Hoe pas je een spaghetti diagram toe?

Bepaal slim

je route!

Auteur: Roos Spanjer Laatst bijgewerkt op: 29 november 2022

Rondjes lopen en zoeken?

Loop jij ook wel eens meerdere rondjes in de supermarkt om het product te vinden waar je naar op zoek bent? Of herken je dat je bij thuiskomst dan alsnog een essentieel product bent vergeten wat je écht nodig had? Deze frustratie doet zich ook regelmatig voor op kantoor of op de werkvloer. Gelukkig is er een handige tool die hierbij kan helpen: het spaghetti diagram.

Wat is een spaghetti diagram?

Onbewust nemen mensen een bepaalde route die meestal de makkelijkste weg is. Die route is afhankelijk van het werk wat je doet en van de werkruimte. Voor iedere werknemer kan die route anders zijn waardoor er verschillende verspillingen zich voordoen. Met een spaghetti diagram breng je in kaart welke bewegingen mensen of goederen maken.

Je kunt een spaghetti diagram maken door op de plattegrond van je werkplek de dagelijkse route van medewerkers of goederen te tekenen. Let er hierbij op dat je de werkelijke situatie tekent. Zo krijg je in beeld hoe de medewerkers of goederen zich bewegen! Veel bewegingen zijn onnodig en worden dus gezien als verspilling. Door een spaghetti diagram te maken heb je direct in kaart hoeveel verspillingen er zich voordoen door de inefficiënte indeling van de werkvloer.

Waarvoor wordt een spaghetti diagram gebruikt?

Deze tool kan je helpen:

  • inzicht te krijgen in inefficiëntie van de indeling van de werkvloer
  • bij het verbeteren van de dagelijkse werkzaamheden verspillingen te herkennen en deze vervolgens te elimineren.

Tips voor herinrichten

Wanneer je een spaghetti diagram gemaakt hebt, kun je de werkvloer anders gaan indelen. Daarbij wil je zoveel mogelijk onnodige bewegingen voorkomen. Het kan handig zijn om de werkplek in te delen in een U-vorm waarbij je werkplek zich aan de binnenkant bevindt. Het is wel belangrijk om daarbij hetgeen wat je het vaakst gebruikt, dichtbij te zetten. Let er wel op dat je het team betrekt bij het herinirchten van de werkomgeving. Dat is nodig omdat het voor hen logisch moet zijn hoe zij straks aan het werk moeten gaan wat als het goed is een stuk makkelijker en lekkerder moet gaan.

Green belt training

Zelf een spaghetti diagram leren toepassen?

Met de 6-daagse green belt training leer je alle lean six sigma tools en technieken toe te passen. Daardoor ben je in staat om processen te verbeteren. Het resultaat: minder verspilling en meer werkplezier. 😊

4, 11 en 18 september, 2, 9 en 16 oktober 2024
4, 11 en 18 november, 2, 9 en 16 december 2024
Of bekijk alle opties
Voorbeelden van het RACI model + template!
Voorbeelden van het RACI model + template!

RACI is een handige tool die je om rollen en verantwoordelijkheden goed te verdelen binnen een project. In deze blog leggen we uit wat het RACI-model is, hoe je het gebruikt en geven we een aantal voorbeelden hoe een RACI eruit ziet.

ANOVA: variantie analyse
ANOVA: variantie analyse

Met een ANOVA (variantie analyse) bereken je of er significante verschillen zijn tussen verschillende groepen. Wij leggen het simpel uit zodat je dit direct kunt toepassen bij het verbeteren van een proces.

Wat is een bottleneck?
Wat is een bottleneck?

Een bottleneck is een knelpunt in een proces waardoor het proces vertraagd of zelfs vastloopt. In deze blog nemen we je mee in wat een bottleneck is en hoe je die herkent in verschillende processen.

Alle artikelen bekijken