Slim verhuizen? Gebruik Trello!

Scrum je

verhuizing

Groot nieuws! 

Op 5 oktober tekende ik bij de notaris voor de koop van mijn eerste eigen huis. Een verhuizing van Utrecht naar Zwolle was op dat moment al in gang gezet: mijn spullen stonden in een opslag en mijn auto was vol gepropt met dozen. Sinds ik bij Lean People werk, richt ik ook in mijn privéleven processen slimmer in, zodat ik meer rust ervaar wanneer ik vrij ben. Zo wil ik ook graag slim verhuizen.

In dit artikel vertellen we je:

  • waarom scrum handig is in je privé leven
  • hoe je scrum gebruikt bij taken

 

 

Slim verhuizen? Ga scrummen!

Het klinkt logisch, maar alles begint bij een planning. De meeste mensen starten met een grote ’to do list’ en willen zo snel mogelijk acties afvinken. Zo moet je bij een verhuizing bijvoorbeeld:

  • je inschrijven bij de gemeente
  • een energieleverancier kiezen
  • waterschap mailen
  • een contract voor internet afsluiten

De ene taak zal meer urgent zijn dan de andere of er zit volgordelijkheid in de taken. Om deze taken in te delen heb ik gebruik gemaakt van een scrumbord. In dit geval maak ik gebruik van Trello. Dit is een online tool met makkelijke app op je telefoon, dus op alle locaties (nieuwe en oude huis) snel in te zien.

Een ’to do’ lijst maken voor de verhuizing 

Door kaartjes aan te maken met taken heb ik direct overzicht in de hoeveelheid to do’s. Het prettige van Trello is de mogelijkheid om kaartjes heen en weer te schuiven. Zo blijven ze zichtbaar, ook wanneer de taak in de ‘done’-lijst staat. Je kan hier natuurlijk ook een (online) whiteboard voor gebruiken. De lijst ‘wachten op’ is voor mij een hele fijne ‘parkeerplaats’ voor taken en gedachten die uitstaan bij andere partijen of personen. Ik vergeet het niet, maar heb op dit moment is het geen actieve taak.

Labels toevoegen aan taken

Een handige functie van Trello is de mogelijkheid om labels op kaartjes te plakken. In één oogopslag zie ik of iets deze week moet gebeuren of pas wanneer ik in het huis woon. Als je een ander scrumbord gebruikt, kan je dit ook met kleuren post-its doen. De benaming van de labels kon ik in dit geval zelf bepalen. Ik heb ervoor gekozen om er de functie ‘tijd’ aan te geven maar je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld de urgentie te linken of een type taak te duiden.
verhuizen.

Taken bundelen of opknippen

Naast de labels kan je taken ook bundelen of opknippen. Een taak heeft vaak meerdere kleinere taken. Je moet bijvoorbeeld naar IKEA: dat is een taak op zich, maar de spullen die bij IKEA gekocht moeten worden zijn weer kleinere taken die daarbinnen vallen. Wanneer je in Trello een kaartje opent kan je hiervoor meerdere check-lists toevoegen.
Door het bord met mijn partner te delen, kan zij ook dingen toevoegen. Eenmaal in IKEA aangekomen is het simpel: het kaartje openen via de app op mijn telefoon, checklist erbij en afvinken maar! Dat scheelt je heel wat ritjes heen en weer 😉 .

We live we lea(r)n

Het scrumbord heeft mij enorm geholpen om slimmer te verhuizen. Ook tijdens het klussen wordt dit bord nog veel gebruikt door alle mensen die meehelpen. Aan het begin van de klusdag komen we samen om te bepalen wat we doen en wie dat gaat doen, een daily stand-up (de verhuis-edition) dus! Slim verhuizen beviel mij erg goed. Mijn volgende project wordt 5s toepassen in de keuken en badkamer, wish me luck!

De kwaliteiten van een succesvolle projectmanager
De kwaliteiten van een succesvolle projectmanager

Een goede projectmanager leidt meestal grote projecten waar meerdere subprojecten onder vallen. Een leuke en uitdagende rol! Wat is er nodig om deze rol goed uit te voeren?

Optimaliseer de waardestroom met makigami
Optimaliseer de waardestroom met makigami

Makigami is een vorm van waardestroomanalyse, specifiek ontworpen om inzicht te geven in de stroom van werk en informatie. Je brengt het huidige proces in kaart en analyseert waar knelpunten zitten.

Visgraatdiagram in de zorg: zo gebruik je deze waardevolle tool
Visgraatdiagram in de zorg: zo gebruik je deze waardevolle tool

Een visgraatdiagram, ook bekend als Ishikawa, klinkt misschien als een exotisch Japans gerecht. Maar net als alle andere (soms gekke) lean termen, is het een handige tool om tot een oorzaakanalyse te komen.

Alle artikelen bekijken