelbare school wordt veel ongezond eten gekocht door de leerlingen. Door de ideate fase heb je passende oplossingen gefilterd met de leerlingen.
Het bleek vooral dat de leerlingen niet goed weten wat gezond eten is. Je ontwerpt hiervoor onder andere een kleurensysteem, waarbij groen staat voor gezond, oranje voor medium en rood voor ongezond.
Je wil graag testen of dit werkt bij de kantine en in de automaten. In plaats van alle producten al te coderen volgens het kleursysteem, kan je ook een testje doen met enkele producten. Je kan ook nog een klein testpanel samenstellen, zodat je snel en kleinschalig informatie verzamelt. Op deze manier bespaar je tijd en moeite en kan je het effect van je (deel)oplossing snel testen.

Top drie tools voor de prototype fase

Wil je zelf een goede prototype fase doorlopen? Dat kan! Ik heb een paar handige tools op een rijtje gezet voor je.

 • Houd altijd in je achterhoofd dat je prototype een werkend onderdeel moet bevatten. De term hiervoor is minimum viable product.
 • Drie componenten ter observatie: gedrag, gevoel, ratio. Als je tijdens het testen met het prototype op die drie dingen let, verzamel je alle informatie die je nodig hebt. Je kan ook vooraf een observatie-instrument voor jezelf ontwerpen, waarin deze drie componenten terugkomen.
 • Bewaar je oude prototypes en inzichten. Op die manier bundel je de informatie van de inzichten en kan je hier later op teruggrijpen.
Test fase design thinking

Tips & tricks

Tot slot nog een paar tips als je aan de slag gaat met de prototype fase.

 • Wees kritisch! Je bent vaak geneigd om al heel tevreden te zijn over iets dat je hebt gemaakt, dan is kritiek lastig. Het doel van deze fase is het verzamelen van informatie voor de doorontwikkeling, dus wees kritisch naar je eigen oplossing(en). Ook hierom is het raadzaam om een makkelijke, vereenvoudigde versie als prototype te gebruiken.
 • Test met meerdere klanten of eindgebruikers, hierdoor ben je objectiever.
  Benoem de onderdelen die je wil testen vooraf en zorg dat je hierop dus verschillende prototypes inzet. Het is belangrijk dat je alle onderdelen test, dus veel prototypes zijn handig!
Samenwerken team interim management

Ook aan de slag?

Wil je leren hoe je de fases van design thinking toepast? Schrijf je direct in voor één van onze design thinking trainingen en ga zelf aan de slag met innoveren.

Design thinking training