Je praktijkcertificering doen als green belt, waarom zou je dat doen? En wat kun je ermee? We krijgen er in de lean six sigma green belt training regelmatig vragen over, dus goed om alles even voor je een op een rij te zetten!
In dit artikel vertellen we je:
Als green belt kun je naast je examens (theorie) ook je praktijkdeel laten certificeren. Alhoewel dit soms een beetje verschilt per aanbieder, moet je bij de meeste green belt trainingen een mooi verbeterproject doen.
Je gaat aan de slag met een proces dat nu niet goed verloopt en begint eerst met het analyseren van het probleem. Wat is er aan de hand en wie zijn er allemaal betrokken? In ieder project doorloop je de DMAIC-structuur en werk je per fase alle belangrijke lean six sigma tools uit.
Aan het einde van het project lever je de resultaten in en wordt er gekeken naar de manier waarop je het project hebt aangepakt en welke resultaten je hebt behaald. Bij een goed resultaat behaal je je green belt certificaat.
De eerste stap is natuurlijk het volgen van de green belt training zelf. Zorg dat je aanwezig bent (bij Lean People mag je maximaal 1 dag missen en alleen in overleg) en actief meedoet. In onze training gaan we direct aan de slag met het oefenen van alle tools en technieken én coachen we je bij het opstarten van je project. Maak hier gebruik van, want in de praktijk is het toch lastiger dan je denkt.
Het is belangrijk om een proces te kiezen dat niet al te groot en complex is. We helpen je daar zeker bij, bijvoorbeeld door een SIPOC en stakeholderanalyse te maken tijdens de training. We weten dat je bij je praktijkcertificering voor het eerst aan de slag gaat met een lean six sigma project. Daarom willen we dat je zoveel mogelijk leert, in plaats van helemaal vastloopt.
Een geschikt proces is:
Natuurlijk ben je aan het einde van de green belt training nog niet klaar met je verbeterproject. Waarschijnlijk ben je net gestart, dus is het zaak om nu door te zetten.
Bij Lean People krijg je een projectlog om de voortgang van het lean six sigma project bij te houden. Door het structureel in te plannen en netjes bij te houden zorg je dat je stappen blijft zetten.
We zien ook dat het soms lastig is, juist omdat het een nieuwe ‘skill’ is dit je gaat toepassen. Het voelt nog niet natuurlijk én je doet het ‘naast je gewone werk’. Daarom is het verleidelijk om er weinig tijd aan te besteden. Maar probeer regelmatig sessies in te plannen als stok achter de deur, ook na het afronden van de green belt.
Waarom zou je naast je examens ook een green belt praktijkcertificaat halen? Bij Lean People vinden we het belangrijk dat je naast de theorie ook aan de slag gaat in de praktijk. In een training klinkt het allemaal hartstikke leuk en logisch. Lean six sigma is ook niet zo heel ingewikkeld gelukkig. Maar in de praktijk is het toch lastiger dan je denkt.
Daarom helpen we je graag bij je eerste stappen en zit bij onze green belt praktijkcertificering gewoon bij de prijs in!
Bij sommige aanbieders wordt een besparing van 25.000 euro gevraagd. In dienstverlenende organisaties (waar de meeste van onze deelnemers werken), is dat lastiger te meten. Daarom is dit bij ons niet noodzakelijk. Wij vinden het vooral belangrijk dat je goed kunt reflecteren op je gekozen aanpak, zodat je een volgend project weer een beetje beter doet!
Nog een aantal veel gestelde vragen over praktijkcertificering bij een lean six sigma green belt training:
Enthousiast geworden om ook aan de slag te gaan met lean six sigma en meteen te oefenen met een project? Onze green belt training is zo opgebouwd dat je tijdens de training meteen aan de slag gaat met jouw eigen proces. Dat kan een proces zijn op je eigen werk of eventueel een proces thuis. Dit doen we omdat we in het verleden hebben gemerkt dat mensen heel enthousiast worden van een lean six sigma opleiding, maar in de praktijk weer afgeleid worden door ‘de waan van de dag’. Zodra de training is afgerond is er geen prikkel meer om de theorie in de praktijk te brengen. Zonde!
Het behalen van je praktijkcertificering zorgt er in ieder geval voor dat je al een keer hebt geoefend met de materie en je daarbij gecoacht bent. Bij een volgend project is de drempel dan al lager en is het een stuk makkelijker om te verbeteren. Maak hier dus vooral gebruik van! Dat is de reden dat het bij ons bij de prijs inbegrepen zit, we helpen je graag!
Check onze trainingsagenda voor alle green belt trainingen die binnenkort starten!
De 14 management principes van Toyota vormen de basis van het Toyota Production System (TPS), waaruit lean is ontstaan. Lees hier meer!
Leer hoe je berekeningen maakt die je helpen om processen te begrijpen. Bijvoorbeeld de doorlooptijd en de proces efficiency.
Het VUCA model wordt toegepast in verschillende sectoren. Het is een tool die je helpt te bepalen wanneer je welke acties onderneemt.