Gemba walk

Doorloop het proces met een gemba walk

Gemba

De gemba

‘Go to the Gemba’ is een zin die je binnen de lean filosofie vaak zult horen. ‘Gemba’ betekent in het Japans letterlijk ‘de echte plek’. Een gemba walk betekent dat je de werkvloer op gaat, daar waar het echte werk gedaan wordt.

In dit artikel vertellen we je:

  • Wat een gemba walk is
  • Welke zeven stappen je zet in een gemba walk
  • Geven we je drie praktische tips

Wat is een gemba walk?

Een ‘gemba walk’ is simpelweg het bezoeken van de werkplek die je wilt verbeteren. Het concept is ontwikkeld door Taiichi Ohno en is bedoeld zodat managers en leidinggevenden met eigen ogen zien hoe het werk gedaan wordt. Ook bouwen zij zo een relatie op met hun medewerkers, gebaseerd op wederzijds vertrouwen.

De gemba walk heeft drie belangrijke elementen:

  1. Ga kijken – Leiders zijn aanwezig op de werkvloer (de enige plek waar waarde wordt gecreëerd voor de klant) en doorlopen fysiek de waardeketen.
  2. Vraag waarom? – Goede leiders zijn beter in het stellen van vragen dan in het geven van antwoorden.
  3. Toon respect – Geef mensen de verantwoordelijkheid en het mandaat problemen (zelf) op te lossen. De kennis zit bij de mensen en de oplossingen ook.

De zeven stappen van een gemba walk

Voordat je begint, maak je een stappenplan. Dit plan is afhankelijk van je doel. Dit doel is bijvoorbeeld anders wanneer je net nieuw bent in een organisatie, je kijkt dan naar andere dingen dan wanneer je er al langer bent. Vervolgens kun je aan de slag met de volgende stappen:

Kies een thema en bereid je team voor

1. Kies een thema

Kies voordat je begint een thema. Dit helpt je om focus te houden en zorgt ervoor dat je efficiënter aan de slag gaat. Verschillende thema’s zijn bijvoorbeeld: doorlooptijd, kosten, veiligheid, werkdruk of kwaliteit. Bereid ook een lijst met vragen voor die je wilt stellen.

2. Bereid je team voor op de gemba walk

Bereid de mensen in het proces die geobserveerd gaan worden voor op wat er gaat gebeuren. Een gemba walk is niet bedoeld om te controleren, maar om op zoek te gaan naar verbetering. Het is belangrijk dat iedereen dit goed begrijpt.

Gemba deel 2

3. Focus op het proces, niet op de mensen

Een gemba walk is niet het moment om de prestaties van individuele mensen te evalueren. Het belangrijkste doel is het observeren en verbeteren van het proces.

4. Volg de waardestroom

Door het volgen van de waardestroom heb je de grootste kans om potentiële verspillingen te identificeren. Het elimineren van deze verspillingen helpt je om de procesprestaties te verbeteren.

5. Leg je waarnemingen vast

Doe geen suggesties voor verbetering tijdens de gemba walk. Schrijf alles op wat je opvalt, maar doe de analyse hiervan op een later moment. Dat is beter, omdat je dan alle feiten paraat hebt. Ook heb je op een later moment meer overzicht, wat zorgt voor een efficiëntere oorzaak analyse.

Gemba deel 3

6. Zet een extra paar ogen in

Het kan soms een goed idee zijn om een collega van een andere afdeling te vragen om mee te kijken. Hoe minder hij of zij van het proces weet, hoe beter. Deze mensen hebben een frisse kijk op het proces en stellen vragen over dingen waar je misschien zelf niet bij stil staat.

7. Zorg voor terugkoppeling

Ook al vind je niets, zorg altijd voor een goede terugkoppeling naar het team. Doe je dit niet, dan zullen mensen alleen maar het idee hebben dat ze in de gaten worden gehouden. Als je verbeteringen doorvoert, betrek het team hier dan bij en leg uit waarom je denkt dat er iets moet gebeuren.

Tips bij de gemba walk

Praktische tips

Een aantal praktische tips voor het doen van een gemba walk:

  • Neem de tijd om observaties (achteraf) goed te bespreken en onderbouw ze met data
  • Maak de gemba walk iets van het gehele team en betrek ze bij het verbeterproces
  • Creëer een open en eerlijke omgeving

Ook leren hoe je een gemba walk doet op jouw werkplek? Dan is een green belt opleiding misschien wat voor jou!

Meer over de green belt
Whitepaper lean six sigma Lean People

Wat is lean six sigma?

Wil je weten wat lean six sigma inhoudt? Download dan onze whitepaper en leer alles over de basis van lean.

Ook interessant:

Alle artikelen bekijken
Lean methode succesvol toepassen op de werkvloer
Lean methode succesvol toepassen op de werkvloer

Als je echt succes wil hebben met de toepassing van lean, wil je natuurlijk dat iedereen op de werkvloer werkt volgens de lean methode. Dit klinkt makkelijker dan dat het is.

Met deze 3 tools wordt project management veel makkelijker
Met deze 3 tools wordt project management veel makkelijker

Waarom je altijd moet kiezen voor handige project management tools: ze stroomlijnen werkprocessen, besparen tijd en verhogen productiviteit.

Lean werken: hoe zorg je voor organisatie verandering?
Lean werken: hoe zorg je voor organisatie verandering?

Bij Lean People krijgen we regelmatig de vraag: wij willen in de hele organisatie aan de slag met lean werken, hoe pakken we dat aan?

Alle artikelen bekijken