In dit artikel leggen we je op een hele praktische manier uit hoe je een ANOVA (variantie analyse) kunt inzetten in een lean six sigma verbeterproject. We kijken daarmee naar verschillen binnen én tussen groepen. Door je drie concrete en eenvoudige voorbeelden te geven van de toepassing, wordt deze statistische tool voor jou makkelijk inzichtelijk!
Een ANOVA gebruik je in een verbeterproject als je de gemiddelden van drie of meer verschillende groepen wil vergelijken. Dat klink wellicht abstract, maar in deze blog geven we je een aantal hele praktische voorbeelden van een ANOVA. Hierdoor snap je wanneer je deze tool kunt toepassen.
In deze blog lees je:
ANOVA staat voor: ANalysis Of VAriance. Het is een statistische methode die je gebruikt als je de verschillen tussen de gemiddelden van drie (of meer) groepen wil analyseren. Dit kan handig zijn als je met lean six sigma aan de slag gaat met het verbeteren van processen. In deze projecten verzamel je data over het proces. We kijken naar de uitkomst ‘y’ van het proces, zoals de doorlooptijd of het % First Time Right (FTR). Bij lean projecten is er vaak iets aan de hand met deze ‘y’, bijvoorbeeld een veel te lange doorlooptijd of een heel laag percentage FTR.
Als projectleiders gaan we dit onderzoeken. Dat doen we door het proces in kaart te brengen en verschillende factoren in beeld te brengen die mogelijk van invloed zijn op deze ‘y’. Bijvoorbeeld:
Bij dit type voorbeelden kan een ANOVA meer inzicht geven in welke x-factoren gerelateerd zijn aan de uitkomst (y) van het proces.
Bij de behandeling van keelkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Patiënten kunnen kiezen voor alleen chemotherapie, chemotherapie in combinatie met bestraling, of alleen specifieke bestraling met protonentherapie. Patiënten die behandeld worden voor keelkanker worden afhankelijk van de gekozen behandeling in drie groepen verdeeld. Deze drie groepen worden dan met elkaar vergeleken.
Om de effectiviteit te onderzoeken van deze verschillende behandelingen kun je een ANOVA gebruiken. Met deze variantie analyse kijk je dan of er binnen iedere patiëntengroep (dus de patiënten die dezelfde behandeling hebben ondergaan) grote verschillen bestaan. Vervolgens kijk je ook naar de verschillen tussen de verschillende behandelingen. Dit is een voorbeeld waar een ANOVA helpt om te analyseren of één van deze behandelingen effectiever is.
Weten wat wij met statistiek doen in een training? Neem contact op!
Een ander voorbeeld van de toepassing van de ANOVA is het vergelijken van verschillende telefoonscripts op het aantal telefonisch verkochte abonnementen. Stel, een dagblad wil het aantal abonnees verhogen. Op het klantcontactcentrum gaan ze met vier verschillende scripts werken om te kijken welke de meest effectieve is. Een telefoonscript is een methode waarin de vragen staan uitgeschreven die de medewerkers moeten stellen aan de telefoon. Om te zien welk script het meest overtuigend is, en dus de meeste nieuwe abonnees oplevert, gaan we de effectiviteit bijhouden. Met de ANOVA onderbouwen we dan welke de beste is.
Het laatste voorbeeld is een klassiek voorbeeld van een proces dat vaak met de lean methode wordt verbeterd. De betaaltermijn van facturen door bedrijven is vaak ontzettend lang. Dat betekent dat leveranciers moeten wachten op hun geld, terwijl de producten of diensten al langer geleden zijn geleverd. Om dit proces te verbeteren en de doorlooptijd te verkorten hebben we een aantal factoren in kaart gebracht.
Er zijn meerdere factoren die van invloed lijken te zijn. Zo worden hele hoge facturen doorgaans later betaald, omdat ze door meer mensen goedgekeurd moeten worden. Ook is de doorlooptijd van facturen zonder inkoopnummer erg lang, maar dat komt omdat deze weer terug in het proces moeten om ze te voorzien van een inkoopnummer.
Wat ook van invloed lijkt, zijn de verschillende vestigingen van dit bedrijf. Er zijn acht locaties door heel Nederland. Voor deze locaties vergelijken we met een ANOVA de verschillende doorlooptijden binnen iedere vestiging (hoe veel variatie is er dus binnen een vestiging) en tussen de vestigingen onderling. Een heel praktisch vraagstuk dus, dat je met een ANOVA kunt analyseren!
Geïnteresseerd geraakt in een green belt? Klik hier!De 14 management principes van Toyota vormen de basis van het Toyota Production System (TPS), waaruit lean is ontstaan. Lees hier meer!
Leer hoe je berekeningen maakt die je helpen om processen te begrijpen. Bijvoorbeeld de doorlooptijd en de proces efficiency.
Het VUCA model wordt toegepast in verschillende sectoren. Het is een tool die je helpt te bepalen wanneer je welke acties onderneemt.