Geloof me, ook jij wil een lean green belt training volgen!

Lean green belt

trainingen

Auteur: Roos van Starrenburg Laatst bijgewerkt op: 11 januari 2024

Wat is een lean green belt training?

Een lean green belt training, misschien heb je er al eens van gehoord. Maar wat houdt deze training precies in? Tijdens de green belt training word je opgeleid tot lean six sigma projectleider, een mond vol. Simpel gezegd houdt dit in dat je zelf leert hoe je van a tot z een lean project oppakt. In de green belt training leer je de basisprincipes van lean begrijpen en toepassen. Je krijgt inzicht in hoe je verspillingen vermindert, processen efficiënter inricht en de tevredenheid van zowel medewerkers als klanten verhoogt. Zeg nou zelf, dit wil iedereen toch leren?

In deze blog lees je:

  • Hoe draagt een green belt training bij aan veranderen?
  • Green belt training en enthousiaste medewerkers
  • Praktijkvoorbeelden
  • Het implementeren van lean principes

Hoe draagt een green belt training bij aan het veranderen van organisaties?

Je vraagt je misschien af hoe een green belt training jouw organisatie verder helpt. Dit antwoord is simpel: door de vaardigheden die je leert in de training om processen beter in te richten, zullen jij en je collega’s effectiever én efficiënter gaan werken. Hierdoor hou je tijd over. Als je deze tijd nou weer besteedt aan het verbeteren van een volgend proces en daarna nog een proces, de rest kan je zelf invullen denk ik ;-). Je leert in de training ook verspilling herkennen en elimineren, dit kan je daarna ook makkelijk uitleggen aan collega’s. Hierdoor kijken jullie door dezelfde bril naar je werkzaamheden en zal je zien dat processen steeds soepeler gaan verlopen. Daarnaast is er in de training veel aandacht voor het veranderen van de cultuur in je organisatie: dus hoe krijg je continu verbeteren onder de aandacht en hoe overtuig je je collega’s? We kijken dus niet alleen naar processen, maar ook naar de menselijke kant van veranderen. Dit leidt tot meer tevreden medewerkers, een hogere kwaliteit van jullie werk en uiteindelijk ook tot een betere financiële gezondheid van uw organisatie. Dat laatste is misschien geen primaire reden om een green belt training te volgen, maar wel leuke bijvangst. Een green belt training is dus een investering die zichzelf meer dan terugbetaalt.

lean green belt training

Hoe de green belt training bijdraagt aan enthousiaste medewerkers

Enthousiaste medewerkers zijn de sleutel tot een succesvolle organisatie. Dat klinkt natuurlijk logisch. Maar hoe kan jij als green belt bijdragen bij aan dit enthousiasme? In de training leer je hoe je collega’s de tools en kennis geeft om hun werk efficiënter en effectiever te doen. Hierdoor voelen ze zich gewaardeerd en betrokken en ervaren ze ook autonomie bij het oppakken van projecten. Ze zien dat hun inbreng telt en dat ze een verschil kunnen maken. Daarnaast leidt het verbeteren van processen natuurlijk tot minder frustraties, je hoeft namelijk minder vaak fouten te herstellen of op elkaar te wachten. Zo hou je tijd over voor de dingen die er echt toe doen. Dit zorgt voor meer werkplezier en een hogere medewerkerstevredenheid. Je ziet dat één green belt in een organisatie al het verschil kan maken, omdat je leert op een andere manier naar werk te kijken.

Praktijkvoorbeelden: succesverhalen van de lean green belt training

We hebben verschillende voorbeelden van successen na het volgen van een lean green belt training. Het leukste is natuurlijk als wij merken dat collega’s ook een training willen gaan volgen en dat steeds meer mensen in een organisatie het belang van lean in gaan zien. In de green belt training ga je aan de slag met een eigen project, onder onze begeleiding. Hierdoor lever je meteen resultaten op. Zo hebben we mensen opgeleid die wachttijden in een tandartspraktijk hebben verminderd, kosten in een logistiek proces hebben gereduceerd, het onboardingsproces hebben verbeterd en het verhuurmutatie proces aanzienlijk verkort hebben.

lean green belt training

Het implementeren van lean principes

Het volgen van de training is natuurlijk het begin. De echte uitdaging ligt in het implementeren van de geleerde lean principes in uw dagelijkse werkzaamheden. Dit gaat verder dan het toepassen van technieken en tools. Je kijkt hierbij ook naar de cultuur en inrichting van de organisatie, kunnen jullie aan de slag met lean? Denk aan dag- en weekstarts, PDCA-cycli of leuke sessies waarin je je collega’s meer leert over lean. In de training leer je de DMAIC-structuur en de lean principes, dus genoeg aanknopingspunten om zelf mee aan de slag te gaan!

lean green belt training

Zelf een lean green belt training volgen?

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je kennismaken met meer tools om processen te verbeteren? In onze green belt leren we je naast de Kano analyse meer tools om de klantwens in kaart te brengen.

4, 11 en 18 september, 2, 9 en 16 oktober 2024
4, 11 en 18 november, 2, 9 en 16 december 2024
Of bekijk alle opties
Voorbeelden van het RACI model + template!
Voorbeelden van het RACI model + template!

RACI is een handige tool die je om rollen en verantwoordelijkheden goed te verdelen binnen een project. In deze blog leggen we uit wat het RACI-model is, hoe je het gebruikt en geven we een aantal voorbeelden hoe een RACI eruit ziet.

ANOVA: variantie analyse
ANOVA: variantie analyse

Met een ANOVA (variantie analyse) bereken je of er significante verschillen zijn tussen verschillende groepen. Wij leggen het simpel uit zodat je dit direct kunt toepassen bij het verbeteren van een proces.

Wat is een bottleneck?
Wat is een bottleneck?

Een bottleneck is een knelpunt in een proces waardoor het proces vertraagd of zelfs vastloopt. In deze blog nemen we je mee in wat een bottleneck is en hoe je die herkent in verschillende processen.

Alle artikelen bekijken