Lean wordt steeds vaker toegepast in organisaties. Het helpt om meer waarde te creëren voor de klant met de inzet van minder middelen. Lean heeft het imago dat het wordt ingezet om mensen te kunnen ontslaan. Echter is de opvatting van lean en mean verkeerd. Als je mean correct vertaalt betekent het niet ‘gemeen’ maar juist ‘vaardig’. Daar gaat het vaak mis.
Wanneer je volgens de lean principes werkt creëer je meer waarde voor de klant terwijl je minder middelen gebruikt. Het richt zich op het efficiënter maken van het kernproces om zo continu te verbeteren. Uiteindelijk ontstaat er een proces dat geen enkele verspilling kent. Maar wat doe je met de medewerkers die hierdoor niet meer nodig zijn of met de extra tijd die over is?
Wanneer er na het inzetten van lean blijkt dat er meer capaciteit over blijft kun je gaan nadenken hoe je deze extra medewerkers/tijd effectief in kunt zetten. Zo kunnen medewerkers zich meer gaan richten op zaken die er echt toe doen en hun talenten verder ontwikkelen. Op die manier zorg je ervoor dat de uitkomst van het continu verbeteren positief is en mensen meer energie krijgen van hun werk. Lean is ‘mean’ gaat in dit geval dus juist niet op.
5S, een spaghetti diagram, een CTQ-boom zijn slechts een aantal van de lean tools die je toe kunt passen. De lean gereedschapskist kent vele tools die vaak nog beter werken wanneer je ze met elkaar combineert. Maar let op, met alleen het tijdelijk toepassen van deze tools kom je er niet. Om te zorgen voor duurzaam resultaat is het van belang om verder te kijken dan alleen het inzetten van de tools.
Continu verbeteren moet een mindset worden. Daarbij is het belangrijk om het hoger liggende doel in gedachten te houden. Het succes van lean wordt dus niet bepaald door hoeveel tools je inzet maar of je er een cultuur van continu verbeteren van kunt maken waarbij je bij elke handeling in gedachten houdt of de handeling waarde toevoegt. Lean op zich is dus geen doel maar een filosofie die je kunt gebruiken om je uiteindelijke doel te bereiken. En lean is al helemaal niet ‘mean’.
Check onze trainingsagenda voor alle trainingen die binnenkort starten!
De 14 management principes van Toyota vormen de basis van het Toyota Production System (TPS), waaruit lean is ontstaan. Lees hier meer!
Leer hoe je berekeningen maakt die je helpen om processen te begrijpen. Bijvoorbeeld de doorlooptijd en de proces efficiency.
Het VUCA model wordt toegepast in verschillende sectoren. Het is een tool die je helpt te bepalen wanneer je welke acties onderneemt.