De betekenis van Kaizen

De Japanse aanpak:

kaizen

kaizen

Wat is kaizen?

De Japanse term kaizen staat voor ‘continu verbeteren’. Bij deze aanpak maak je gebruik van gezond verstand om zo kosten te besparen, levertijd te verkorten, kwaliteit te verhogen en klanttevredenheid te vergroten. De Japanners maakten in de Tweede Wereldoorlog voor het eerst gebruik van deze methode die wordt beschreven in het boek The Toyota Way. Vandaag de dag is het productieproces van Toyota nog steeds een groot voorbeeld als het gaat om lean werken. In dit artikel leggen we uit wat deze methode inhoudt en hoe je het zelf in kunt zetten.

De betekenis

Zoals in de inleiding beschreven staat kaizen voor continu verbeteren. Het woord Kai (改) betekent letterlijk veranderen en zen (善) betekent goed. De betekenis hiervan wordt ook gezien als het uit elkaar halen en opnieuw in elkaar zetten op een betere manier van processen, diensten, producten of systemen. De methode kan toegepast worden in ieder bedrijf, door ieder team om processen efficiënter te maken.

kaizen

Het doel

Met kaizen elimineer je overbodig werk (ook wel bekend als verspillingen) en leer je mensen om deze ‘verspillingen’ in te zien en ze te elimineren. Het is een dagelijkse activiteit en daarnaast een proces dat de werkomgeving menselijker maakt. Medewerkers uit de hele organisatie zijn hierbij betrokken, van management tot aan de werkvloer.

De doelstellingen van kaizen zijn:

  • Het elimineren van verspillingen
  • Cyclus van continu verbeteren (er kan overal altijd wel iets beter)

Zelf toepassen

Je kunt kaizen zelf toepassen voor het implementeren van verbeterprocessen. De methode kent hiervoor zes belangrijke stappen die gericht zijn op het in kaart brengen van de verspillingen:

  1. Definieer het probleem
  2. Meet de feiten
  3. Analyseer de feiten
  4. Genereer, categoriseer en prioriteer verbeteringen
  5. Implementeer deze verbeteringen
  6. Controleer en borg (door standaardisatie)

Verbeter jij iedere dag al iets? Wij vinden dat het overal altijd beter kan (#GewoonAltijdBeter). Met onze trainingen en interim inzet inspireren wij mensen om zelf in beweging te komen. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Trainingen agenda

Zelf aan de slag met kaizen?

Met de 6-daagse green belt training leer je alle lean six sigma tools en technieken toe te passen. Daardoor ben je in staat om processen te verbeteren. Het resultaat: minder verspilling en meer werkplezier. 😊

4, 11 en 18 september, 2, 9 en 16 oktober 2024
4, 11 en 18 november, 2, 9 en 16 december 2024
Of bekijk alle opties
De kwaliteiten van een succesvolle projectmanager
De kwaliteiten van een succesvolle projectmanager

Een goede projectmanager leidt meestal grote projecten waar meerdere subprojecten onder vallen. Een leuke en uitdagende rol! Wat is er nodig om deze rol goed uit te voeren?

Optimaliseer de waardestroom met makigami
Optimaliseer de waardestroom met makigami

Makigami is een vorm van waardestroomanalyse, specifiek ontworpen om inzicht te geven in de stroom van werk en informatie. Je brengt het huidige proces in kaart en analyseert waar knelpunten zitten.

Visgraatdiagram in de zorg: zo gebruik je deze waardevolle tool
Visgraatdiagram in de zorg: zo gebruik je deze waardevolle tool

Een visgraatdiagram, ook bekend als Ishikawa, klinkt misschien als een exotisch Japans gerecht. Maar net als alle andere (soms gekke) lean termen, is het een handige tool om tot een oorzaakanalyse te komen.

Alle artikelen bekijken