Projectmanagement kan ingewikkeld zijn, vooral als het gaat om wie verantwoordelijk is voor wat. Hier komt het RACI model om de hoek kijken. RACI is een handige tool die je om rollen en verantwoordelijkheden goed te verdelen binnen een project. In deze blog leggen we uit wat het RACI model is, hoe je het gebruikt en geven we een aantal voorbeelden hoe een RACI eruit ziet.
RACI staat voor:
Hieronder zie je een voorbeeld van een eenvoudige RACI-matrix:
In dit voorbeeld is Joris verantwoordelijk voor de planning, Mostafa is de eindverantwoordelijke, Sophie geeft advies en Anna wordt geïnformeerd over de voortgang en uitkomst van de planning. Als we kijken naar de evaluatie is Anna verantwoordelijk, Sophie is de eindverantwoordelijke, Mostafa deelt adviezen en Joris wordt geïnformeerd.
Een marketing team gaat een nieuwe website bouwen. Ze hebben een takenlijst gemaakt en gaan beginnen aan het project. Hiervoor willen ze eerst duidelijk hebben wie waarvoor verantwoordelijk is, daarom gebruiken ze de RACI! Links hebben ze de taken opgesomd en daarnaast zie je de rollen Laten we zeggen dat je een team leidt dat een nieuwe website moet ontwikkelen. Hier is hoe de RACI-matrix van dit marketing team ziet:
Laten we naar de verschillende taken kijken:
Het RACI model is een handige tool om helder te hebben welke rollen en verantwoordelijkheden er zijn in een project. Met het RACI model voorkom je misverstanden, omdat duidelijk is wat de verantwoordelijkheden zijn. Daarnaast zorgt het voor een effectieve samenwerking, omdat ieder teamlid weet wat je van wie kan verwachten. Hopelijk helpen de voorbeelden in deze blog je om het RACI model in de praktijk toe te passen. Probeer het eens uit bij je volgende project en wie weet doe je nooit meer anders!
Zelf aan de slag? Volg een green belt training!De 14 management principes van Toyota vormen de basis van het Toyota Production System (TPS), waaruit lean is ontstaan. Lees hier meer!
Leer hoe je berekeningen maakt die je helpen om processen te begrijpen. Bijvoorbeeld de doorlooptijd en de proces efficiency.
Het VUCA model wordt toegepast in verschillende sectoren. Het is een tool die je helpt te bepalen wanneer je welke acties onderneemt.