Wat maakt Toyota zo succesvol? Jeffrey Liker, professor aan de Universiteit van Michigan heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de cultuur binnen dit bedrijf. Hij ontdekte, dat naast slim ingerichte processen, er nog iets was dat Toyota zo interessant maakte. Wat hij zag, beschreef hij in het boek The Toyota Way. Lees in dit artikel wat dat is en hoe je dit zelf kunt toepassen!
Jeffrey Liker ontdekte dat het succes van Toyota werd bepaald door 14 leidende management principes. Deze principes vormen de basis van het Toyota Production System (TPS), dat wij kennen als lean management. Deze 14 principes zijn de basis voor het bereiken van een lean cultuur binnen een organisatie.
In dit artikel bespreken we ze één voor één en leggen we uit hoe jij kunt werken aan een lean cultuur in jouw organisatie!
De 14 management principes van Toyota zijn beschreven door Jeffrey Liker in zijn boek The Toyota Way. Liker is een professor aan het College of Engineering van de Universiteit van Michigan, heeft zijn eigen consultancybureau Liker Lean Advisors en is partner van de Toyota Way Academy en het Lean Leadership Insitute. Hij schreef 11 boeken en was auteur van meer dan 75 gepubliceerde artikelen en hoofdstukken.
Sinds de jaren ’80 bestudeert hij de manier van werken binnen Toyota. Daarbij keek hij naar bedrijfsprocessen en tools, maar vooral ook naar de manier waarop managers leiding gaven binnen de organisatie. Hij ontdekte namelijk dat Toyota niet alleen zo succesvol was vanwege de efficiënt ingerichte processen zonder verspillingen, maar ook door de wijze waarop mensen in de organisatie continu bezig waren om problemen op te lossen. Hij zag dat Toyota écht een lerende organisatie was, met een cultuur waarin iedereen elke dag bezig was om nog meer waarde te creëren voor de klant.
Zijn observaties en bevindingen legde Liker vast in 14 leidende management principes die de basis vormen van de cultuur van Toyota en het Toyota Productie Systeem (TPS).
Deze 14 principes verdeelde Liker in vier hoofdgebieden:
Hij noemde dit de Toyota Way (en had daar meteen de titel van zijn boek te pakken), iets waar Toyota zich op het gebied van bedrijfsvoering onderscheid van andere organisaties door te handelen vanuit een lange termijn visie, het investeren in medewerkers en het analyseren en oplossen van knelpunten.
Als je als organisatie met lean aan de slag wil, zijn de 14 management principes van Toyota een belangrijke basis om mee te beginnen. Neem voor jezelf eens de tijd om te beoordelen in welke mate jouw organisatie voldoet aan deze 14 principes. Wat zijn jullie sterke punten en waar moeten jullie nog meer aandacht aan besteden?
Het simpelweg implementeren van een aantal lean tools zal wellicht op korte termijn wel werken, maar gaat op de lange termijn geen duurzaam resultaat opleveren. Bijvoorbeeld wanneer er een groep collega’s wordt opgeleid tot green belt, zodat zij processen kunnen verbeteren met de DMAIC-structuur. Op het moment dat er niet vanuit een lange termijn visie gehandeld wordt en leiders niet binnen het bedrijf worden opgeleid, is de kans groot dat een nieuwe manager op directeur besluit om het anders te doen. Geen lean projecten meer en vooral sturen op meer productie binnen het bedrijf. Hierdoor stoppen de green belts met hun verbeterprojecten, verliezen hun motivatie en brengen hun kennis te weinig in de praktijk, waardoor dit uiteindelijk verwaterd.
Een bewuste keuze om te leiden volgens de lean management principes voorkomt dit. Ben jij een leider in jouw organisatie? Dan dagen we je uit om eens te bepalen waar in jouw organisatie nog extra aandacht aan besteedt moet worden!
Wij geven voor management- en directieteams speciale leiderschapssessies waarin we actief aan de slag gaan met deze principes. We bepalen jullie sterke en zwakke punten en je leert direct waar jullie met elkaar de focus op moeten leggen. Neem contact met ons op om meer te horen over de mogelijkheden van de lean keiderschapssessies.
De 14 management principes van Toyota vormen de basis van het Toyota Production System (TPS), waaruit lean is ontstaan. Lees hier meer!
Leer hoe je berekeningen maakt die je helpen om processen te begrijpen. Bijvoorbeeld de doorlooptijd en de proces efficiency.
Het VUCA model wordt toegepast in verschillende sectoren. Het is een tool die je helpt te bepalen wanneer je welke acties onderneemt.