Leidinggeven aan lean

Waar moet je aan

denken?

Lean leidinggeven

Lean leidinggeven

Steeds meer medewerkers kiezen ervoor om een lean opleiding te volgen. Vaak komen ze enthousiast terug op hun werk. Vol met energie om binnen de organisatie met verbeteren aan de slag te gaan. Ook van hun manager verwachten ze iets, hij/zij heeft immers goedkeuring gegeven aan het volgen van deze opleiding. Terwijl de leidinggevende andersom denkt: ‘je hebt toch een opleiding gedaan, nu kun je zelf aan de slag!’.

Leidinggeven aan lean kan daarom best lastig zijn. In dit artikel lichten we drie aandachtspunten uit waar je aan moet denken als manager:

  • Aansluiten van lean op organisatiedoelen
  • Inrichten van een ‘lean organisatie’
  • Verschillende rollen en verantwoordelijkheden

1. Aansluiten van lean op organisatiedoelen

Lean draait om het verbeteren van processen. Verbeteren doe je met een reden. Je gaat niet verbeteren om het verbeteren. Daarom moet je eerst een stap terug doen. Wat is het doel van de organisatie? Wat wil je op korte en op lange termijn bereiken?

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je nieuwe markten wil betreden of je doelgroep wil vergroten. Dan ga je met hele andere dingen aan de slag dan als je de klanttevredenheid binnen je huidige doelgroep wil verbeteren of je bestaande organisatie wil professionaliseren. Het is daarom belangrijk om je organisatiedoelen helder te hebben. De volgende stap is om te kijken hoe lean daar in past.

Lean leidinggeven

2. Inrichten van de ‘lean organisatie

Processen verbeteren is niet iets wat je er ‘zo maar even bij doet’. Dit kost tijd. Tijd die op dat moment niet aan de alledaagse werkzaamheden besteed kan worden. Het kost dus ook capaciteit. Uiteindelijk levert de verbetering je ook wat op. Daar doe je het namelijk voor. Denk daarom na over welke mensen je aan de slag zet en waarmee. Bespreek hierbij ook hoeveel tijd hiervoor nodig is. Het kan zijn dat hierdoor werkzaamheden (tijdelijk) moeten worden overgenomen door collega’s. Soms kan er zelfs tijdelijk externe capaciteit worden ingehuurd.

Een ander punt wat hierin belangrijk is is opleiding. Denk na over welke mensen je opleidt en op welk niveau. Niet iedereen hoeft green belt te worden. Naast tijd, capaciteit en opleiding is het ook verstandig om na te denken over communicatie en het delen van ervaringen.

3. Verschillende rollen en verantwoordelijkheden

Een derde aandachtspunt dat belangrijk is bij leidinggeven aan lean, zijn de verschillende rollen en bijbehorende verantwoordelijkheden. Green belts zijn degene die verbeteringen uitvoeren en anderen daar in meenemen. Zij hebben de verantwoordelijkheid (en opleiding) om dat op de juiste manier te doen. Maar ook als leidinggevende/opdrachtgever heb je een bepaalde verantwoordelijkheid. Namelijk om de green belts de juiste opdrachten te geven, de goede vragen te stellen en te faciliteren bij de uitvoering hiervan.

Daarnaast speelt de voorbeeldfunctie van het management een grote rol. De lean filosofie volgt een aantal principes. Het maken van fouten zien als een mogelijkheid om het beter te doen is er daar maar één van. Het is van belang dat ook managers dit uitstralen en het goede voorbeeld geven.

Trainingen agenda

Wil jij als manager lean leidinggeven?

Met de 6-daagse green belt training leer je alle lean six sigma tools en technieken toe te passen. Daardoor ben je in staat om processen te verbeteren. Het resultaat: minder verspilling en meer werkplezier. 😊

4, 11 en 18 september, 2, 9 en 16 oktober 2024
4, 11 en 18 november, 2, 9 en 16 december 2024
Of bekijk alle opties
De kwaliteiten van een succesvolle projectmanager
De kwaliteiten van een succesvolle projectmanager

Een goede projectmanager leidt meestal grote projecten waar meerdere subprojecten onder vallen. Een leuke en uitdagende rol! Wat is er nodig om deze rol goed uit te voeren?

Optimaliseer de waardestroom met makigami
Optimaliseer de waardestroom met makigami

Makigami is een vorm van waardestroomanalyse, specifiek ontworpen om inzicht te geven in de stroom van werk en informatie. Je brengt het huidige proces in kaart en analyseert waar knelpunten zitten.

Visgraatdiagram in de zorg: zo gebruik je deze waardevolle tool
Visgraatdiagram in de zorg: zo gebruik je deze waardevolle tool

Een visgraatdiagram, ook bekend als Ishikawa, klinkt misschien als een exotisch Japans gerecht. Maar net als alle andere (soms gekke) lean termen, is het een handige tool om tot een oorzaakanalyse te komen.

Alle artikelen bekijken