Hoe pas je een spaghetti diagram toe?

Bepaal slim

je route!

Rondjes lopen en zoeken?

Loop jij ook wel eens meerdere rondjes in de supermarkt om het product te vinden waar je naar op zoek bent? Of herken je dat je bij thuiskomst dan alsnog een essentieel product bent vergeten wat je écht nodig had? Deze frustratie doet zich ook regelmatig voor op kantoor of op de werkvloer. Gelukkig is er een handige tool die hierbij kan helpen: het spaghetti diagram.

Wat is een spaghetti diagram?

Onbewust nemen mensen een bepaalde route die meestal de makkelijkste weg is. Die route is afhankelijk van het werk wat je doet en van de werkruimte. Voor iedere werknemer kan die route anders zijn waardoor er verschillende verspillingen zich voordoen. Met een spaghetti diagram breng je in kaart welke bewegingen mensen of goederen maken.

Je kunt een spaghetti diagram maken door op de plattegrond van je werkplek de dagelijkse route van medewerkers of goederen te tekenen. Let er hierbij op dat je de werkelijke situatie tekent. Zo krijg je in beeld hoe de medewerkers of goederen zich bewegen! Veel bewegingen zijn onnodig en worden dus gezien als verspilling. Door een spaghetti diagram te maken heb je direct in kaart hoeveel verspillingen er zich voordoen door de inefficiënte indeling van de werkvloer.

Waarvoor wordt een spaghetti diagram gebruikt?

Deze tool kan je helpen:

  • inzicht te krijgen in inefficiëntie van de indeling van de werkvloer
  • bij het verbeteren van de dagelijkse werkzaamheden verspillingen te herkennen en deze vervolgens te elimineren.

Tips voor herinrichten

Wanneer je een spaghetti diagram gemaakt hebt, kun je de werkvloer anders gaan indelen. Daarbij wil je zoveel mogelijk onnodige bewegingen voorkomen. Het kan handig zijn om de werkplek in te delen in een U-vorm waarbij je werkplek zich aan de binnenkant bevindt. Het is wel belangrijk om daarbij hetgeen wat je het vaakst gebruikt, dichtbij te zetten. Let er wel op dat je het team betrekt bij het herinirchten van de werkomgeving. Dat is nodig omdat het voor hen logisch moet zijn hoe zij straks aan het werk moeten gaan wat als het goed is een stuk makkelijker en lekkerder moet gaan.

Green belt training

Zelf een spaghetti diagram leren toepassen?

Met de 6-daagse green belt training leer je alle lean six sigma tools en technieken toe te passen. Daardoor ben je in staat om processen te verbeteren. Het resultaat: minder verspilling en meer werkplezier. 😊

4, 11 en 18 september, 2, 9 en 16 oktober 2024
4, 11 en 18 november, 2, 9 en 16 december 2024
Of bekijk alle opties
De kwaliteiten van een succesvolle projectmanager
De kwaliteiten van een succesvolle projectmanager

Een goede projectmanager leidt meestal grote projecten waar meerdere subprojecten onder vallen. Een leuke en uitdagende rol! Wat is er nodig om deze rol goed uit te voeren?

Optimaliseer de waardestroom met makigami
Optimaliseer de waardestroom met makigami

Makigami is een vorm van waardestroomanalyse, specifiek ontworpen om inzicht te geven in de stroom van werk en informatie. Je brengt het huidige proces in kaart en analyseert waar knelpunten zitten.

Visgraatdiagram in de zorg: zo gebruik je deze waardevolle tool
Visgraatdiagram in de zorg: zo gebruik je deze waardevolle tool

Een visgraatdiagram, ook bekend als Ishikawa, klinkt misschien als een exotisch Japans gerecht. Maar net als alle andere (soms gekke) lean termen, is het een handige tool om tot een oorzaakanalyse te komen.

Alle artikelen bekijken