De PDCA cyclus is een continu proces dat je toepast om kwaliteit te verbeteren. De letters PDCA staan voor:
In elke fase van deze cyclus staat een andere stap van het verbeterproces centraal.
In dit artikel vertellen we je:
De PDCA cyclus is bedacht door William Edwards Deming. Deming heeft deze cyclus gebaseerd op de ideeën over kwaliteit en procescontrole van zijn collega en inspiratiebron, Walter Shewhart. Shewhart en Deming, beiden ingenieur en statisticus, werkten samen op het gebied van kwaliteitsmanagement en het verbeteren van processen door statistische procescontrole.
Op basis van de inzichten van Shewhart heeft Deming de plan – do – study – act cyclus bedacht, een cyclus die continu leren en verbeteren realiseert. Deming ging na de Tweede Wereldoorlog naar Japan, om daar de economie te ondersteunen. Zijn ideeën over kwaliteit en zijn visie op management hebben Toyota dusdanig ‘geïnfluenced’, dat de autoproducent één van de meest succesvolle ter wereld werd. En dat in een tijd, nét na de oorlog, waarin het land heropgebouwd werd. De rest bij Toyota is geschiedenis natuurlijk…
De PDCA cyclus kun je op verschillende manieren toepassen. Bijvoorbeeld:
Deze brede toepasbaarheid maakt het model ontzettend krachtig. Iedere keer dat je de PDCA cyclus toepast, zet je de volgende stap bij het verbeteren. Maar hoe doe je dat?
De eerste stap van de PDCA cyclus is de plan fase. In de plan fase:
In de tweede fase van de PDCA cyclus ga je van plan naar do. Dat wat je net onderzocht en bedacht hebt, ga je nu uitvoeren:
In deze fase is het vooral belangrijk om te handelen, in plaats van te blijven nadenken. Dat heb je namelijk in de eerste fase al gedaan. Nu is het tijd om te doen! Door de verbeteringen uit te voeren, kun je namelijk door naar de volgende fase (check) en dat is belangrijk omdat je het effect van de do fase straks wil gaan meten. Maak deze fase dus niet te lang, liever herhaal je de PDCA cyclus een aantal keer achter elkaar. Hierdoor versnel je het verbeteren!
Dit is een belangrijke fase, die vaak wordt overgeslagen. In deze fase van de PDCA cyclus, ga je namelijk reflecteren op de do fase. Heb je de meetbare criteria die je in de plan fase hebt gesteld, gehaald? Waarom wel of waarom niet?
In eerdere versies van de PDCA cyclus werd ook wel gesproken over plan – do – study – act. Sommige mensen zijn van mening dat check te ‘controlerend’ klinkt. Study zou veel meer het karakter van beschouwen, reflecteren en leren weergeven.
Waar het in deze fase in ieder geval om gaat, is dat je de lessons learned (wat ging er goed, wat kan er beter) meeneemt naar de volgende fase.
In de laatste fase van de PDCA cyclus zorg je dat je alles wat je hebt geleerd uit de check fase, toepast. Hierdoor stuur je verder bij in de juiste richting. Je zet opnieuw stappen in de lijn van het meetbare resultaat dat je wilde behalen.
Dat kan betekenen dat het tijd is om op te schalen, omdat je het doel bereikt hebt. Het kan ook betekenen dat je opnieuw de cyclus gaat doorlopen, omdat je het gewenste resultaat nog niet bereikt hebt.
Of je de PDCA cyclus nou toepast op een voetbalwedstrijd, de weekstart op jouw afdeling of tijdens een werkproces, je bent altijd bezig met continu verbeteren. Drie tips die je gaan helpen om met nog meer succes aan de slag te gaan:
Wil je meer leren over het toepassen van de PDCA in processen en projecten? Deze cyclus komt uitgebreid aan bod in onze zesdaagse green belt training. In deze training leer je om – in de rol van projectleider of procesmanager – werkprocessen continu te verbeteren, De PDCA vormt hier de belangrijkste basis voor.
Laat meer zien over de green belt!Check onze trainingsagenda voor alle trainingen die binnenkort starten!
TIM WOODS is het acroniem van de acht verspillingen die we kennen in het lean gedachtegoed. Spoor TIM WOODS op en verbeter processen door de verspillingen te elimineren!
Door lean en agile toe te passen word je een wendbare en efficiënte organisatie. Hierdoor kom je als organisatie veel sneller tot nieuwe ontwikkelingen en wordt innoveren steeds makkelijker. De combinatie van beide levert dus veel innovatievoordelen op!
Kanban is een tool om werk visueel te maken waardoor de flow inzichtelijk wordt. Hierdoor zie je direct waar acties nodig zijn óf waar het werk zich ophoopt. Een simpele, maar krachtige techniek om te gebruiken in processen.