Wat is poka yoke?

Foolproof!

Auteur: Roos Spanjer Laatst bijgewerkt op: 29 november 2022
poka yoke

Zonder fouten?!

Poka yoke staat in het Japans voor foutpreventie en wordt gebruikt om defecten op te lossen en te voorkomen. Poka staat voor onbedoelde fout en yokeru staat voor voorkomen. Door de methode toe te passen wordt het bijna onmogelijk om fouten te maken in het productieproces. Meestal zijn de oplossingen hiervoor goedkoop en eenvoudig, je kunt ze gebruiken in het productontwerp of tijdens een processtap.

Een bekend voorbeeld is een GSM met daarin een simkaart. De simkaart kan namelijk maar op één manier in het toestel worden geplaatst waardoor er geen fout kan ontstaan.

Poka yoke in 5 fases

  • Define fase: beschrijf het defect. Tijdens deze fase ga je het probleem waar je tegen aan loopt omschrijven en definiëren. Het gaat hierbij om een omschrijving zonder meteen tot een conclusie te komen. Hiervoor kun je binnen een productieproces op de werkvloer gaan kijken (gemba). Het kan zijn dat het probleem zich niet op de werkvloer voordoet maar bij de gebruiker. In dat geval is het beter om vanuit het oogpunt van de gebruiker het probleem te definiëren.
  • Measure fase: wat is de oorzaak van het defect? In deze fase ga je kijken hoe vaak een probleem zich voordoet. Dat zet je om naar een percentage. Afhankelijk van de hoogte van dit percentage bepaal je hoe belangrijk het is om het probleem aan te pakken en op te lossen. Het kan hierbij gaan om een productiefout of om een gebruikersfout.
  • Analyse fase: analyseer het proces. In de analyse fase maak je inzichtelijk of  je poka yoke kunt toepassen. Hierbij analyseer je het proces grondig en wordt de oorzaak van de fout duidelijk. Let hierbij op: je kunt pas naar de oplossing gaan zoeken als je weet wat de bron van het probleem is.
  • Improve fase: wat is de grondoorzaak? Tijdens de improve fase gaan we de oorzaak van de fout aanpakken. De oplossing wordt bedacht en geïmplementeerd. Meestal is de oplossing voor de hand liggend en heeft het een grote positieve invloed op het proces omdat de fout voortaan niet meer gemaakt wordt.
  • Control fase: bedenk en implementeer. De control fase is de laatste fase en heeft als doel dat de verbetering ook geborgen blijft zodat het probleem zich niet weer opnieuw gaat voordoen. Het is belangrijk dat je het proces niet uit oog verliest maar blijft monitoren zodat je kunt bijsturen wanneer dat nodig is.
poka yoke

Soorten poka yoke

We onderscheiden drie soorten poka yoke:

  1. Visuele hulpmiddelen: deze middelen brengen de werkwijze in beeld. Dat kan bijvoorbeeld een verkeersbord zijn in een één richting straat.
  2. Visuele stuurmiddelen: dit zijn middelen die je waarschuwen bij afwijkingen. Denk bijvoorbeeld aan een verkeerslicht wat gaat branden wanneer de brug open gaat.
  3. Failsafe: deze middelen zijn er om je te dwingen iets te doen. Bijvoorbeeld wanneer er slechts één toegangsweg is om naar een locatie te komen.

Gebruikte tools voor poka yoke

Bij het inzetten van poka yoke worden verschillende tools gebruikt die vaak een beter resultaat leveren wanneer je er meerdere gebruikt. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • 5x why
  • Gemba walk
  • FMEA
  • Process mapping

Meer weten over de lean six sigma tools? We hebben een artikel geschreven met daarin de tien belangrijkste tools. Klik hier om het artikel te lezen.

Green belt training

Zelf aan de slag met lean tools?

Met de 6-daagse green belt training leer je alle lean six sigma tools en technieken toe te passen. Daardoor ben je in staat om processen te verbeteren. Het resultaat: minder verspilling en meer werkplezier. 😊

4, 11 en 18 september, 2, 9 en 16 oktober 2024
4, 11 en 18 november, 2, 9 en 16 december 2024
Of bekijk alle opties
Voorbeelden van het RACI model + template!
Voorbeelden van het RACI model + template!

RACI is een handige tool die je om rollen en verantwoordelijkheden goed te verdelen binnen een project. In deze blog leggen we uit wat het RACI-model is, hoe je het gebruikt en geven we een aantal voorbeelden hoe een RACI eruit ziet.

ANOVA: variantie analyse
ANOVA: variantie analyse

Met een ANOVA (variantie analyse) bereken je of er significante verschillen zijn tussen verschillende groepen. Wij leggen het simpel uit zodat je dit direct kunt toepassen bij het verbeteren van een proces.

Wat is een bottleneck?
Wat is een bottleneck?

Een bottleneck is een knelpunt in een proces waardoor het proces vertraagd of zelfs vastloopt. In deze blog nemen we je mee in wat een bottleneck is en hoe je die herkent in verschillende processen.

Alle artikelen bekijken