Gemba walk

Doorloop het proces met een gemba walk

Auteur: Roos Spanjer Laatst bijgewerkt op: 30 november 2022
Gemba

De gemba

‘Go to the Gemba’ is een zin die je binnen de lean filosofie vaak zult horen. ‘Gemba’ betekent in het Japans letterlijk ‘de echte plek’. Een gemba walk betekent dat je de werkvloer op gaat, daar waar het echte werk gedaan wordt.

In dit artikel vertellen we je:

  • Wat een gemba walk is
  • Welke zeven stappen je zet in een gemba walk
  • Geven we je drie praktische tips

Wat is een gemba walk?

Een ‘gemba walk’ is simpelweg het bezoeken van de werkplek die je wilt verbeteren. Het concept is ontwikkeld door Taiichi Ohno en is bedoeld zodat managers en leidinggevenden met eigen ogen zien hoe het werk gedaan wordt. Ook bouwen zij zo een relatie op met hun medewerkers, gebaseerd op wederzijds vertrouwen.

De gemba walk heeft drie belangrijke elementen:

  1. Ga kijken – Leiders zijn aanwezig op de werkvloer (de enige plek waar waarde wordt gecreëerd voor de klant) en doorlopen fysiek de waardeketen.
  2. Vraag waarom? – Goede leiders zijn beter in het stellen van vragen dan in het geven van antwoorden.
  3. Toon respect – Geef mensen de verantwoordelijkheid en het mandaat problemen (zelf) op te lossen. De kennis zit bij de mensen en de oplossingen ook.

De zeven stappen van een gemba walk

Voordat je begint, maak je een stappenplan. Dit plan is afhankelijk van je doel. Dit doel is bijvoorbeeld anders wanneer je net nieuw bent in een organisatie, je kijkt dan naar andere dingen dan wanneer je er al langer bent. Vervolgens kun je aan de slag met de volgende stappen:

Kies een thema en bereid je team voor

1. Kies een thema

Kies voordat je begint een thema. Dit helpt je om focus te houden en zorgt ervoor dat je efficiënter aan de slag gaat. Verschillende thema’s zijn bijvoorbeeld: doorlooptijd, kosten, veiligheid, werkdruk of kwaliteit. Bereid ook een lijst met vragen voor die je wilt stellen.

2. Bereid je team voor op de gemba walk

Bereid de mensen in het proces die geobserveerd gaan worden voor op wat er gaat gebeuren. Een gemba walk is niet bedoeld om te controleren, maar om op zoek te gaan naar verbetering. Het is belangrijk dat iedereen dit goed begrijpt.

Gemba deel 2

3. Focus op het proces, niet op de mensen

Een gemba walk is niet het moment om de prestaties van individuele mensen te evalueren. Het belangrijkste doel is het observeren en verbeteren van het proces.

4. Volg de waardestroom

Door het volgen van de waardestroom heb je de grootste kans om potentiële verspillingen te identificeren. Het elimineren van deze verspillingen helpt je om de procesprestaties te verbeteren.

5. Leg je waarnemingen vast

Doe geen suggesties voor verbetering tijdens de gemba walk. Schrijf alles op wat je opvalt, maar doe de analyse hiervan op een later moment. Dat is beter, omdat je dan alle feiten paraat hebt. Ook heb je op een later moment meer overzicht, wat zorgt voor een efficiëntere oorzaak analyse.

Gemba deel 3

6. Zet een extra paar ogen in

Het kan soms een goed idee zijn om een collega van een andere afdeling te vragen om mee te kijken. Hoe minder hij of zij van het proces weet, hoe beter. Deze mensen hebben een frisse kijk op het proces en stellen vragen over dingen waar je misschien zelf niet bij stil staat.

7. Zorg voor terugkoppeling

Ook al vind je niets, zorg altijd voor een goede terugkoppeling naar het team. Doe je dit niet, dan zullen mensen alleen maar het idee hebben dat ze in de gaten worden gehouden. Als je verbeteringen doorvoert, betrek het team hier dan bij en leg uit waarom je denkt dat er iets moet gebeuren.

Tips bij de gemba walk

Praktische tips

Een aantal praktische tips voor het doen van een gemba walk:

  • Neem de tijd om observaties (achteraf) goed te bespreken en onderbouw ze met data
  • Maak de gemba walk iets van het gehele team en betrek ze bij het verbeterproces
  • Creëer een open en eerlijke omgeving

Ook leren hoe je een gemba walk doet op jouw werkplek? Dan is een green belt opleiding misschien wat voor jou!

Meer over de green belt
lean cursus

Zelf aan de slag?

Met de 6-daagse green belt training leer je alle lean six sigma tools en technieken toe te passen. Daardoor ben je in staat om processen te verbeteren. Het resultaat: minder verspilling en meer werkplezier. 😊

4, 11 en 18 september, 2, 9 en 16 oktober 2024
4, 11 en 18 november, 2, 9 en 16 december 2024
Of bekijk alle opties

Ook interessant:

Alle artikelen bekijken
Wat is de Balanced Scorecard?
Wat is de Balanced Scorecard?

De Balanced Scorecard is een strategische tool waarmee je visueel de visie, strategie en de voortgang kunt monitoren. De ultieme tool om te bepalen welke processen en projecten er opgepakt moeten worden.

PDCA cyclus: voorbeelden uit de praktijk
PDCA cyclus: voorbeelden uit de praktijk

De PDCA cyclus is een handige tool om structurele verbeteringen te realiseren. Het helpt je niet alleen om problemen te identificeren, maar ook om goede oplossingen te implementeren.

Bias onderzoek: voorbeelden uit de praktijk
Bias onderzoek: voorbeelden uit de praktijk

Eerder las je wat bias is en hoe je het kunt voorkomen. Toch lukt dat niet altijd. In deze blog geven we je een voorbeeld van bias

Alle artikelen bekijken