Een Ishikawa diagram is een visuele techniek die helpt om de mogelijke oorzaken van een probleem in kaart te brengen. Het model ziet eruit als een visgraat. In de kop zet je het probleem en de mogelijke oorzaken in de ‘graten’. Het is een eenvoudige tool die je helpt de juiste oorzaken in kaart te brengen. In deze blog geven we je twee Ishikawa diagram voorbeelden.
Een Ishikawa diagram is een tool die je helpt om een goede oorzaakanalyse te doen. Het model lijkt op een vis met een kop en zes graten. Die zes graten staan voor zes categorieën die je gaan helpen bij het vinden van oorzaken. In een lean project gebruik je dit model vaak in de analyse fase op het moment dat je het proces goed in kaart hebt gebracht. Je gaat dan analyseren waardoor knelpunten in het proces ontstaan.
In dit artikel geven we je een aantal voorbeelden hoe je een Ishikawa diagram kunt toepassen.
Ishikawa diagram: wat is het?Even een korte herhaling, waar stonden die graten ook alweer voor?
De zes graten beginnen allemaal met de letter M:
Hieronder geven we je twee Ishikawa diagram voorbeelden!
Bij een onderwijsinstelling vallen de prestaties van de studenten tegen. Dit collegejaar heeft minder dan de helft van de studenten het eerste vak van het jaar gehaald. Docenten en studenten gaan samen op zoek naar de oorzaak hiervan.
Probleem in de kop: Meer dan de helft van de studenten (56%) heeft het eerste vak niet gehaald.
De oorzaken:
De onderwijsinstelling gaat de oorzaken in de categorie ‘Mens’ verder onderzoeken, omdat ze denken dat de tegenvallende resultaten in een combinatie zien van ongekwalificeerde docenten en de skills van studenten. Op deze oorzaken doen ze een root cause analysis, om de wortel van het probleem te onderzoeken.
Een ander voorbeeld komt uit de zorg. Een ziekenhuis merkt namelijk op dat het laatste jaar meer fouten zijn gemaakt bij het verstrekken van medicatie. Ze passen de Ishikawa toe om te kijken wat de oorzaken van dit probleem zijn.
Probleem in de kop: Aan 1 op de 100 patiënten is afgelopen jaar onjuiste medicatie verstrekt
De oorzaken:
Het ziekenhuis gaat ervoor zorgen dat het voorraadbeheer op orde komt. Ook gaan ze in gesprek met leveranciers en passen ze de etiketten aan. Als daarna nog fouten gemaakt worden, zoomen ze in op de andere oorzaken.
De 14 management principes van Toyota vormen de basis van het Toyota Production System (TPS), waaruit lean is ontstaan. Lees hier meer!
Leer hoe je berekeningen maakt die je helpen om processen te begrijpen. Bijvoorbeeld de doorlooptijd en de proces efficiency.
Het VUCA model wordt toegepast in verschillende sectoren. Het is een tool die je helpt te bepalen wanneer je welke acties onderneemt.