Bedrijfsprocessen lean maken met procesoptimalisatie

Lean bedrijfsprocessen

lean bedrijfsprocessen

Lean bedrijfsprocessen

Dat klinkt natuurlijk geweldig. Een bedrijf waarin alles soepel verloopt, er geen verspillingen zijn en iedereen constructief samenwerkt. In theorie is dat natuurlijk haalbaar, de praktijk blijkt soms wat weerbarstiger. Toch is het echt makkelijker dan je denkt en kan je in kleine stappen een begin maken met het lean maken van jouw bedrijfsprocessen.

In deze blog lees je hoe:

  • Wat zijn lean bedrijfsprocessen?
  • Stappen om bedrijfsprocessen lean te maken
  • De impact van lean procesoptimalisaties op collega’s
  • De voordelen van lean procesoptimalisatie
lean bedrijfsprocessen

Wat zijn lean bedrijfsprocessen?

Een term die vaak opduikt als je googelt op lean management is ‘lean bedrijfsprocessen’. Maar wat betekent dit eigenlijk? Simpel gezegd, een lean bedrijfsproces is een proces dat is gestroomlijnd om verspilling te minimaliseren en de waarde voor de klant te maximaliseren. Dit wordt bereikt door het elimineren van overtollige stappen, het verminderen van fouten en het verbeteren van de snelheid waarmee goederen of diensten worden geleverd. Door bedrijfsprocessen lean te maken, creëer je een soepele, efficiënte en klantgerichte organisatie.

Stappen om je bedrijfsprocessen lean te maken

Je vraagt je nu misschien af hoe je bedrijfsprocessen lean maakt. Wij doen dit vaak met de DMAIC-projectstructuur. Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen:

  1. Selecteer de processen die je gaat verbeteren. Dit zijn processen waarin veel fouten voorkomen, fouten met veel risico ofprocessen die te veel tijd kosten. Kijk naar de stappen waar verspilling voorkomt, zoals onnodige controles, vertragingen of fouten.
  2. Definieer het probleem en de klantwaarde. Wat wil de klant? Wanneer is de klant tevreden? Waar gaat het nu nog mis? Als je dit naast elkaar legt, weet je wat je moet onderzoeken en oplossen.
  3. Werk het proces uit, stap voor stap. Wij doen dit vaak met een value stream map. Vervolgens meet je hoe je proces presteert. Dat kan je doen door uitval te meten of doorlooptijden in kaart te brengen.
  4. Analyseer het proces in detail. Begrijp elke stap, zodat je weet wat er aan de hand is en waar het mis gaat. Dit noem je bottlenecks. Je weet dan meteen waar verbeteringen mogelijk zijn.
  5. Maak een plan voor verbetering. Dit kan het herontwerpen van het proces zijn, of het implementeren van nieuwe tools of technieken.
  6. Tot slot, implementeer het plan en meet de resultaten. Evalueer of de verbeteringen aansluiten bij de klantwaarde. Herhaal dit regelmatig om continu verbeteren te waarborgen.
lean bedrijfsprocessen

De impact van lean procesoptimalisatie op collega’s

Lean procesoptimalisatie heeft niet alleen invloed op de efficiëntie van bedrijfsprocessen, maar ook op je collega’s. Een goed geïmplementeerde lean visie kan leiden tot meer betrokkenheid, tevredenheid en productiviteit van het personeel. Door verspilling te verminderen en processen te stroomlijnen, besteden medewerkers en collega’s hun tijd aan dingen die echt waarde toevoegen. Daar wordt iedereen vrolijk van! Bovendien geeft het collega’s de mogelijkheid om mee te denken over verbeteringen, wat kan leiden tot meer  gevoel van autonomie en betrokkenheid. Het is belangrijk om te onthouden dat veranderingen ook weerstand kunnen oproepen. Zorg daarom altijd voor duidelijke communicatie en voldoende training om medewerkers en collega’s te ondersteunen bij de overgang naar lean werken.

Tot slot: de voordelen van lean procesoptimalisatie

We kunnen dus wel stellen dat lean procesoptimalisatie veel voordelen voor jouw organisatie en collega’s met zich meebrengt. Door verspilling te verminderen en processen te verbeteren, houden jullie meer tijd over en is iedereen meer tevreden. Je ziet dit terug in lagere verzuimcijfers, meer efficiëntie en minder verloop. Lean People kan je natuurlijk hierbij helpen. Neem gerust contact met ons op als je eens wil overleggen! We kijken dan samen naar de verbetermogelijkheden en hoe we verbeteringen goed kunnen implementeren.

Trainingen agenda

Zelf aan de slag met het lean maken van je bedrijfsprocessen?

Volg dan een green belt training of kom met ons in contact om meer te horen over ons project management.

3, 10 en 24 april, 8, 15 en 29 mei 2024
4, 11 en 18 september, 2, 9 en 16 oktober 2024
Of bekijk alle opties
Lean methode succesvol toepassen op de werkvloer
Lean methode succesvol toepassen op de werkvloer

Als je echt succes wil hebben met de toepassing van lean, wil je natuurlijk dat iedereen op de werkvloer werkt volgens de lean methode. Dit klinkt makkelijker dan dat het is.

Met deze 3 tools wordt project management veel makkelijker
Met deze 3 tools wordt project management veel makkelijker

Waarom je altijd moet kiezen voor handige project management tools: ze stroomlijnen werkprocessen, besparen tijd en verhogen productiviteit.

Lean werken: hoe zorg je voor organisatie verandering?
Lean werken: hoe zorg je voor organisatie verandering?

Bij Lean People krijgen we regelmatig de vraag: wij willen in de hele organisatie aan de slag met lean werken, hoe pakken we dat aan?

Alle artikelen bekijken