Leestip: Nooit meer te druk

van Tony Crabbe

Auteur: Roos Spanjer Laatst bijgewerkt op: 29 november 2022
Nooit meer te druk

Nooit meer te druk – Tony Crabbe

Op vakantie gaan er altijd teveel boeken mee. Maar – met ouder wordende kinderen – lukte het me dit jaar voor het eerst om ze allemaal uit te lezen (nou ja, op één na dan..). Een persoonlijke favoriet onder de luifel van de camper was dit jaar ‘Nooit meer te druk’ van Tony Crabbe. Geen boek over time management (zoals hij zelf zegt) maar een praktisch boek dat helpt bij het maken van keuzes. Een boek dat ik je zeker kan aanraden.

In deze blog lees je:

  • Meer over time management
  • Waarom werkt het niet?
  • Druk zijn is een keuze

Time management? Zonde van je tijd!

Efficiënter omgaan met tijd, ik beschouw het altijd als de was. Het houdt nooit op. Ook al kom je op het punt dat je denkt “hè, lekker, ik ben er” en je hebt de wasmand leeg, drie keer knipperen en het is er weer. Zo gaat het bij mij ook altijd met to do’s, mailtjes en andere kleine time consumers.

Waarom werkt time management niet?

De dingen die je moet doen zijn nooit ‘op’. Daarom kun je lijstjes blijven maken tot je een ons weegt, na het afwerken van zo’n actielijst zijn er altijd weer nieuwe dingen. Daarom ga je uiteindelijk alleen maar meer doen. Dat klinkt misschien efficient, maar het betekent ook altijd drukte. En dat was precies wat we niet meer wilden, toch?

Het versnippert onze aandacht, waardoor we niet meer van dingen genieten. Door continu met je to do lijstjes bezig te zijn sta je altijd ‘aan’. En dat terwijl het juist zo goed is om af en toe met volle overtuiging ergens van te genieten, of even je gedachten ergens over te laten gaan. Het is zelfs aangetoond dat het weinige plezier dat advocaten aan hun werk beleven gerelateerd is aan het (tot op de minuut) schrijven van tijd.

Door meer activiteiten in een dag te proppen maken we geen bewuste keuzes. En dat terwijl het juist zo belangrijk is om keuzes te maken en de dingen te doen waar je gelukkig van wordt.

Een mooie quote vond ik: “Als we ervoor kiezen om onze tijd helemaal in te vullen, kiezen we er ook voor om niet na te denken en dat kan nooit doeltreffend zijn.”

te druk

Druk is een makkelijke keuze

Druk zijn is iets wat sociaal gezien de norm geworden is. Het is een teken van zakelijk succes of veel vrienden om het maar altijd druk te hebben.

“Nee de komende zes weekenden zitten we vol met afspraken.”

“Hoe is het? Ja, druk!”

Volgens Crabbe is druk zijn een makkelijke keuze. Het zijn beslissingen die je neemt met in je hoofd twee opties: doe ik het wel of doe ik het niet? En hoe drukker je bent, hoe minder je brein in staat is om een moeilijke keuze (vaak: “ik doe het niet”) te maken. Je bevindt je dan al in de situatie waarin je alleen nog maar de ‘wel/niet’ keuze hebt, terwijl je eigenlijk van te voren moet nadenken over welke dingen je belangrijk vindt.

te druk

Verstevig jouw argumentatie

Crabbe’s boodschap is eigenlijk: leer nee zeggen, of accepteer de ellende. Goed punt, want ook al lees je honderd van deze ‘zelf hulp’ boeken, je moet het wel gaan doen. Dus kom met een eerlijke ‘nee’, want smoesjes hebben geen zin. En bedenk, achter elke ‘nee’ gaat een ‘ja’ schuil. Nee zeggen tegen een afspraak is een ja voor tijd met je gezin (of voor jezelf). Concentreer je op de reden waarom je nee zegt. Je mag best de tijd nemen om daar even over na te denken.

Onderscheid jezelf

Het tweede deel van het boek gaat over jouw persoonlijke identiteit. Crabbe legt continu de verbinding tussen individuen en organisaties, wat het boek eigenlijk nog interessanter maakt om te lezen. De inzichten uit het boek zijn dan ook tweeledig toepasbaar.

Productief zijn is niet langer de strategie die ons helpt naar succes op lange termijn. Een betere strategie dan vooral heel hard werken is: onderscheid jezelf. Hier worden parallellen gelegd met operational excellence, product leadership en customer intimacy. Focus op jouw sterke punten en kom verder door minder hard te werken. Druk zijn en veel declarabele uren maken, is niet iets waar je uniek in bent, en je valt er zeker niet mee op. Sterker nog, het is hartstikke ongezond.

Vaak ligt de grootste verleiding niet in het ‘niksen’ maar in het doen van kleine routine klusjes, zoals het wegwerken van mailtjes. Maar voor iedere mail die je stuurt krijg je er 1,4 voor terug. Help! Zo voelen we ons productief terwijl we moeilijk werk vermijden.

te druk

Stop met het streven naar meer!

Ga van persoonlijke efficiency naar meer persoonlijke effectiviteit. Dat doe je door je to do’s los te laten en te focussen op wie je bent. Wanneer ben jij effectief bezig? Ga voor jezelf na wat jouw kernwaarden zijn. En bedenk, mensen die gefocust zijn op uiterlijk, rijkdom, roem en populariteit zijn minder gelukkig en gezond dan mensen die werken aan persoonlijke groei, relaties en gemeenschapsgevoel.

Nieuwsgierig geworden naar het boek? Je bestelt ‘m hier. Als je meer wilt leren over persoonlijke effectiviteit, volg dan onze lean six sigma green belt. Hierin bespreken we hoe jijzelf (en jouw organisatie) van efficient naar effectief gaat.

Lean training

Meer leren over timemanagement en niet meer te druk zijn?

Schrijf je direct in voor één van onze green belt trainingen en ga zelf aan de slag.

15 januari = VOL GEBOEKT
17 en 24 maart, 7 en 14 april, 12 en 19 mei 2025
Of bekijk alle opties
De 14 management principes van Toyota
De 14 management principes van Toyota

De 14 management principes van Toyota vormen de basis van het Toyota Production System (TPS), waaruit lean is ontstaan. Lees hier meer!

Vier berekeningen die inzicht geven in een proces
Vier berekeningen die inzicht geven in een proces

Leer hoe je berekeningen maakt die je helpen om processen te begrijpen. Bijvoorbeeld de doorlooptijd en de proces efficiency.

Het VUCA model: wat is het?
Het VUCA model: wat is het?

Het VUCA model wordt toegepast in verschillende sectoren. Het is een tool die je helpt te bepalen wanneer je welke acties onderneemt.

Alle artikelen bekijken