Starten met lean six sigma

En gaan

verbeteren!

Lean six sigma

Aan de slag!

Voordat we kunnen starten met lean six sigma is het belangrijk om duidelijk te hebben wat het nou precies is. Lean en six sigma zijn twee verschillende methodieken die vaak samen worden gebruikt omdat ze elkaar goed aanvullen. De methodiek heeft zichzelf inmiddels bewezen als effectief middel voor het verbeteren van processen. Dat kunnen zowel productieprocessen zijn als kleinere processen bij jou op de werkvloer.

Uiteindelijk draait lean six sigma om wat er voor jouw klant écht belangrijk is. Je wilt uiteindelijk dus waarde creëren voor de klant. Dat doe je door verspillingen weg te nemen en continu kleine verbeteringen door te voeren zodat je steeds efficiënter kunt werken. Met lean werken, werk je iedere dag een beetje beter.

Om gestructureerd van start te gaan kun je gebruik maken van het DMAIC-model. Dit is een belangrijk model binnen het lean gedachtegoed waarbij iedere letter (DMAIC) staat voor een stap die je zelf of met je team doorloopt.

Deze stappen bestaan uit:

 • Define
 • Measure
 • Analyse
 • Improve
 • Control

We hebben in het artikel de DMAIC structuur uitgebreid omschreven hoe je deze stappen precies doorloopt.

Redenen om te starten met verbeteren

Er zijn genoeg redenen om vandaag nog van start te gaan met continu verbeteren. Om je te overtuigen hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet:

 • Verhogen van de klanttevredenheid
 • Meer tijd over hebben voor dingen die er écht toe doen
 • Betere kwaliteit
 • Processen worden sneller
 • Kosten besparen
starten met weekstarts

Hoe kun je starten met Lean Six Sigma?

Als eerst is het belangrijk om kennis op te doen over lean six sigma. Een tool die je gemakkelijk in kunt zetten is een weekstartbord. Dit is een moment waarop je samen met het team bijeen komt om af te stemmen wat er die week gedaan wordt. Je maakt samen visueel wie wat gaat doen en bespreekt de week erna hoe dat is gegaan. Het is niet bedoeld als vergadering maar juist als kort energiek afstemmoment. Daarom duurt een weekstart maximaal 30 minuten en worden ze altijd staand gehouden. In het artikel wat is een weekstart lees je meer informatie over deze lean tool.

Tips van ons

Er zijn genoeg redenen om vandaag nog van start te gaan met continu verbeteren. Om je te overtuigen hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet:

 • Volg een training
 • Neem eens een kijkje in de keuken bij een bedrijf wat al lean werkt
 • Kies de lean tools uit die je in wilt zetten (meestal werken ze in combinatie nog beter!)
 • Visueel management
 • Vraag om feedback
Green belt training

Zelf een lean green belt training volgen?

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je kennismaken met meer tools om processen te verbeteren? In onze green belt leren we je naast de Kano analyse meer tools om de klantwens in kaart te brengen.

4, 11 en 18 september, 2, 9 en 16 oktober 2024
4, 11 en 18 november, 2, 9 en 16 december 2024
Of bekijk alle opties
De kwaliteiten van een succesvolle projectmanager
De kwaliteiten van een succesvolle projectmanager

Een goede projectmanager leidt meestal grote projecten waar meerdere subprojecten onder vallen. Een leuke en uitdagende rol! Wat is er nodig om deze rol goed uit te voeren?

Optimaliseer de waardestroom met makigami
Optimaliseer de waardestroom met makigami

Makigami is een vorm van waardestroomanalyse, specifiek ontworpen om inzicht te geven in de stroom van werk en informatie. Je brengt het huidige proces in kaart en analyseert waar knelpunten zitten.

Visgraatdiagram in de zorg: zo gebruik je deze waardevolle tool
Visgraatdiagram in de zorg: zo gebruik je deze waardevolle tool

Een visgraatdiagram, ook bekend als Ishikawa, klinkt misschien als een exotisch Japans gerecht. Maar net als alle andere (soms gekke) lean termen, is het een handige tool om tot een oorzaakanalyse te komen.

Alle artikelen bekijken