Werken als projectmanager in de zorg

Volg een

green belt!

Auteur: Roos Spanjer Laatst bijgewerkt op: 6 juni 2023
Project ziekenhuis

Projectmanager in de zorg

Bij Lean People werken we veel als projectmanager in de zorg. Bijvoorbeeld in ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties en huisartsenpraktijken. De zorg is behoorlijk in ontwikkeling en daarom wordt er veel in projectvorm gewerkt. Bijvoorbeeld voor het verbeteren van processen of het implementeren van nieuwe (digitale) ontwikkelingen.

In dit artikel vertellen we je:

  • Wat effectief projectmanagement in de zorg inhoudt.
  • Welke projecten wij doen in de zorgsector.
  • Wat de meerwaarde van een green belt opleiding is, als je werkt als projectmanager in de zorg.

Wat is effectief projectmanagement in de zorg?

Een project is een eenmalige verbetering, met een duidelijk begin en eind. Het doel is om een mooi resultaat te behalen en een andere situatie te creëren dan vóór het project. Het managen hiervan betekent dat deze verbetering gerealiseerd wordt, binnen de afgesproken tijd, door een projectmanager of -leider en een projectteam.

Effectief projectmanagement in de zorg wordt ingezet om verbeteringen te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De implementatie van een nieuw (deel van het) elektronisch patiëntendossier (EPD).
  • Het ontwikkelen van een zorgpad voor een specifieke groep patiënten.
  • De optimalisatie van HR-processen, zoals indiensttreding en roosteren.
  • Het verhuizen van een afdeling naar een nieuwe vleugel in het gebouw.

Werken in projectvorm is bijna meer regel dan uitzondering, dus iedere arts, verpleegkundige of leidinggevende maakt wel eens deel uit van een projectteam.

 

Projectmanager in de zorg

Welke projecten doen wij in de zorg?

Bij Lean People werken we veel als projectmanager in de zorg. Veel in ziekenhuizen, maar ook binnen de VV&T sector, de eerste lijn en bijvoorbeeld de forensische zorg.

Sommige projecten gaan over het verbeteren van zorgpaden. Bijvoorbeeld op de polikliniek Neonatologie, waar kinderen tot hun 18e jaar nog gevolgd worden in hun ontwikkeling. Of kinderen die in het ene ziekenhuis behandeld worden, maar alleen voor een operatie naar een Academisch Centrum gaan. In dit soort processen zorgen we voor:

  • Slimme afstemming, waardoor informatie in één keer goed bij de juiste partij terechtkomt.
  • Efficiënte processtappen, zonder verspillingen zoals dubbel werk verrichten in beide ziekenhuizen.
  • Betere communicatie tussen verschillende betrokken partijen.
Zorg symbool

Lean projecten in de zorg

Onze projecten zijn erg divers. Soms werken we aan projecten ín de zorg, maar meestal werken we áán de zorg. Zo verbeteren we op nog grotere schaal de zorg aan patiënten.

Bijvoorbeeld door het roosteren van personeel beter te organiseren. Door personeelstekort staan zorgafdelingen flink onder druk, waardoor soms bedden of OK’s gesloten worden. Hierdoor lopen wachtlijsten op en krijgen patiënten niet de zorg die ze nodig hebben. Dit zijn typische projecten die je met een lean (six sigma) green belt goed kunt oppakken! Effectief projectmanagement betekent dat je daadwerkelijk resultaat oplevert waar de opdrachtgever op zit te wachten. Binnen lean management noemen we dit ook we de ‘klantvraag’.

 

Green belt in de zorg

Werken als green belt in de zorg

In de green belt opleiding leer je om knelpunten in processen te onderzoeken en heel gericht te verbeteren. De afgelopen jaren hebben we in heel veel verschillende zorgorganisaties mensen opgeleid tot green belt en zelf veel projecten gedaan. Daarom kunnen we met zekerheid zeggen dat een green belt een super nuttige opleiding is om te volgen.

Deelnemers aan deze training zijn bijvoorbeeld praktijkmanagers en artsen uit de huisartsenpraktijk, teamleiders uit de forensische zorg, verpleegkundigen en laboranten uit een ziekenhuizen, kortom: mensen van de werkvloer die graag aan de slag willen om te verbeteren! Wil je praktische oefeningen waardoor je leert hoe je effectief projectmanagement in de zorg in zet? Dan is de lean six sigma green belt écht iets voor jou.

Gezond roosteren projectleiders

Jouw rol als projectmanager in de zorg

Als je vooral ‘zorginhoudelijk’ bent opgeleid, dan moet je leren wat de rol van projectmanager inhoudt. Je bent dan niet direct zelf op de inhoud betrokken (alhoewel het natuurlijk handig is als je er kennis van hebt), maar hebt een leidende en faciliterende rol. Het is de bedoeling dat jij de opdracht concretiseert, samen met de opdrachtgever en er vervolgens mee aan de slag gaat. Je bepaalt (soms samen met het team) de aanpak en stuurt op de voortgang van de resultaten.

In een green belt training leer je hoe je projectmatig werkt, welke tools je gebruikt en hoe je dit veranderkundig aanpakt.

Ik wil meer weten over de green belt
Trainingen agenda

Binnenkort starten met een green belt?

Check onze trainingsagenda voor alle trainingen die binnenkort starten!

15 en 22 januari, 5 en 12 februari, 5 en 12 maart 2025
17 en 24 maart, 7 en 14 april, 12 en 19 mei 2025
Of bekijk alle opties

Ook interessant:

Alle artikelen bekijken
De 14 management principes van Toyota
De 14 management principes van Toyota

De 14 management principes van Toyota vormen de basis van het Toyota Production System (TPS), waaruit lean is ontstaan. Lees hier meer!

Vier berekeningen die inzicht geven in een proces
Vier berekeningen die inzicht geven in een proces

Leer hoe je berekeningen maakt die je helpen om processen te begrijpen. Bijvoorbeeld de doorlooptijd en de proces efficiency.

Het VUCA model: wat is het?
Het VUCA model: wat is het?

Het VUCA model wordt toegepast in verschillende sectoren. Het is een tool die je helpt te bepalen wanneer je welke acties onderneemt.

Alle artikelen bekijken