Wat is Minitab?

In veel lean projecten krijg je in de measure en analyse fase te maken met (grote) datasets. Het kan lastig zijn om deze data vervolgens voor je te laten werken, door te analyseren of er een conclusie uit te trekken. Met name data die je kan exporteren uit een systeem is vaak groot en omvangrijk en daardoor meteen lastig te analyseren. Minitab kan hierbij helpen, hieronder lees je waarom!

Auteur: Suzanne Hulstein Laatst bijgewerkt op: 25 september 2024

De betekenis van Minitab

Minitab is een programma dat wordt gebruikt om data te analyseren en om statistische berekeningen uit te voeren. Je hoeft dus niet zelf allerlei berekeningen los te laten op je data, dat doet Minitab voor je. Je kan er simpele grafieken in maken, maar ook hele ingewikkelde statistische toetsen in uitvoeren. Hiermee kan je dus iets gaan zeggen over een proces, de bottleneck of kwaliteit. Minitab wordt vaak gebruikt in lean six sigma projecten omdat het de complexe data-analyse vergemakkelijkt die nodig is om processen te verbeteren. Het programma wordt veel gebruikt in de zorg, het onderwijs en productie-omgevingen.

Minitab

Wanneer gebruik je het?

Je gebruikt Minitab wanneer je een grote hoeveelheid data hebt die je wilt analyseren om er iets nuttigs uit te halen.

Bijvoorbeeld:

  • Onderzoek: voor een onderzoek heb je data verzameld, Minitab kan uit deze data patronen en trends ontdekken.
  • Kwaliteitscontrole: in productie-omgevingen wordt Minitab ingezet om te controleren of producten aan de kwaliteitsnormen voldoen. Het programma kan meteen aangeven wat het gemiddelde is, de standaardafwijking en of dat past bij de kwaliteitsnormen.

Wij gebruiken het in de analyse fase van DMAIC-projecten, om inzicht te krijgen in het proces en de bottlenecks. Hierdoor ga je in de improve fase vervolgens gerichter aan de slag. Het voordeel van Minitab is dat je analyse heel betrouwbaar is, het nadeel kan zijn dat je grote(re) datasets nodig hebt. Dat laatste is niet altijd voor handen.

Waarom gebruik je Minitab?

Heel eerlijk, echt grote datasets (en dus betrouwbare steekproeven) kan je niet zelf analyseren. Wil je op een dieper niveau naar data kijken, statistische toetsen uitvoeren en echt grip krijgen op je data, heb je software nodig die dit ondersteunt. Minitab gebruik je dus omdat het je veel tijd en moeite kan besparen bij het analyseren van data. Daarnaast helpt het programma je om je data op een overzichtelijke manier te presenteren, bijvoorbeeld door middel van grafieken en tabellen. Dit maakt het makkelijker om je bevindingen met anderen te delen en om beslissingen te nemen op basis van je analyses. Op basis hiervan ga je een proces verbeteren en weet je dus aan welke knoppen je moet draaien om in de improve fase het juiste effect te realiseren.

Om goed te kunnen werken met Minitab is een training of cursus wel aan te raden, wij zelf hebben bijvoorbeeld een e-learning aangeschaft die we hiervoor gebruiken. Verder kan je via Google of YouTube ook handige instructies vinden. Welke statistische toets je ook loslaat op je data, bedenk altijd vooraf wát je wil weten (en meten ;-)). Je kan van alles uit je data halen, maar het moet ook aansluiten bij je probleemstelling in de define fase van je project. Zorg dus altijd dat de define, measure en analyse fase goed op elkaar aansluiten. Soms kan je door de vele mogelijkheden van Minitab een beetje verblind raken, dus hou de focus op jouw scope en project.

Het gebruik van Minitab in Lean Six Sigma

Hier zijn een paar manieren waarop Minitab wordt gebruikt in Lean Six Sigma:

  • Data-analyse: Minitab helpt bij het analyseren van data die verzameld wordt tijdens een DMAIC-project. Het kan ingezet worden in de analyse fase of om te kijken wat het effect is van je verbeteringen.
  • Statistische procescontrole (SPC): een belangrijk onderdeel van six sigma is het controleren van processen om ervoor te zorgen dat ze binnen de ‘voice of the customer’ of kwaliteitsnormen blijven. Minitab maakt het eenvoudig om SPC-grafieken te maken en te analyseren. Dit zie je vaak terug in productie-omgevingen.
  • Hypothesetests: bij het testen van veranderingen in een proces, bijvoorbeeld om te zien of een verbetering daadwerkelijk effect heeft, kan Minitab helpen door hypothesetests uit te voeren. Dus in plaats van veel data te verzamelen van het verbeterde proces, kan je op basis van hypotheses een voorspelling gaan doen. Dit bespaart je tijd.

Samenvatting

Minitab software helpt je bij het analyseren van grote datasets en het uitvoeren van statistische berekeningen, bijvoorbeeld in een DMAIC-project. Het bespaart je tijd en helpt je om je data beter te begrijpen en te presenteren, omdat het ook grafieken en visualisaties van jouw data kan maken.

Drie concrete en handige tips:

  1. Begin met de basics: als je nieuw bent in Minitab, start dan met eenvoudige analyses en grafieken. Je zult snel ontdekken hoeveel mogelijkheden er zijn met het programma.
  2. Gebruik tutorials: Minitab biedt veel online tutorials en hulpbronnen die je stap voor stap door de verschillende functies van het programma leiden.
  3. Opslaan en hergebruiken: sla je analyses en grafieken op, zodat je ze later opnieuw kan inzien, kunt hergebruiken of aanpassen zonder dat je helemaal opnieuw moet beginnen.
Aan de slag met lean six sigma? Volg een green belt training!
Het VUCA model: wat is het?
Het VUCA model: wat is het?

Het VUCA model wordt toegepast in verschillende sectoren. Het is een tool die je helpt te bepalen wanneer je welke acties onderneemt.

Minitab software: hoe gebruik je het?
Minitab software: hoe gebruik je het?

Tijdens projecten verzamel je vaak veel data. Hoe ga je dat nu allemaal analyseren? En wat zegt die data je nou eigenlijk? De software van Minitab helpt je hierbij.

Een meetplan maken
Een meetplan maken

Waar moet je op letten als je gegevens over een proces gaat verzamelen? Een meetplan zorgt ervoor dat je dit zorgvuldig doet. In dit artikel helpen we je op weg en kun je een template downloaden om zelf aan de slag te gaan.

Alle artikelen bekijken