Een risicoanalyse doen met FMEA (template en voorbeeld)

Failure Mode & Effect Analysis

Improve Lean People

Risicoanalyse

Als je verbeterprojecten doet, kan het handig zijn om een risicoanalyse te doen. Binnen een lean project doen wij vaak een risicoanalyse tijdens de ‘improve’ fase. Het kan je helpen verbeteringen aan te scherpen, en eventuele risico’s te ondervangen. Een veelgebruikte tool voor risicoanalyses is de ‘FMEA’. FMEA staat voor Failure Mode & Effect Analysis.

In dit artikel vertellen we je: 

  • Hoe een FMEA je kan helpen in verbeterprojecten
  • Hoe je komt tot een Risico Prioriteit Nummer (RPN)
  • Een voorbeeldcase van een FMEA uit de praktijk

Failure Mode & Effect Analysis (FMEA)

FMEA staat voor ‘Failure Mode & Effect Analysis’. Simpel gezegd, je analyseert wat er eventueel fout kan gaan en wat daar dan het effect van is. Zelf gebruiken we deze risicoanalyse tool vaak in de verbeterfase van projecten. Door kritisch te kijken naar fouten die zich kunnen voordoen bij verbeteringen die je hebt bedacht, kun je problemen bij de implementatie voorkomen.

Het eerste wat je dan ook doet, is kijken naar wat er mis zou kunnen gaan als je een verbetering implementeert. Zie het als het spelen van de ‘advocaat van de duivel’. Dit is de ‘failure mode’. Vervolgens bedenk je hoe erg het zou zijn als deze ‘failure’ ook daadwerkelijk plaats vindt.

risicoanalyse

Risico Prioriteit Nummer (RPN)

Dit doe je door cijfers te koppelen aan dingen die mogelijk fout kunnen gaan. Met een FMEA kijk je naar 3 elementen van de fouten:

  • Hoe vaak de fouten voor komen (‘frequentie’)
  • Hoe ernstig de fouten zijn (‘ernst’)
  • De kans dat de fout wordt opgemerkt (‘kans op ontdekking’)

Aan deze elementen koppel je een cijfer van 1-10 waarbij geldt: hoe hoger het cijfer, hoe groter dat kan dat de fout zich voordoet, hoe ernstiger en hoe moeilijker het is om de fout op te sporen.
(frequentie)* (ernst) * (kans op ontdekking) = Risico Prioriteit Nummer (RPN)
Hoe groter het Risico Priorieit Nummer, hoe groter de urgentie om er iets aan te doen.

Voorbeeldcase uit de praktijk

Bij organisatie ‘X’ is een van de verbeterideeën tijdens een project om strakker te sturen op tijden dat de financiële afdeling bereikbaar is. Nu kunnen mensen bellen in de ochtend (tussen 09.00-13.00). Voor mensen die in de middag bellen, wordt een terugbelverzoek aangemaakt. Idee is om mensen die in de middag bellen, te vragen de volgende dag in de ochtend terug te bellen. Terugbelverzoeken worden niet meer aangemaakt.

Uit de FMEA blijkt dat vooral het feit dat mensen geïrriteerd raken een groot risico is. Als je dit weet kun je hierop inspelen. Bijvoorbeeld door in je communicatie naar buiten toe heel duidelijk te zijn over de bereikbaarheid, of door uit te leggen waarom hiervoor gekozen is.Het maken van een FMEA heeft hier dus twee voordelen:

  1. Het helpt je zwakke plekken in je verbetering aan te scherpen
  2. Het maakt je alert op zaken die mis kunnen gaan na implementatie

Zelf met een FMEA een risicoanalyse doen? Download het template hieronder!

Ja, ik wil het template downloaden
Scrum training Lean People
Agile scrum (1 dag)
Bekijk training
11

Jan

Orange belt (2 dagen)

16 januari 2024

Bekijk training
Vanaf
15

Jan

Yellow belt (1 dag)
Bekijk training
15

Jan

Green belt (6 dagen)

24 januari, 7 en 28 februari, 6 en 20 maart 2024

Bekijk training
Vanaf
17

Jan

Agile scrum (1 dag)
Bekijk training
4

Mar

Orange belt (2 dagen)

19 maart 2024

Bekijk training
Vanaf
18

Mar

Yellow belt (1 dag)
Bekijk training
18

Mar

Green belt (6 dagen)

10 en 24 april, 8, 15 en 29 mei 2024

Bekijk training
Vanaf
3

Apr

Orange belt (2 dagen)

11 juni 2024

Bekijk training
Vanaf
10

Jun

TIM WOODS
TIM WOODS

TIM WOODS is het acroniem van de acht verspillingen die we kennen in het lean gedachtegoed. Spoor TIM WOODS op en verbeter processen door de verspillingen te elimineren!

Agile en lean
Agile en lean

Door lean en agile toe te passen word je een wendbare en efficiënte organisatie. Hierdoor kom je als organisatie veel sneller tot nieuwe ontwikkelingen en wordt innoveren steeds makkelijker. De combinatie van beide levert dus veel innovatievoordelen op!

Kanban
Kanban

Kanban is een tool om werk visueel te maken waardoor de flow inzichtelijk wordt. Hierdoor zie je direct waar acties nodig zijn óf waar het werk zich ophoopt. Een simpele, maar krachtige techniek om te gebruiken in processen.

Alle artikelen bekijken